Ciasteczka od teraz będą mi towarzyszyć coraz częściej, a na święta zazwyczaj piekę kilka rodzajów, bo… Nie mogę się zdecydować 🙂 I takim sposobem powstają różnego rodzaju pierniczki, kruche ciasteczka z orzechami lub migdałami i oczywiście niezastąpione składane ciasteczka z powidłami, których nie może zabraknąć. Dzisiaj za to przedstawiam kolejne moje próby z różnymi „dziwnymi” mąkami i tym razem wykorzystałam mąkę arachidową, czyli zmielone drobno orzeszki i tak powstały kruche ciasteczka z mąką arachidową bez cukru. Ciacha są mocno orzechowe, kruche i pachnące orzeszkami 🙂 W towarzystwie mąki orkiszowej i ryżowej, oczywiście bez cukru.
Kruche ciasteczka arachidowe bez cukru
około 70 małych ciasteczek
90 g mąki z orzechów arachidowych (lub zmielonych drobno orzeszków)
100 g mąki orkiszowej razowej
60 g mąki ryżowej
80-100 g erytrytolu
2 żółtka
50 g masła klarowanego (w formie stałej, zimnego)
ok. 4 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto przy pomocy miksera lub ręcznie. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wycinać foremkami niewielkie ciasteczka. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia brzegów.
Z orzeszkami z pewnością świetnie smakują 😉 Orzechowe muszą być pyszne 🙂
Jak każde orzechowe 🙂 Chyba, że ktoś nie lubi, ale ja akurat uwielbiam każde, zwłaszcza z orzechami włoskimi 🙂
Lub kiedy ktoś ma uczulenie… ale dla mnie również im więcej orzeszków tym lepiej 😀 Orzechy włoskie lubię – najbardziej takie młode, gdzie ściąga się skórkę 🙂
Czy zamiast erytrytolu mozna dac ksylitol? Bo jego akurat mam. A ciasteczka wygladaja bardzo apetycznie. I przyznaje ze nigdy nie korzystalam z maki z orzechow
Tak, pewnie 🙂 Tyle, że trzeba wziąć pod uwagę fakt, że ksylitol jest słodszy od erytrytolu 🙂
Właśnie we środę kupiłam mąkę z orzechów arachidowych i miałam w planach ciasteczka 🙂 Dzięki za przepis, wypróbuję w piątek 🙂
W takim razie trzymam kciuki i koniecznie daj znać, jak wyszły 🙂
Genialny kolor mają 🙂 Nie spotkałam nigdy mąki arachidowej. Ciekawe czy jest u mnie dostępna. Takie orzechowe ciacha bym wchłaniała 🙂
Super, że się podobają 🙂 Można też zmielić w blenderze orzeszki na mąkę i wyjdzie to samo 🙂
Mmm ale wspaniałości, pyszne ciasteczka i pierniczki, no i te cudowne, nastrojowe forografie. Sama bym takie chciała, ale nie ma lekko bo odkrylam nietolerancje na orzechy, najbardziej na migdały, wiec musze obejsc sie smakiem ;-(
Jest cała masa pysznych ciasteczek bez orzechów, więc na pewno znajdziesz swój przepis idealny 🙂
Zrobiłaś mi smaka. mNIAM MNIAM MNIAM
Fajnie, że się spodobały 🙂
Kocham kruche ciasteczka 😉 a w takich kształcie to jadłabym ich na kilogramy 😀
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Muszą być przepyszne! Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂
Bardzo dziękuję 🙂