Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)

To jeden z najlepszych serników w mojej blogowej “karierze”. Chociaż właściwie nie. To jest najlepszy sernik. Naprawdę. Częściej piekę serniki bez spodu, bo jest szybciej, nie trzeba wylepiać, podpiekać i zastanawiać się, czy na pewno będzie dobrze upieczony. Ale niedawno wpadłam na pomysł z biszkoptowym spodem na bazie mąki kokosowej i chyba lepiej wyjść nie mogło 😉 Nie trzeba wałkować ani wylepiać, wystarczy lekko podpiec i dodać na wierzch masę twarogową. Spód wychodzi lekko słodki, częściowo też za sprawą mąki z kokosa, która ma słodkawy smak. Sama warstwa sernika też wychodzi przepyszna, kremowa i wilgotna (mimo braku masła, bo nie stosuję go do serników), co zapewne jest zasługą serka ricotta.

Jeśli uwielbiacie serniki to ten na pewno przypadnie wam do gustu. I gościom też 🙂 Do tego jak zawsze jest to wersja fit, bo cukru nie zawiera, a dodatkowo spodoba się też osobom na diecie bezglutenowej, bo spód załatwia sprawę w tej kwestii 🙂 Szczególnie polecam, bo na pewno upiekę go jeszcze wiele razy (dobra, może z drobnymi modyfikacjami, bo nie może być nudno ;))

Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)

foremka 25 x 30 cm

Spód:

4 jajka

4 łyżki ksylitolu

40 g mąki kokosowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Masa serowa:

750 g twarogu

250 g ricotty

6 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego

3/4 szklanki ksylitolu

300 ml mleka

skórka otarta z niewoskowanej pomarańczy

1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego

Twaróg przecisnąć przez praskę do misy, dodać ricottę, 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol i skórkę z pomarańczy, utrzeć mikserem do dokładnego połączenia składników. 4 białka ubić na sztywno. Do masy twarogowej dodawać stopniowo mleko, ciągle mieszając. Na końcu wlać ekstrakt pomarańczowy. Białka delikatnie wmieszać szpatułką do masy serowej. Wylać na upieczony spód biszkoptowy i piec całość około 1 godzinę w 170 stopniach.

Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru)

130 komentarzy

  1. Mmm, zapowiada się wspaniale 🙂

  2. Wspaniały i piękny!
    Jeżeli pozwolisz, skorzystam z przepisu…

  3. już wiem jakie nowe ciasto wypróbuje w ten weekend 🙂

  4. nie ma rodzynek, ma skórkę pomarańczową. Myślę, że taki sernik mogłabym zaakceptować ;D

  5. Świetnie wygląda na zdjęciach, myślę że równie dobrze smakuje 🙂

  6. Jak ja bym zjadła taki serniczek <3 Marzy mi się 🙂

    • W takim razie marsz po piekarnik 😀 Gdybym bliżej mieszkała to podrzuciłabym Ci nawet całą blaszkę, ale niestety za daleko 🙁

  7. Nie próbowałam jeszcze wypieków z ricottą. Tego typu dodatki wprowadzają bardzo wyrafinowane smaki.

  8. Zazwyczaj robię serniki nez spodu, ale taki na mące kokosowej brzmi ciekawie i na pewno super smakuje 🙂

  9. Ciasto idealne do porannej kawy :d

  10. Twoje zdjęcia są bardzo klimatyczne a prezentowane na nich łakocie apetyczne 😉

  11. zawsze robię kruchy spód, albo spód z ciasteczek, zaintrygowałaś mnie tym biszkoptem na dole. Na pewno wypróbuję Twój przepis 🙂

  12. Sernika w duecie z ricottą jeszcze nie robiłam. Jako zagorzała fanka tego ciasta, na pewno je przygotuję.

  13. Piękny serniczek. Też ostatnio eksperymentuję z mąką kokosową

    • Bardzo mi miło. A mąkę kokosową uwielbiam, jest bardzo uniwersalna i do tego szalenie wydajna 🙂

  14. Wyglad oblednie. Na pewno jest fit i smaczny. Bardzo chetnie wyprobuje przepis.

  15. Jak to najlepszy sernik, to trzeba spróbować koniecznie 🙂 Wygląda mega apetycznie

  16. Cudowny serniczek 🙂 Bajecznie się prezentuje 🙂

  17. A czymże są te srebrne kuleczki? Sernik wyglada wybornie

  18. Bardzo lubimy serniki- wszystkie, ale ten pomysł mnie zaintrygował.
    Kokosowy spód i ksylitol? chyba wypróbuję:)

  19. ja to chcę do kawki:D

  20. ach nic tylko wcinać serniczek 😉

  21. Mmmm…o tak! Tego mi było trzeba. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu!

    Pozdrawiam

  22. Pyszne, aż ślinka cieknie!!!

  23. Ostatnio robiłem ‘tradycyjny sernik’ , następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!

    • Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że zasmakuje 🙂

      • Czy zamiast ksylitolu można użyć stewi?

        • Do spodu raczej trzeba dodać słodzik, który ma formę kryształków, bo biszkopt może nie wyjść. Lepiej więc zastąpić np. erytrytolem lub cukrem kokosowym. A do sernika jak najbardziej można użyć stewii, ale tutaj lepiej dodawać z wyczuciem, bo stewia występuje w różnych formach i jest zazwyczaj dużo słodsza 🙂

  24. Och, wygląda przeapetycznie 🙂 Duży plus za brak rodzynek!

  25. Koniecznie muszę wypróbować, bo brzmi i wygląda przepysznie 😀

  26. Wygląda cudownie i jestem pewna, że jest pyszny 🙂

  27. ooo coś dla mnie! 🙂 z zamiennikami,które mogę jeść! zapisuję, bo mało takich przepisów!

  28. Mniaaam…. Do kawusi byłby w sam raz! <3

  29. Dla mnie sernik to absolutny król słodkich pyszności. Cały czas testuję różne przepisy, pewnie i kokosowy posmak też wypróbuję.

  30. Nie przepadam za sernikami, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakiś i jeszcze nie znalazłam przepisu idealnego może to ten 🙂

  31. Uwielbiam serniki i myślę, że ten bardzooo by mi przypadł do gustu <3

  32. Takiego serniczka nie trzeba sobie odmawiać, ba, wręcz trzeba zjeść dwa kawałki 😀 fajowy przepis!

  33. aż chce się od razu schrupać 🙂

  34. Wygląda cudownie i delikatnie 🙂 Chociaz jestem najedzona – już bym go jadla. Gratulacje !

  35. Pysznie wygląda 🙂

  36. Małgorzata Hert

    Przepis zapisuję, zrobię mamie jak do mnie przyleci bo ona nie może cukru 🙂 Dziękuję

  37. Przepis podesłałam narzeczonemu, który wrócił do treningów po zimowej przerwie i już ustalone, że w sobotę zaczynami wielkie pieczenie! 🙂 Z uśmiechem zapisujemy Twojego bloga do naszej listy “nie mam pomysłu co ugotować” 🙂

  38. Smakowity przepis i wspaniałe zdjęcia ilustrujące wpis. Nie jestem asem, jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale zachęciłaś mnie mocno tym wpisem aby spróbować swoich sił z tym serniczkiem 🙂

  39. Ten sernik to moje ulubione ciasto, a tutaj jeszcze pieknie podany <3

  40. Wygląda i “brzmi” pysznie. Muszę spróbować. Chyba zamiast ksylitolu dam jednak cukier kokosowy – będzie to sernik kokosowy (a może jeszcze na wierzch pianę z kokosem…)

  41. Bardzo lubimy serniki – wszyscy 😉 A Twój kawałek wygląda jak z bajki – mi pewnie taki piękny by nie wyszedł, ale chętnie spróbuję czegoś nowego 😉

  42. Chyba podkradnę przepis na prywatne testy w mojej kuchni. 😉

  43. Chyba maga duża porcja. Wygląda pysznie.

    • W porównaniu z tradycyjnymi blaszkami nie jest to bardzo duża porcja 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂

  44. Muszę nareszcie mąkę kokosową kupić 🙂

  45. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem, nigdy nie robiłam sernika na biszkoptowym spodzie, a tym bardziej z mąki kokosowej… Przy najbliższej okazji na pewno wypróbuje 🙂

  46. Wygląda pysznie. Do słodzenia już zastąpiłam cukier ksylitolem, jednak nie jestem przekonana do używania go w ciastach.

  47. Super przepis 🙂 dziękuję
    P.S. ładny komplet kubek+talerzyk , gdzie został zakupiony?:)

    • Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
      Jeśli dobrze pamiętam – w sklepie Piękno w domu 🙂

  48. Wyglada smakowicie 🙂 fajny pomysł ma spód, mąkę kokosową uwielbiam i chętnie wypróbuje 😉

  49. szukałam przepisu na sernik na biszkopcie dziękuję 🙂

  50. Przypomniały mi się święta i mój sernik, bo serniki robię zwykle tylko na święta… Wygląda super. I świetnie się składa, że znalazłam Twój przepis, bo ostatnio myślałam nad tym, jak zrobić sernik bez masła 😃

    • Dziękuję 🙂 Ja zawsze piekę bez masła i teraz nie wyobrażam sobie go dodawać, bo nie widzę potrzeby 😉

  51. Nie próbowałam jeszcze mąki z kokosa – zaciekawiłaś mnie 🙂 Sernik wygląda pysznie! A gdzie kupiłaś takie urocze światełka ze zdjęć?

  52. Ja Zwykła Matkaa Klaudia

    To jest najbardziej subtelny sernik jaki ostatnio widziałam. Cudnie się prezentuje I pewnie tak smakuje.

  53. Spód z mąki kokosowej? Wow! Zdecydowanie idzie do wypróbowania 🙂

  54. Promowanie jako bezcukrowe czegoś co zawiera dwa budynie śmietankowe jest trochę nie fair… dla mnie jako IO odpada

  55. Z Kuchni Do Kuchni

    Fantastyczny, super! Zapisuję!

  56. Bardzo pyszny serniczek 🙂 jak juz wygonumy wszelkie choroby z naszego domku, zrobie taki i sie pochwale 🙂

  57. Serniczek wygląda rewelacyjnie! Z przyjemnością wpadłam do Ciebie na kawałek 🙂

  58. Cudowny serniczek i ta gwiazdka na wierzchu <3

  59. Ale ten sernik wygląda smakowicie 🙂 Istne dzieło sztuki 🙂

  60. Mniam mniam. Serniki to zdecydowanie to, co lubię najbardziej. No może jeszcze szarlotkę 🙂

Leave a Reply