Dzisiaj, dla odmiany, postanowiłam wprowadzić do kuchni odrobinę koloru i upiekłam zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki. Skoro miało być naprawdę kolorowo, dodałam intensywnie pomarańczowy owoc, czyli mój tegoroczny smak jesieni – odkryty zupełnie na nowo.
Nie wiem, dlaczego do tej pory go tak nie doceniałam, a jest naprawdę uniwersalny i pyszny (naturalnie bardzo słodki). W połączeniu z delikatnym, lekkim i zielonym biszkoptem kokosowym powstał smaczny i jednocześnie nietypowy deser. Do przygotowania na szybko, za to na pewno zrobi wrażenie wśród gości swoją formą – wystarczy zwinąć kilka cienkich plasterków kaki i powstaną słodkie, pomarańczowe róże 🙂
Babeczki są bezglutenowe, bez cukru i bez sztucznych barwników (co w przypadku kolorowych ciast jest dość ważną kwestią), czyli… Zdrowe, tak po prostu 🙂 Sam jęczmień nie wpływa na smak negatywnie, jest jedynie lekko wyczuwalny. Polecam na poprawę humoru w ponury dzień 🙂
Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki
składniki na 10-12 sztuk
4 jajka
4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
40 g mąki kokosowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
1 opakowanie budyniu jaglanego z wanilią
400 ml dowolnego mleka + 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
owoc kaki do dekoracji
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na puszystą pianę, dodać ksylitol lub erytrytol i nadal ubijać. Dodawać po jednym jajku, nadal ubijając całość. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i jęczmieniem. Przesiać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Wypełnić silikonowe foremki na muffiny. Piec 20-25 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.
Ugotować budyń na mleku z dodatkiem ksylitolu/erytrytolu. Ozdobić wierzch przestudzonych babeczek. Kaki pokroić na cienkie plasterki i przeciąć na pół. Składać po 5-6 plasterków i zwijać w formie róż. Udekorować babeczki.
Do przygotowania i prezentacji przepisu użyłam produktów marki Ambition, które możecie kupić w sklepie Dajar ze zniżką 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
Przepis bierze udział w konkursie Zdrowa jesień na talerzu #myAmbition
Wyglądają bajecznie! W tym roku jeszcze nic z kaki nie jadłam i muszę to nadrobić 🙂
Dziękuję! 🙂
Bardzo oryginalnie wyglądają. Jestem ciekawa smaku 🙂
Bardzo dziękuję i zachęcam do spróbowania 🙂
Ale super efektownie wyglądają te róże z kaki 😀 Nie wpadłabym chyba na ten pomysł!
Super, że się podobają! 🙂
Babeczki wyglądają smacznie 🙂 Pięknie udekorowane 😀
Dziękuję 🙂
Fajny pomysł. U mnie dotychczas zielony wypiek to było tylko ciasto szpinakowe 😉
Spróbuj koniecznie czegoś z jęczmieniem – nie obciąża tak ciasta 🙂
Po pierwsze wyglądają nieziemsko i pysznie, a po drugie wersja fit zawsze na plus <3
Dziękuję! <3
Pięknie babeczki wyglądają z tym kwiatuszkiem 😀 Zjadłoby się niejedną 😀
Dziękuję bardzo 🙂
Czyżbym w tle widziała Twoją kulę śnieżną? xD Ojej.. moje marzenie… zastanawiam sie gdzie takie można kupić 🙂
A babeczki? Urocze tak jak zdjęcie 🙂
Tak, dokładnie 🙂 Dziękuję bardzo 🙂
wyglądają cudnie, nie wykluczone że spróbuje:)
Super! 🙂
Przepięknie wyglądają 😍 takie mini arcydzieła ❤❤❤
Dziękuję! 🙂
Zjawiskowo się prezentują 🙂
Dziękuję 🙂
Ehh a ja przeczytałam na pierwszy rzut oka, że budyń kaki i już myślałam jak to zrobiłaś! 🙂 Jak zwykle prezentują się cudnie i smakowicie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Cudne! Wygladaja nieziemsko! 🙂
Super, że się podobają 🙂
Jakie śliczne te babeczki 🙂 pięknie je udekorowałaś 🙂
Dziękuję bardzo 🙂