W tym roku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko 😉 Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej 🙂
Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem
200 g mąki orkiszowej razowej
30 g mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta kardamonu
3 jajka
1/2 szklanki ksylitolu
1/4 szklanki erytrolu
80 ml oleju rzepakowego
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego
400 g rabarbaru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jęczmieniem i kardamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Bardzo fajnie wygląda 🙂
My też zapomniałyśmy zupełnie o rabarbarze 😀 A takie ciacho to faktycznie by się zjadło mimo, że z młodym jęczmieniem, którego nie lubimy 😀
Dawno nie jadłam rabarbaru, przypomniałaś mi o nim 😉 Pysznie wygląda Twój wypiek ;))
Wygląda ślicznie 🙂 Ja w tym roku też za bardzo z rabarbaru nie skorzystałam, ale mam nadzieję, że jeszcze nic straconego 🙂
Świetny pomysł! 🙂
Smakowicie wygląda to zielone cudo:)
Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w cieście. Nie ma cukru więc z chęcią spróbuję 🤗
Apetyczne! i ma takie ładne kolorki :-). Szkoda, że już nie mam rabarbaru, bo chętnie bym upiekła ciasto.
Smakowicie wygląda! Nie wpadłabym na takie ciasto z wykorzystaniem rabarbaru 🙂
Ciasto prezentuje sie fantastycznie! Jak dla mnie ciasta z rabarbarem to swego rodzaju klasyka, mogę je jeść przez okrągły rok 😀
Młodego jęczmienia nie lubię ale zawsze mogę zrobić beZ lub ze szpinakiem za to kocham rabarbar i takie zdrowe ciacho z przyjemnością bym zjadła 🙂
Lubie ciasta z rabarbarem, sama jednak rzadko piekę.
Za samym rabarbarem nie przepadam, ale za ciastem z rabarbarem już tak 😀 To musi być pyszne arcydzieło.
Za rabarbarem nie przepadam Ale Po prostu zamienilabym go na coś innego 🙂 A zielony spód wygląda super 🙂
Cudownie wygląda to ciasto, zapisuję przepis i niebawem je wypróbuje.
Cóż za kolorek! W tym roku jeszcze nie jadłam nic z rabarbarem! :O
Pyszne ciasto ❤ ale następnym razem robię bez jęczmienia 😉