bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)

23 stycznia 2018

130 komentarzy

To jeden z najlepszych serników w mojej blogowej “karierze”. Chociaż właściwie nie. To jest najlepszy sernik. Naprawdę. Częściej piekę serniki bez spodu, bo jest szybciej, nie trzeba wylepiać, podpiekać i zastanawiać się, czy na pewno będzie dobrze upieczony. Ale niedawno wpadłam na pomysł z biszkoptowym spodem na bazie mąki kokosowej i chyba lepiej wyjść nie mogło 😉 Nie trzeba wałkować ani wylepiać, wystarczy lekko podpiec i dodać na wierzch masę twarogową. Spód wychodzi lekko słodki, częściowo też za sprawą mąki z kokosa, która ma słodkawy smak. Sama warstwa sernika też wychodzi przepyszna, kremowa i wilgotna (mimo braku masła, bo nie stosuję go do serników), co zapewne jest zasługą serka ricotta.

Jeśli uwielbiacie serniki to ten na pewno przypadnie wam do gustu. I gościom też 🙂 Do tego jak zawsze jest to wersja fit, bo cukru nie zawiera, a dodatkowo spodoba się też osobom na diecie bezglutenowej, bo spód załatwia sprawę w tej kwestii 🙂 Szczególnie polecam, bo na pewno upiekę go jeszcze wiele razy (dobra, może z drobnymi modyfikacjami, bo nie może być nudno ;))

Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)

foremka 25 x 30 cm

Spód:

4 jajka

4 łyżki ksylitolu

40 g mąki kokosowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Masa serowa:

750 g twarogu

250 g ricotty

6 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego

3/4 szklanki ksylitolu

300 ml mleka

skórka otarta z niewoskowanej pomarańczy

1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego

Twaróg przecisnąć przez praskę do misy, dodać ricottę, 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol i skórkę z pomarańczy, utrzeć mikserem do dokładnego połączenia składników. 4 białka ubić na sztywno. Do masy twarogowej dodawać stopniowo mleko, ciągle mieszając. Na końcu wlać ekstrakt pomarańczowy. Białka delikatnie wmieszać szpatułką do masy serowej. Wylać na upieczony spód biszkoptowy i piec całość około 1 godzinę w 170 stopniach.

Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


130 komentarzy
    1. W takim razie marsz po piekarnik 😀 Gdybym bliżej mieszkała to podrzuciłabym Ci nawet całą blaszkę, ale niestety za daleko 🙁

        1. Do spodu raczej trzeba dodać słodzik, który ma formę kryształków, bo biszkopt może nie wyjść. Lepiej więc zastąpić np. erytrytolem lub cukrem kokosowym. A do sernika jak najbardziej można użyć stewii, ale tutaj lepiej dodawać z wyczuciem, bo stewia występuje w różnych formach i jest zazwyczaj dużo słodsza 🙂

  1. Przepis podesłałam narzeczonemu, który wrócił do treningów po zimowej przerwie i już ustalone, że w sobotę zaczynami wielkie pieczenie! 🙂 Z uśmiechem zapisujemy Twojego bloga do naszej listy “nie mam pomysłu co ugotować” 🙂

  2. Smakowity przepis i wspaniałe zdjęcia ilustrujące wpis. Nie jestem asem, jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale zachęciłaś mnie mocno tym wpisem aby spróbować swoich sił z tym serniczkiem 🙂

  3. Wygląda i “brzmi” pysznie. Muszę spróbować. Chyba zamiast ksylitolu dam jednak cukier kokosowy – będzie to sernik kokosowy (a może jeszcze na wierzch pianę z kokosem…)

  4. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem, nigdy nie robiłam sernika na biszkoptowym spodzie, a tym bardziej z mąki kokosowej… Przy najbliższej okazji na pewno wypróbuje 🙂

  5. Przypomniały mi się święta i mój sernik, bo serniki robię zwykle tylko na święta… Wygląda super. I świetnie się składa, że znalazłam Twój przepis, bo ostatnio myślałam nad tym, jak zrobić sernik bez masła 😃

  6. To jest najbardziej subtelny sernik jaki ostatnio widziałam. Cudnie się prezentuje I pewnie tak smakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *