ciasta | wegetariańskie

Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową

31 stycznia 2018

4 komentarze

Właściwie po upieczeniu tego ciasta nie miałam zamiaru wklejać przepisu na bloga. Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową może i nie wygląda, ale naprawdę wyszło bardzo smaczne 🙂 Obawiałam się zakalca, bo niestety biszkopt opadł podczas pieczenia (może dlatego, że w trakcie uchyliłam drzwiczki piekarnika), ale po przekrojeniu okazało się, że wcale go nie ma. Ciacho jest szybkie do zrobienia, nie wymaga dużo pracy, a wychodzi lekkie i delikatne, dodatkowo jest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi się z miąższu 🙂 Po ciasteczkach to kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować 😉

Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową

3 jajka

5 płaskich łyżek ksylitolu

0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni)

0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać ksylitol, nadal ubijając. Dodać po jednym żółtku i ubijać jeszcze przez kilka minut, aby masa była puszysta, wyłączyć mikser, wlać ekstrakt. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.

Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową bez cukru wersja fitCiasto biszkoptowe z mąką dyniową bez cukru wersja fitCiasto biszkoptowe z mąką dyniową bez cukru wersja fit

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *