Na minione święta trochę zaszalałam z ciasteczkami, bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować 😉
Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? 😉
Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie właściwie tego nie doczekały 😉 Od siebie dodam jeszcze, że jeśli lubicie mocno słodkie ciacha, warto dosypać kilka łyżek ksylitolu lub pobawić się i udekorować upieczone ciasteczka lukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu 🙂
Pierniczki z masłem orzechowym i karobem
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g płatków owsianych
20 g siemienia lnianego
45 g oleju kokosowego
100 g miodu
100 g masła orzechowego 100%
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
2 jajka
2 łyżeczki karobu
Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach.
Wyszły super! 🙂 Śnieżynki i gwiazdki wyglądają przeuroczo 🙂
Cieszę, się że wśród ciasteczek, które Cię zainteresowały znalazły się także te z mojego przepisu, a raczej przepisów, aczkolwiek w Twoją inwencją twórczą 😀
Pozdrawiam :*
Cieszę się bardzo, że Ci się podobają, a ja dziękuję za inspirację i przepisy bazowe 🙂
Bardzo często wykorzystuję karob jako dodatek to pieczywa.
Też bardzo go lubię 🙂
ale pysznie wyglądają!
Dziękuję 🙂
Ale pyszne!
Dziękuję 🙂
Pierniczki z masłem orzechowym? Trzy razy na tak! To musi być obłęd 🙂
Prawda – bardzo dobre wyszły 🙂
Kolejny przepis do wypróbowania, a piekarnika nadal brak 😀 Niedługo to bedzie jakiś znak rozpoznawczy 😀
Rozglądaj się! Piekarnik być musi 😀
z pewnością pyszne <3
Dziękuję 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie :). A mi właśnie gdzieś w szafce zalega karob, jednak zdecydowanie wolę kakao.
Dziękuję 🙂 Ja mam zupełnie odwrotnie 🙂
Cudowne i bardzo smakowite pierniczki 🙂 <3
Dziękuję 🙂
Ciekawi mnie to zestawienie smaków – piernikowo-karobowe + masło orzechowe 🙂 Ja uwielbiam karob, posypuję nim sobie nawet owoce, a więc chyba mi bardzo, bardzo przypadły do gustu te ciastki 🙂
Ja też uwielbiam 🙂
Jeszcze nie robiłam pierniczków z masłem orzechowym – dziękuję za inspirację 🙂
Cieszę się, że się podoba 🙂