Dżem z kaki – konfitura z kaki bez cukru

Uzupełnianie piwnicy o nowe przetwory w zimie chyba stanie się moją nową tradycją. Rok temu w styczniu zrobiłam konfiturę z pomarańczy bez dodatku cukru, a teraz pozostałam wierna kolorystyce i powstał tym razem dżem z kaki 🙂

Tak naprawdę kaki (inaczej persymona lub jabłko orientu) odkryłam dopiero niedawno i bardzo polubiłam (chociaż też nie zawsze trafia mi się naprawdę soczysty i smaczny owoc – czasem jest twardszy i mniej dojrzały). Persymona przypomina mi kształtem rzymskiego pomidora, chociaż jest od niego zdecydowanie większa i zawiera mnóstwo cennych substancji. W kaki znajdują się między innymi: witaminy z grupy B, witamina A, C, K, potas, magnez, miedź i fosfor, więc zdecydowanie warto włączyć ten owoc do diety.

W grudniu eksperymentowałam z muffinkami różanymi, a teraz zapakowałam ten naturalnie słodki owoc do słoiczków. Żeby trochę przełamać intensywną słodycz i dodać całości aromatu, wykorzystałam skórkę z pomarańczy i sok. Konsystencja i smak są super. Do tego oczywiście bez cukru i zbędnej chemii, w wersji fit 😉 Dodałam jedynie naturalną pektynę jabłkową, dzięki której konfitura stała się dżemem 😉 Dżem z kaki jest wegański, ale to chyba oczywista cecha 🙂 Będzie doskonałym dodatkiem do wszelkich naleśników, placków i ciast, bo jest pyszny i pięknie pachnie dzięki dodatkowi pomarańczy 🙂

A wy znacie kaki? Jeśli macie jakieś fajne pomysły z wykorzystaniem tego owocu – chętnie się dowiem 🙂

Dżem z kaki (bez cukru)

1 kg kaki (ze skórką)

1 owoc pomarańczy (bio, niewoskowany)

200 g erytrytolu lub ksylitolu

szczypta ekstraktu ze stewii

sok z 1/2 cytryny

15 g pektyny jabłkowej

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Przekroić na pół i wycisnąć sok. Kaki umyć i pokroić na kawałki, pozbywając się twardej części. Umieścić w garnku i dodać sok pomarańczowy. Zagotować. Słodzik wymieszać z pektyną i dodać do gotujących się owoców. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut do zmiękczenia. Na końcu wlać sok z cytryny i gotować kilka minut. W razie potrzeby dosłodzić dżem. Jeśli owoce są nadal zbyt twarde, konfiturę można zblendować. Gotowy dżem umieścić w czystych, wyparzonych słoiczkach, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Przestudzić.

Dżem z kaki bez cukru konfitura z kakiDżem z kaki bez cukru konfitura z kakiDżem z kaki bez cukru konfitura z kaki

 

61 komentarzy

  1. Ooo, to musi być pyszne. 🙂

  2. Wow, ten dżem musi być pyszny i w dodatku bez cukru <3 Zapiszę sobie w zakładkach przepis ^^ 🙂

  3. Hmm, uwielbiam te owoce 😀

  4. A to ciekawe nie wiedziałam że z tego owocu można zrobić taki dżemik

  5. Dżem to doskonała rzecz w zimie!

  6. Mam różne rodzaje dżemów ,ale z Kaki to jeszcze nie -a wygląda super

  7. No nie mogę! Nie wpadłabym na to 🙂

  8. do tej pory kaki pałaszowałam na surowo 🙂 spróbuję przy okazji zrobić taki dżemik, będzie idealny na niedzielne śniadanie 🙂

  9. super pomysł na pewno zrobię 🙂

  10. Uwielbiam kaki 🙂 ale czytalam o nim trochę i zalecane jest jedzenie go bez skórki… robiłam kiedyś taki mus do naleśników! Wyszedł pyszny! 🙂

  11. Chętnie przygarnęłabym taki słoiczek 😉

  12. Kaki to jedne z moich ulubionych owoców w okresie jesienno-zimowym 😉 ale nigdy bym nie pomyślała, żeby zrobić z nich dżem. Boski!

  13. Uwielbiam kaki, a teraz jest ich dużo w moim sklepie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Dzięki za pomysł na ciekawe przetwory!

  14. A wiesz ze ja nigdy nie jadlam kaki 🙂 tak mi się wydaje 🙂 a taki dżemik z chęcią bym przygarnęla 🙂

  15. Jeszcze nie miałam okazji spróbować tego owocu. Wygląda super, namowilaś mnie 🙂

  16. Musi być pyszny! Będzie jakaś promocja to kupię zapas i wypróbuję 🙂

  17. Z Kuchni Do Kuchni

    Moje wspomnienie, Sycylia. Cudny przepis!

  18. Przyznam szczerze, że niezbyt często kupuję te owoce, ale może teraz, za sprawą Twojego dżemu, to się zmieni 🙂

  19. Dżem z kaki? Świetny pomysł, z chęcią zrobię!! 🙂

  20. W życiu nie robiłam dżemu, ale chyba się skuszę! 😉

  21. Wygląda wyśmienicie, takie jakby wizualne połączenie brzoskwiń i dyni 🙂 Nie znałam wcześniej tego owocu! Człowiek odkrywa całe życie 🙂

  22. Jak ostatnim razem skusiłam się na owoc kaki to smakował podobnie do cebuli. Nie wiem, czy był po prostu niedojrzały, czy to wina noża bądź deski do krojenia. Chyba muszę zrobić próbę nr 2 ;p

  23. O tak – kaki jest pyyszne i bardzo zdrowe. Dostajemy takie dżemy domowej roboty od rodziców 🙂

  24. Poznanie kaki nadal przede mną, ale teraz poczułam się bardzo skuszona Twoim pysznym dżemem i opisem, że owoc jest naturalnie słodki – też lubię słodkości bez cukru. Pozdrawiam

  25. pierwszy raz słyszę o takim owocu, ale mniejsza o to 😉 pojawiła mi się w głowie myśl, dzięki tobie: może ja też zrobię jakiś dżem? 🙂 kiedyś robiłam mandarynkowy, ale za dużo z tym roboty. Może jakiś inny zrobię 😉

  26. Mogę zapytać, po co właściwie jest ten słodzik? Przecież kaki jest bardzo słodkie

Leave a Reply