Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru)

Świąteczna przerwa dobiegła końca i czas wrócić do blogowej rzeczywistości. Tym wpisem witam się z wami w 2018 roku i mam nadzieję, że dla wszystkich będzie to dobry czas 🙂

Postanowiłam podzielić się jeszcze przepisami, które realizowałam na święta – gdybym tego nie zrobiła, to pewnie za rok nie nadawałyby się do publikacji, albo całkiem zapomniałabym o tych wypiekach 😀 Ja jeszcze wciąż żyję w świątecznym klimacie, a piernikowy aromat nadal mi się nie znudził i mogłabym jeszcze tak długo, też tak macie? 😉

Dzisiaj przedstawiam przepis na wegańskie pierniczki w bezglutenowej wersji. Wykorzystałam melasę z karobu (chociaż polecam melasę z morwy białej, jest łagodniejsza w smaku i będzie lepiej pasować) i dodałam trochę mąki kasztanowej. Wyszły z tego kruche, cienkie i aromatyczne ciasteczka. Idealne dla wegan, chociaż myślę, że zasmakują każdemu. Ciasto dość trudne do pracy, bo mocno się kruszy i trzeba uważać przy przenoszeniu wykrojonych ciastek na blaszkę, ale po upieczeniu trzymają formę 🙂 Mam nadzieję, że przepis się przyda (jeśli nie teraz, to może w grudniu ;)).

Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru)

110 g mąki gryczanej

100 g mąki kukurydzianej

40 g mąki ryżowej

55 g mąki kasztanowej

60 g oleju kokosowego

6 łyżek melasy z karobu lub morwy białej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżeczki przyprawy do piernika

4 łyżeczki słonecznika łuskanego

2 łyżeczki siemienia lnianego

Olej roztopić i lekko przestudzić. Słonecznik i siemię zmielić bardzo drobno w blenderze lub młynku. Wszystkie rodzaje mąk wymieszać z sypkimi składnikami, a następnie wymieszać wszystko z olejem i melasą. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów (ciasto może się delikatnie rozsypywać), wycinać ciasteczka za pomocą foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze około 170 stopni (najlepiej kontrolować stan ciasteczek, każdy piekarnik działa nieco inaczej). Przechowywać w zamkniętej puszce, aby zachowały kruchość.

Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru)Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru)

Udostępnij

60 komentarzy

  1. Chętnie bym spróbowała 😀 Robiłam ciastka orzechowe, ale nieco zmodyfikowałam przepis (ja to się nie umiem trzymać sztywnych proporcji :P) – niemniej jednak, wyszły przepyszne!

    • Na dziale ze zdrową żywnością w dobrze wyposażonym sklepie powinnaś znaleźć, chociaż może być trudno 🙁 Ja zamawiam online 😉

  2. Pięknie wyglądają te ciasteczka! Gdybym nie była takim leniem, to z pewnością bym się wzięła za robotę i zaczęła je robić, bo naprawdę wyglądają apetycznie.

  3. Twoje pierniczki to najbardziej urocze ciastka, jakie kiedykolwiek widziałam! Nie wiem, czy jakbyś mnie poczęstowała, to czy bym zjadła, czy schowała i podziwiała 😀

  4. Bardzo smakowity skład, podoba mi się dodatek mąki kasztanowej, która na pewno fajnie wzbogaciła smak. No i ogólnie pysznie wyglądają te ciasteczka 😉

  5. W tym roku na Boże Narodzenie napiekłam kilka blach wegańskich pierniczków, bo smakowały całej rodzinie 🙂 Żałowałam tylko, że nie była to wersja bezglutenowa, dlatego z chęcią zapiszę sobie Twój przepis i wypróbuję 🙂

  6. Jakie słodkie ciasteczka do tego pierniczki moje ulubione 🙂 w wersji wegańskiej Jeszcze nie próbowałam robić

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *