To jeden z najlepszych serników w mojej blogowej “karierze”. Chociaż właściwie nie. To jest najlepszy sernik. Naprawdę. Częściej piekę serniki bez spodu, bo jest szybciej, nie trzeba wylepiać, podpiekać i zastanawiać się, czy na pewno będzie dobrze upieczony. Ale niedawno wpadłam na pomysł z biszkoptowym spodem na bazie mąki kokosowej i chyba lepiej wyjść nie mogło 😉 Nie trzeba wałkować ani wylepiać, wystarczy lekko podpiec i dodać na wierzch masę twarogową. Spód wychodzi lekko słodki, częściowo też za sprawą mąki z kokosa, która ma słodkawy smak. Sama warstwa sernika też wychodzi przepyszna, kremowa i wilgotna (mimo braku masła, bo nie stosuję go do serników), co zapewne jest zasługą serka ricotta.
Jeśli uwielbiacie serniki to ten na pewno przypadnie wam do gustu. I gościom też 🙂 Do tego jak zawsze jest to wersja fit, bo cukru nie zawiera, a dodatkowo spodoba się też osobom na diecie bezglutenowej, bo spód załatwia sprawę w tej kwestii 🙂 Szczególnie polecam, bo na pewno upiekę go jeszcze wiele razy (dobra, może z drobnymi modyfikacjami, bo nie może być nudno ;))
Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)
foremka 25 x 30 cm
Spód:
4 jajka
4 łyżki ksylitolu
40 g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Masa serowa:
750 g twarogu
250 g ricotty
6 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego
3/4 szklanki ksylitolu
300 ml mleka
skórka otarta z niewoskowanej pomarańczy
1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego
Twaróg przecisnąć przez praskę do misy, dodać ricottę, 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol i skórkę z pomarańczy, utrzeć mikserem do dokładnego połączenia składników. 4 białka ubić na sztywno. Do masy twarogowej dodawać stopniowo mleko, ciągle mieszając. Na końcu wlać ekstrakt pomarańczowy. Białka delikatnie wmieszać szpatułką do masy serowej. Wylać na upieczony spód biszkoptowy i piec całość około 1 godzinę w 170 stopniach.
Mmm, zapowiada się wspaniale 🙂
Dziękuję 🙂
Wspaniały i piękny!
Jeżeli pozwolisz, skorzystam z przepisu…
Ależ oczywiście, będzie mi bardzo miło 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
już wiem jakie nowe ciasto wypróbuje w ten weekend 🙂
W takim razie bardzo się cieszę, trzymam kciuki i czekam na opinię 🙂
nie ma rodzynek, ma skórkę pomarańczową. Myślę, że taki sernik mogłabym zaakceptować ;D
Co do rodzynek to popieram w 100% 😀
Świetnie wygląda na zdjęciach, myślę że równie dobrze smakuje 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Jak ja bym zjadła taki serniczek <3 Marzy mi się 🙂
W takim razie marsz po piekarnik 😀 Gdybym bliżej mieszkała to podrzuciłabym Ci nawet całą blaszkę, ale niestety za daleko 🙁
Nie próbowałam jeszcze wypieków z ricottą. Tego typu dodatki wprowadzają bardzo wyrafinowane smaki.
To prawda, sernik przez to stał się bardzo kremowy i bardzo smakował wszystkim 🙂
Zazwyczaj robię serniki nez spodu, ale taki na mące kokosowej brzmi ciekawie i na pewno super smakuje 🙂
To prawda, mąka koksowa ma w sobie to coś 🙂 Polecam 🙂
Ciasto idealne do porannej kawy :d
To fakt, dziękuję 🙂
Twoje zdjęcia są bardzo klimatyczne a prezentowane na nich łakocie apetyczne 😉
Bardzo dziękuję! <3
zawsze robię kruchy spód, albo spód z ciasteczek, zaintrygowałaś mnie tym biszkoptem na dole. Na pewno wypróbuję Twój przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że się spodobał. Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂
Sernika w duecie z ricottą jeszcze nie robiłam. Jako zagorzała fanka tego ciasta, na pewno je przygotuję.
Super! Daj znać, jak wyszło 🙂
Piękny serniczek. Też ostatnio eksperymentuję z mąką kokosową
Bardzo mi miło. A mąkę kokosową uwielbiam, jest bardzo uniwersalna i do tego szalenie wydajna 🙂
Wyglad oblednie. Na pewno jest fit i smaczny. Bardzo chetnie wyprobuje przepis.
Bardzo się cieszę i czekam na efekt 🙂
Jak to najlepszy sernik, to trzeba spróbować koniecznie 🙂 Wygląda mega apetycznie
Bardzo dziękuję i zachęcam do spróbowania 🙂
Cudowny serniczek 🙂 Bajecznie się prezentuje 🙂
Dziękuję 🙂
A czymże są te srebrne kuleczki? Sernik wyglada wybornie
Perełki cukrowe na potrzeby dekoracji 😉
Bardzo lubimy serniki- wszystkie, ale ten pomysł mnie zaintrygował.
Kokosowy spód i ksylitol? chyba wypróbuję:)
Bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa 🙂
ja to chcę do kawki:D
Bardzo polecam 😉
ach nic tylko wcinać serniczek 😉
Dokładnie 😉
Mmmm…o tak! Tego mi było trzeba. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu!
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę 🙂
Pyszne, aż ślinka cieknie!!!
Super, że się podoba 🙂
Ostatnio robiłem ‘tradycyjny sernik’ , następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że zasmakuje 🙂
Czy zamiast ksylitolu można użyć stewi?
Do spodu raczej trzeba dodać słodzik, który ma formę kryształków, bo biszkopt może nie wyjść. Lepiej więc zastąpić np. erytrytolem lub cukrem kokosowym. A do sernika jak najbardziej można użyć stewii, ale tutaj lepiej dodawać z wyczuciem, bo stewia występuje w różnych formach i jest zazwyczaj dużo słodsza 🙂
Och, wygląda przeapetycznie 🙂 Duży plus za brak rodzynek!
Dziękuję 🙂 U mnie rodzynki w serniku nie przejdą 😀
Koniecznie muszę wypróbować, bo brzmi i wygląda przepysznie 😀
Zachęcam 🙂
Wygląda cudownie i jestem pewna, że jest pyszny 🙂
Dziękuję 🙂
ooo coś dla mnie! 🙂 z zamiennikami,które mogę jeść! zapisuję, bo mało takich przepisów!
Bardzo się cieszę, że przypadł Ci od gustu 🙂
Ale pyszności ♥
Dziękuję 🙂
Mniaaam…. Do kawusi byłby w sam raz! <3
Tak, z kawą smakuje świetnie 😉
Dla mnie sernik to absolutny król słodkich pyszności. Cały czas testuję różne przepisy, pewnie i kokosowy posmak też wypróbuję.
Bardzo polecam! 🙂
Nie przepadam za sernikami, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakiś i jeszcze nie znalazłam przepisu idealnego może to ten 🙂
Myślę, że to bardzo prawdopodobne 😉
Wygląda niesamowicie 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam serniki i myślę, że ten bardzooo by mi przypadł do gustu <3
Koniecznie wypróbuj 🙂
Takiego serniczka nie trzeba sobie odmawiać, ba, wręcz trzeba zjeść dwa kawałki 😀 fajowy przepis!
Bardzo dziękuję! 🙂 Super, że się podoba 🙂
aż chce się od razu schrupać 🙂
Cieszę się 🙂
Wygląda cudownie i delikatnie 🙂 Chociaz jestem najedzona – już bym go jadla. Gratulacje !
Bardzo dziękuję! 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂
Przepis zapisuję, zrobię mamie jak do mnie przyleci bo ona nie może cukru 🙂 Dziękuję
Bardzo się cieszę, że się przyda 🙂
Przepis podesłałam narzeczonemu, który wrócił do treningów po zimowej przerwie i już ustalone, że w sobotę zaczynami wielkie pieczenie! 🙂 Z uśmiechem zapisujemy Twojego bloga do naszej listy “nie mam pomysłu co ugotować” 🙂
Bardzo dziękuję za przemiłe słowa! 🙂
Smakowity przepis i wspaniałe zdjęcia ilustrujące wpis. Nie jestem asem, jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale zachęciłaś mnie mocno tym wpisem aby spróbować swoich sił z tym serniczkiem 🙂
Polecam wypróbować 🙂
Ten sernik to moje ulubione ciasto, a tutaj jeszcze pieknie podany <3
Cieszę się, że Ci się spodobał 🙂
Wygląda i “brzmi” pysznie. Muszę spróbować. Chyba zamiast ksylitolu dam jednak cukier kokosowy – będzie to sernik kokosowy (a może jeszcze na wierzch pianę z kokosem…)
Bardzo ciekawe zmiany – na pewno wyjdzie pysznie 🙂 Koniecznie daj znać po upieczeniu 🙂
Bardzo lubimy serniki – wszyscy 😉 A Twój kawałek wygląda jak z bajki – mi pewnie taki piękny by nie wyszedł, ale chętnie spróbuję czegoś nowego 😉
U mnie też sernik jest hitem 😉 Bardzo dziękuję za przemiłe słowa! 🙂
Chyba podkradnę przepis na prywatne testy w mojej kuchni. 😉
Ależ proszę 🙂 Mam nadzieję, że testy wypadną pozytywnie 😉
Chyba maga duża porcja. Wygląda pysznie.
W porównaniu z tradycyjnymi blaszkami nie jest to bardzo duża porcja 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂
Muszę nareszcie mąkę kokosową kupić 🙂
Koniecznie 🙂 Wiele można z niej wyczarować 🙂
Zaintrygowałaś mnie tym przepisem, nigdy nie robiłam sernika na biszkoptowym spodzie, a tym bardziej z mąki kokosowej… Przy najbliższej okazji na pewno wypróbuje 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Super !!
Dzięki 😉
Wygląda pysznie. Do słodzenia już zastąpiłam cukier ksylitolem, jednak nie jestem przekonana do używania go w ciastach.
Dziękuję 🙂
Super przepis 🙂 dziękuję
P.S. ładny komplet kubek+talerzyk , gdzie został zakupiony?:)
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Jeśli dobrze pamiętam – w sklepie Piękno w domu 🙂
Wyglada smakowicie 🙂 fajny pomysł ma spód, mąkę kokosową uwielbiam i chętnie wypróbuje 😉
Dziękuję i polecam 🙂
szukałam przepisu na sernik na biszkopcie dziękuję 🙂
Cieszę się, że trafiłam w Twój gust 🙂
Przypomniały mi się święta i mój sernik, bo serniki robię zwykle tylko na święta… Wygląda super. I świetnie się składa, że znalazłam Twój przepis, bo ostatnio myślałam nad tym, jak zrobić sernik bez masła 😃
Dziękuję 🙂 Ja zawsze piekę bez masła i teraz nie wyobrażam sobie go dodawać, bo nie widzę potrzeby 😉
Nie próbowałam jeszcze mąki z kokosa – zaciekawiłaś mnie 🙂 Sernik wygląda pysznie! A gdzie kupiłaś takie urocze światełka ze zdjęć?
Bardzo się cieszę 🙂
Światełka z niezawodnego Aliexpress 😉
To jest najbardziej subtelny sernik jaki ostatnio widziałam. Cudnie się prezentuje I pewnie tak smakuje.
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Spód z mąki kokosowej? Wow! Zdecydowanie idzie do wypróbowania 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Promowanie jako bezcukrowe czegoś co zawiera dwa budynie śmietankowe jest trochę nie fair… dla mnie jako IO odpada
Budyń, którego użyłam nie zawiera cukru 🙂
Dobrze by to było zawrzeć w opisie – jaki to budyń i gdzie go można dostać?
Tutaj użyłam Delecty na 3/4 l mleka, jest dostępna w większości sklepów.
Fantastyczny, super! Zapisuję!
Mam nadzieję, że się przyda 🙂
Bardzo pyszny serniczek 🙂 jak juz wygonumy wszelkie choroby z naszego domku, zrobie taki i sie pochwale 🙂
Koniecznie! Czekam z niecierpliwością 🙂
Serniczek wygląda rewelacyjnie! Z przyjemnością wpadłam do Ciebie na kawałek 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Cudowny serniczek i ta gwiazdka na wierzchu <3
Dziękuję! 🙂
Ale ten sernik wygląda smakowicie 🙂 Istne dzieło sztuki 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂
Mniam mniam. Serniki to zdecydowanie to, co lubię najbardziej. No może jeszcze szarlotkę 🙂
Cieszę się, że trafiłam w Twój gust 🙂