Właściwie po zrealizowaniu tego pomysłu na mąkę dyniową nie miałam zamiaru wklejać przepisu na bloga. Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową może i nie wygląda, ale naprawdę wyszło bardzo smaczne 🙂 Obawiałam się zakalca, bo niestety biszkopt opadł podczas pieczenia (może dlatego, że w trakcie uchyliłam drzwiczki piekarnika), ale po przekrojeniu okazało się, że wcale go nie ma. Ciacho jest szybkie do zrobienia, nie wymaga dużo pracy, a wychodzi lekkie i delikatne, dodatkowo jest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi się z miąższu 🙂 Po ciasteczkach to kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować 😉
Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową
3 jajka
5 płaskich łyżek ksylitolu
0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni)
0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać ksylitol, nadal ubijając. Dodać po jednym żółtku i ubijać jeszcze przez kilka minut, aby masa była puszysta, wyłączyć mikser, wlać ekstrakt. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Ja do biszkoptów nie mam ręki przeważnie zawsze mi opadają ale ciacho faktycznie wygląda pysznie
Dziękuję 🙂
Uwielbiam biszkopty 🙂 Nigdy nie jadłam niczego z mąki dyniowej, więc tym bardziej bym się skusiła na takie ciacho 😀
Mąka się bardzo dobrze sprawdza w takich ciastach albo do ciasteczek 🙂