Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru

Dzisiaj kontynuuję nadal wątek świąteczny, chociaż bardzo chętnie zrobiłabym ten makowiec japoński bezglutenowy ponownie 🙂 Najczęściej spotykany przepis bazuje na wykorzystaniu kaszy manny, ale chciałam trochę pokombinować i znalazłam całkiem niezłe rozwiązanie – budyń jaglany i mąkę kukurydzianą. makowcu najbardziej lubię nadzienie, więc to fit ciasto spełniło moje oczekiwania w stu procentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany szara reneta, skórkę z pomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło, a do tego jest prosto, szybko i zdrowiej 🙂

Jeśli lubicie ciasto z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (makowiec japoński w wersji fit i tak jest słodki, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)).

A więcej przepisów z makiem znajdziecie tutaj 🙂

Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru

foremka 25 x 30 cm

200 g mielonego suchego maku

250 ml wody

70 g ksylitolu

70 g erytrytolu

5 jajek

30 g masła klarowanego

1 opakowanie budyniu jaglanego

4 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki mielonych migdałów

2 łyżki mielonych orzechów włoskich

420 g obranych i startych jabłek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

skórka otarta z pomarańczy niewoskowanej

kilka sztuk posiekanych fig i daktyli

Mak zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Masło rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na puszystą, jasną masę. Dodać przestudzone masło, budyń i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo mak, ekstrakt i jabłka. Na końcu wmieszać bakalie, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach.

fit makowiec japoński bezglutenowy i bez cukrufit makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru

23 komentarze

  1. Słyszałam o nim ale nie jadłam… nie przepadam za makiem 😉

  2. Makowca w wersji japońskiej jeszcze nigdy nie próbowałam, a wygląda pysznie! 🙂

    https://buszujwkuchni.com 🙂

  3. Muszę sobie kiedyś taki upiec, jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

  4. Moja mama robi wegański makowiec ale niestety niezbyt mi smakuje. Więc nie wiem czy akurat ta propozycja by mi posmakowała

  5. Dla mnie mak to tylko w makiełkach mojej mamy jednak 😉

  6. Nie próbowałam takiego cuda, ale zgodnie z noworocznym postanowieniem, planuję jeść lepiej, więc przekonałaś mnie 😘!

  7. lubię makowiec, wiem ile pracy kosztuje zrobienie go

  8. dobrze widzę, że nie ma w nim rodzynek? 🙂

  9. Słyszałam o nim, ale niestety nie robiłam jeszcze 🙂

  10. Nie jadam słodyczy, ale makowce mogę pożreć w ilości dużej 🙂

  11. Bardzo fajny skład, uwielbiam mak

  12. Zrobiłam z drobnymi modyfikacjami dodatków i “niestety” wyszło przepyszne 🙂 Wilgotne i delikatne. Nie mogę przestać jeść

Leave a Reply