Pierniczki z masłem orzechowym i karobem

Na minione święta trochę zaszalałam z ciasteczkami, bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować 😉

Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? 😉

Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie właściwie tego nie doczekały 😉 Od siebie dodam jeszcze, że jeśli lubicie mocno słodkie ciacha, warto dosypać kilka łyżek ksylitolu lub pobawić się i udekorować upieczone ciasteczka lukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu 🙂

Pierniczki z masłem orzechowym i karobem

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

150 g płatków owsianych

20 g siemienia lnianego

45 g oleju kokosowego

100 g miodu

100 g masła orzechowego 100%

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

2 jajka

2 łyżeczki karobu

Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach.

Pierniczki z masłem orzechowym i karobemPierniczki z masłem orzechowym i karobemPierniczki z masłem orzechowym i karobem

22 komentarze

  1. Wyszły super! 🙂 Śnieżynki i gwiazdki wyglądają przeuroczo 🙂
    Cieszę, się że wśród ciasteczek, które Cię zainteresowały znalazły się także te z mojego przepisu, a raczej przepisów, aczkolwiek w Twoją inwencją twórczą 😀
    Pozdrawiam :*

    • Cieszę się bardzo, że Ci się podobają, a ja dziękuję za inspirację i przepisy bazowe 🙂

  2. Bardzo często wykorzystuję karob jako dodatek to pieczywa.

  3. ale pysznie wyglądają!

  4. Ale pyszne!

  5. Pierniczki z masłem orzechowym? Trzy razy na tak! To musi być obłęd 🙂

  6. Kolejny przepis do wypróbowania, a piekarnika nadal brak 😀 Niedługo to bedzie jakiś znak rozpoznawczy 😀

  7. Wyglądają bardzo apetycznie :). A mi właśnie gdzieś w szafce zalega karob, jednak zdecydowanie wolę kakao.

  8. Cudowne i bardzo smakowite pierniczki 🙂 <3

  9. Ciekawi mnie to zestawienie smaków – piernikowo-karobowe + masło orzechowe 🙂 Ja uwielbiam karob, posypuję nim sobie nawet owoce, a więc chyba mi bardzo, bardzo przypadły do gustu te ciastki 🙂

  10. Jeszcze nie robiłam pierniczków z masłem orzechowym – dziękuję za inspirację 🙂

Leave a Reply