Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru)

Udało się i w końcu piszę ze swojego starego, poczciwego sprzętu 😉 Czas nadrobić zaległości z przepisami, ogarnąć wszystkie zaległe zdjęcia i pokazać to wszystko tutaj. Na pierwszy ogień idą przepisy na Halloween. Wszędzie dynia w różnej postaci, a ja tym razem skupię się na… pestkach. A nawet nie tyle ich samych – pod lupę wzięłam mąkę dyniową, której byłam bardzo ciekawa. Przepisów z jej wykorzystaniem nie ma zbyt wiele, więc oczywiście czas to zmienić 😉 Kolor ciekawy, zielony. Zapach po otwarciu opakowania? Ekhm… siano? Serio. Może nie brzmi zachęcająco, ale tak właśnie pachnie 😀

Tutaj nie widać tego koloru (przez sodę i melasę), zapach zupełnie zniknął podczas pieczenia, a smak jest  nietypowy, ale ciekawy (brawo dla mnie za ten wiele mówiący opis). Ciasteczka są słodko-słone, więc pewnie zasmakują miłośnikom solonego karmelu 🙂 Na pewno to nie jest ostatnia próba z udziałem mąki dyniowej i następnym razem postaram się wydobyć kolor (wydobywanie zapachu sobie daruję, bo to nie będzie nic wędzonego z udziałem siana i jałowca, od tego są mistrzowie kuchni i Atelier Amaro :D). Zapraszam więc na kruche dyniowe kostki, bez dodatku cukru, a jeśli jesteście ciekawi odsłony 2016, to sprawdźcie koniecznie kostki w wydaniu kasztanowym.

Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru)

2 blaszki

120 g mąki dyniowej (z pestek dyni)

100 g mąki ryżowej

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1 jajko

40 g ksylitolu

30 g melasy z morwy białej (ewentualnie miodu)

25 g masła klarowanego

15 g oleju kokosowego

Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy). Piec w 180 stopniach ok. 10 minut.

Kruche ciasteczka kostki dyniowe na Halloween bez cukru Kruche ciasteczka kostki dyniowe na Halloween bez cukru Kruche ciasteczka kostki dyniowe na Halloween bez cukru

33 komentarze

  1. Zaciekawiła mnie melasa z morwy, nigdy nie miałam okazji spróbować. A kosteczki fajnie wyglądają.

  2. Piesek pożarł by takie w tri miga xD

  3. Widziałam mąkę dyniową w sklepie, ale jej nie kupiłam, bo nie wiedziałabym, do czego dodać 😀 Byłam pewna, że to są kakaowe albo karobowe ciacha!

  4. Świetny pomysł! 🙂

  5. Hehe ciekawy kształt ciasteczek. Przepus wydaje się być prosty, do wypróbowania.

  6. Ciekawa propozycja na coś do chrupania. Może się skuszę, ciekawa tylko jestem, czy ze 120g pestek dyni wyjdzie tyle samo mąki.

  7. Z chęcią jutro takie pochrupię 🙂 tym bardziej, że to zdrowa wersja ciasteczek 😉

  8. ooo super pomysł na halloween 😉

  9. wyglądają całkiem smacznie

  10. Uwielbiam wszystko co dyniowe, a skład kostek wskazuje, że smakują idealnie 😉

  11. Stosuje jako niewielki dodatek do różnych placków czy pankejkow,nie mam na nią innych pomysłów 😉

  12. Muszę spróbować!A wiesz, że nie pomyślałam, żeby zmielić pestki dyni i zrobić z nich mąkę? Genialny pomysł!:)

  13. Stosuje jako niewielki dodatek do różnych placków czy pankejkow,nie mam na nią innych pomysłów 😉

  14. Urocze są 🙂 Uwielbiam ciasteczka w takich fikuśnych kształtach.

  15. heheh fajny kształt, myślę że mój pies by się nie obraził;) muszę wyprobować

  16. super pomysł zrobię dla rodziny w weekend

  17. Super pomysł taki słodycz w zdrowym wydaniu na Halloween����

  18. cukierek albo psikus? 😉 a może zamiast cukierka, taka kosteczka? ;)))
    jestem ciekawa mąki z pestek dyni 🙂

  19. Pierwszy raz słyszę o mące dyniowej, ten przepis wygląda tak zachęcająco że mam ochotę spróbować 🙂

  20. Mój kot pewnie stwierdził by ze to jego^^

  21. Ja kotem w żadnej wersji nie pogardzę 😀

Leave a Reply