Fit placki z kalarepą i marchewką
bezglutenowe | wegetariańskie | wytrawnie

Fit placki z kalarepą i marchewką

3 lutego 2018

60 komentarzy

Dzisiaj kolejna odsłona moich zmagań z kalarepą 🙂 Tym razem wersja wytrawna, czyli fit placki z kalarepą i marchewką. Przygotowuje się je bardzo szybko, wystarczy zetrzeć warzywa, doprawić i usmażyć. Nie lubię smażonych na głębokim tłuszczu placków, więc te piekłam na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i taka wersja bardzo mi smakowała. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad w domu, w szkole lub pracy, ale też świetne rozwiązanie dla osób, które jedzą wytrawne śniadania 🙂

Placki dodatkowo nie zawierają glutenu, bo użyłam jedynie mąki kokosowej i kukurydzianej. Smak mnie zaskoczył, bo gdyby nie specyficzne przyprawy, te placuszki nadawałyby się do zjedzenia na słodko i pewnie kolejnym razem zrobię je np. z dodatkiem cynamonu lub dodam jeszcze jabłko 🙂

Mam nadzieję, że pomysł wam się spodoba i spróbujecie kiedyś je zrobić 🙂

Jeśli macie ochotę na więcej przepisów z kalarepą, sprawdźcie koniecznie mój ostatni wpis, czyli pyszne ciasto. Polecam też profil bloga na Facebooku i Instagramie – wtedy nie przegapicie żadnego z przepisów pojawiających się na fitkot.pl 🙂

Fit placki z kalarepą i marchewką

9-10 sztuk

2 niewielkie kalarepy (waga jednej po obraniu to około 120 g)

1 marchewka (100 g po obraniu)

1 łyżeczka ulubionych ziół

1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

1/4 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka mąki kokosowej

2 jajka

do smażenia: olej kokosowy lub masło klarowane

Kalarepę i marchewkę po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przyprawy i zioła oraz mąkę. Wymieszać. Na koniec wbić jajka i dokładnie połączyć z resztą składników. Masę podzielić na około 9-10 części i smażyć (na małym ogniu) na niewielkiej ilości oleju kokosowego (można też użyć masła klarowanego) z dwóch stron.

Fit placki z kalarepą i marchewkąFit placki z kalarepą i marchewkąFit placki z kalarepą i marchewkąFit placki z kalarepą i marchewką

 

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


60 komentarzy
  1. A jak smakuja? Dokladnie chodzi o kalarepę, moze wstyd sie przyznac ale jeszcze jej nie jadlam 🙂
    Zaciekawiły mnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *