Świąteczna przerwa dobiegła końca i czas wrócić do blogowej rzeczywistości. Tym wpisem witam się z wami w 2018 roku i mam nadzieję, że dla wszystkich będzie to dobry czas 🙂
Postanowiłam podzielić się jeszcze przepisami, które realizowałam na święta – gdybym tego nie zrobiła, to pewnie za rok nie nadawałyby się do publikacji, albo całkiem zapomniałabym o tych wypiekach 😀 Ja jeszcze wciąż żyję w świątecznym klimacie, a piernikowy aromat nadal mi się nie znudził i mogłabym jeszcze tak długo, też tak macie? 😉
Dzisiaj przedstawiam przepis na wegańskie pierniczki w bezglutenowej wersji. Wykorzystałam melasę z karobu (chociaż polecam melasę z morwy białej, jest łagodniejsza w smaku i będzie lepiej pasować) i dodałam trochę mąki kasztanowej. Wyszły z tego kruche, cienkie i aromatyczne ciasteczka. Idealne dla wegan, chociaż myślę, że zasmakują każdemu. Ciasto dość trudne do pracy, bo mocno się kruszy i trzeba uważać przy przenoszeniu wykrojonych ciastek na blaszkę, ale po upieczeniu trzymają formę 🙂 Mam nadzieję, że przepis się przyda (jeśli nie teraz, to może w grudniu ;)).
Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru)
110 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej
40 g mąki ryżowej
55 g mąki kasztanowej
60 g oleju kokosowego
6 łyżek melasy z karobu lub morwy białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżeczki słonecznika łuskanego
2 łyżeczki siemienia lnianego
Olej roztopić i lekko przestudzić. Słonecznik i siemię zmielić bardzo drobno w blenderze lub młynku. Wszystkie rodzaje mąk wymieszać z sypkimi składnikami, a następnie wymieszać wszystko z olejem i melasą. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów (ciasto może się delikatnie rozsypywać), wycinać ciasteczka za pomocą foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze około 170 stopni (najlepiej kontrolować stan ciasteczek, każdy piekarnik działa nieco inaczej). Przechowywać w zamkniętej puszce, aby zachowały kruchość.
Chętnie bym spróbowała 😀 Robiłam ciastka orzechowe, ale nieco zmodyfikowałam przepis (ja to się nie umiem trzymać sztywnych proporcji :P) – niemniej jednak, wyszły przepyszne!
To bardzo się cieszę 🙂 Z modyfikacjami doskonale Cię rozumiem 😉
Dobra – nie wiedziałam że jest mąką kasztanowa ☺ Dostanę ją w normalnym sklepie? 😀
Na dziale ze zdrową żywnością w dobrze wyposażonym sklepie powinnaś znaleźć, chociaż może być trudno 🙁 Ja zamawiam online 😉
Ciasteczka ciasteczkami, ale ta foremka w kształcie szopa – boska!:D
Dziękuję <3
Zapowiadają się wyjątkowo smakowicie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Takie urocze, że szkoda jesć 😉
PS Nie wiesz gdzie można zamówić tak piękną kulę śniegową jak Twoja? 😀
Dziękuję! <3
Oczywiście, że wiem! Kula jest z Home&You i nawet widziałam ją jeszcze stacjonarnie 🙂
(dodam, że jeszcze ma pozytywkę :D)
Szkoda, że nie mam tego sklepu 🙁 Heh pech…
A muzyczka z pozytywki świąteczna? 😉
Zawsze można zamówić online 🙂 Muzyczka bardziej pozytywkowa 😉
Pięknie wyglądają te ciasteczka! Gdybym nie była takim leniem, to z pewnością bym się wzięła za robotę i zaczęła je robić, bo naprawdę wyglądają apetycznie.
Bardzo dziękuję 🙂
Śliczne ciasteczka. Foremka w kształcie liska jest urocza 🙂
Dziękuję! 🙂 Też ją lubię 🙂
Szkoda byłoby mi zjeść tego liska taki śliczny hehe 😉
Też zawsze mi szkoda 😀
O melasie z morwy jeszcze nie słyszałam. A ten z pierniczek – lisek jest cudny :).
Bardzo dziękuję 🙂
Twoje pierniczki to najbardziej urocze ciastka, jakie kiedykolwiek widziałam! Nie wiem, czy jakbyś mnie poczęstowała, to czy bym zjadła, czy schowała i podziwiała 😀
Haha, można i tak 😀 Dziękuję za miłe słowa 🙂
Cudne i niezwykle smakowite pierniczki <3 🙂
Dziękuję 🙂
Urocze☺
Dziękuję 🙂
Bardzo smakowity skład, podoba mi się dodatek mąki kasztanowej, która na pewno fajnie wzbogaciła smak. No i ogólnie pysznie wyglądają te ciasteczka 😉
Dziękuję 🙂
Smakowite ciasteczka 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Wyglądają smakowicie, bardzo mi się podoba taka wersja bez cukru i to połączenie mąk 😉
Cieszę się 🙂
Extra!!Na pewno są pyszne😊
Dziękuję 🙂
Wolę tradycyjne pierniki, ale podoba mi się to, że dzielisz się przepisem dla osób, które nie tolerują glutenu:)
Staram się zadowolić jak największe grono osób 🙂
wyglądają obłędnie na pewno zrobię 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
W tym roku na Boże Narodzenie napiekłam kilka blach wegańskich pierniczków, bo smakowały całej rodzinie 🙂 Żałowałam tylko, że nie była to wersja bezglutenowa, dlatego z chęcią zapiszę sobie Twój przepis i wypróbuję 🙂
Cieszę się bardzo 🙂
Cudne, muszą w końcu wypróbować mąkę kasztanową 🙂
Koniecznie 🙂
Pierniczkiem bardzo chętnie się poczęstuję, bo wyglądają przesmacznie. I te foremka <3
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Słodkie!
Ciasteczka do delektowania się.
Dokładnie 😉
Ależ one cudowne! <3 Z melasą jeszcze nie próbowałam, więc koniecznie muszę przetestować 🙂
Dziękuję <3 Spróbuj koniecznie 🙂
Pięknie się prezentują. Uwielbiam pierniczki i zjadłabym z chęcią w takiej wersji.
Dziękuję 🙂
Zdecydowanie coś dla mnie! 🙂 zapisuję przepis 🙂
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Piękne są! Świetny przepis, zapisuję! 🙂
Dziękuję i mam nadzieję, że super wyjdą 🙂
Jakie słodkie ciasteczka do tego pierniczki moje ulubione 🙂 w wersji wegańskiej Jeszcze nie próbowałam robić
Dziękuję i polecam 🙂
Bardzo fajny przepis, jak jest mąka kasztanowa to na pewno ciasteczka są pyszne!
Kasztanowa zawsze jest fajnym dodatkiem 🙂
Mniam, mniam 🙂
Super, że się spodobały 😉