bezglutenowe | ciasteczka | wegetariańskie

Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru)

30 października 2017

33 komentarze

Udało się i w końcu piszę ze swojego starego, poczciwego sprzętu 😉 Czas nadrobić zaległości z przepisami, ogarnąć wszystkie zaległe zdjęcia i pokazać to wszystko tutaj. Na pierwszy ogień idą przepisy na Halloween. Wszędzie dynia w różnej postaci, a ja tym razem skupię się na… pestkach. A nawet nie tyle ich samych – pod lupę wzięłam mąkę dyniową, której byłam bardzo ciekawa. Przepisów z jej wykorzystaniem nie ma zbyt wiele, więc oczywiście czas to zmienić 😉 Kolor ciekawy, zielony. Zapach po otwarciu opakowania? Ekhm… siano? Serio. Może nie brzmi zachęcająco, ale tak właśnie pachnie 😀

Tutaj nie widać tego koloru (przez sodę i melasę), zapach zupełnie zniknął podczas pieczenia, a smak jest  nietypowy, ale ciekawy (brawo dla mnie za ten wiele mówiący opis). Ciasteczka są słodko-słone, więc pewnie zasmakują miłośnikom solonego karmelu 🙂 Na pewno to nie jest ostatnia próba z udziałem mąki dyniowej i następnym razem postaram się wydobyć kolor (wydobywanie zapachu sobie daruję, bo to nie będzie nic wędzonego z udziałem siana i jałowca, od tego są mistrzowie kuchni i Atelier Amaro :D). Zapraszam więc na kruche dyniowe kostki, bez dodatku cukru, a jeśli jesteście ciekawi odsłony 2016, to sprawdźcie koniecznie kostki w wydaniu kasztanowym.

Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru)

2 blaszki

120 g mąki dyniowej (z pestek dyni)

100 g mąki ryżowej

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1 jajko

40 g ksylitolu

30 g melasy z morwy białej (ewentualnie miodu)

25 g masła klarowanego

15 g oleju kokosowego

Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy). Piec w 180 stopniach ok. 10 minut.

Kruche ciasteczka kostki dyniowe na Halloween bez cukru Kruche ciasteczka kostki dyniowe na Halloween bez cukru Kruche ciasteczka kostki dyniowe na Halloween bez cukru

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *