Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem
bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem

17 grudnia 2017

Mam całkiem sporo przepisów do publikacji jeszcze przed świętami, więc pewnie będzie więcej nowych wpisów na blogu 🙂 Dzisiaj mój kolejny eksperyment, tym razem puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem. Oczywiście w wersji bez cukru 🙂

Jeśli nie przepadacie za zbyt ciężkimi makowymi wypiekami to pewnie będzie wam smakowało. Jest naprawdę lekkie i można trochę poeksperymentować z dodatkami już po upieczeniu, czyli przełożyć powidłami, ulubionym dżemem, albo podać z bezcukrowym lukrem, czy też lekką masą i wtedy nie będzie suche. Mak jest lekko wyczuwalny, bo nie chciałam “przedobrzyć” i… nie “strzela” między zębami ze względu na wykorzystanie mielonej wersji.

Ciasto nie zawiera zbyt wielu dodatków oprócz niewielkiej ilości migdałów i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie bakalie, możecie śmiało dodać też drobne suszone owoce albo posiekane orzechy 🙂

Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem

3/4 szklanki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej

3/4 szklanki suchego maku mielonego

3 jajka

3 łyżki oleju rzepakowego

2 banany (około 245 g po obraniu ze skórki)

1 łyżka miodu

3 łyżki ksylitolu

4 łyżki erytrytolu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka mielonych migdałów

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy (lub skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy)

Jajka umieścić w misce i ubić z ksylitolem, erytrytolem, szczyptą soli i miodem na puszystą, białą pianę, dodać olej. Banany rozgnieść widelcem i wmieszać delikatnie do ciasta. Suche składniki zmieszać ze sobą i połączyć z mokrymi. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Piec na foremce wyłożonej papierem do pieczenia około 40-45 minut do lekkiego zrumienienia. Po przestudzeniu można dowolnie udekorować wierzch lub przełożyć ciasto ulubionymi powidłami.

Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiemPuszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiemPuszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiemPuszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *