Bananowa babka jaglana z budyniem (bez cukru, bez glutenu)

Wielkanoc już tuż tuż, więc to ostatni dzwonek na wybranie przepisów 🙂Na tę babkę niezbędne jest przygotowanie bardzo dojrzałych bananów, więc jeśli pomysł wam się spodoba, najlepiej już odłożyć dwie sztuki i poczekać, aż nabiorą mocy urzędowej 😉

Do mąki jaglanej mam sporo dystansu, bo często trafia mi się gorzka, czyli taka, która kompletnie nie nadaje się do wypieków. Teraz na szczęście trafiłam na dobrą i po przetestowaniu jej na… Omlecie 🙂 okazała się w porządku, więc babka powstała w 100% jaglana. Do jej przygotowania użyłam też budyniu jaglanego w wersji malinowej, który sprawdził się doskonale i wprowadził delikatny malinowy smak i aromat.

Bananowa babka jaglana z budyniem jest bardzo delikatna i puszysta (chociaż mocno nie rośnie), przypomina konsystencją babkę piaskową. Jeśli szukacie odchudzonej, fit wersji babki wielkanocnej – myślę, że będziecie zadowoleni. Na całą porcję dodaje się jedynie 3 łyżki oleju, a ciasto jest bez białego cukru i glutenu. Ja upiekłam mini babkę w foremce o średnicy 14 cm, a resztę w keksówce i w obu przypadkach ciasto się udało, różni się jedynie czas pieczenia, bo małej foremce wystarczy 20 minut i jest gotowa 🙂

Bardzo polecam zarówno w wersji solo, jak i z ulubioną polewą 😉

Bananowa babka jaglana z budyniem

foremka o średnicy 14 cm i średnia keksówka

150 g mąki jaglanej

1 opakowanie malinowego budyniu jaglanego (53 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 jajka

2 dojrzałe banany (200 g po obraniu)

1 łyżka melasy z morwy białej (lub miodu)

5 łyżek ksylitolu

3 łyżki oleju

Jajka ubić z ksylitolem, szczyptą soli i melasą na puszystą, jasną pianę. Banany rozgnieść widelcem. Do ubitej masy jajecznej dodać olej i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać banany i krótko zmiksować. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu i dodać do mokrych składników. Krótko zmiksować do dokładnego połączenia. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej foremki na babkę. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach (w przypadku użycia mniejszych foremek należy skrócić czas pieczenia). Przestudzone ciasto dowolnie udekorować.

Bananowa babka jaglana z budyniemBananowa babka jaglana z budyniemBananowa babka jaglana z budyniemBananowa babka jaglana z budyniemBananowa babka jaglana z budyniemBananowa babka jaglana z budyniem

 

Udostępnij

60 komentarzy

    • Niestety nie ma reguły. Najlepiej przed pieczeniem jakiegoś ciasta zrobić próbę (ja robię omlety ;)), albo użyć innej mąki bezglutenowej 🙂

  1. Świetny pomysł na zdrowe wypieki. A ten budyń jaglany jest świetny, jak tylko go w sklepie widzę to zawsze kupuję. Niesamowicie mi smakuje ugotowany na owsianym mleku z odrobiną syropu daktylowego. 🙂

    • O tak, ten budyń jest świetny 🙂 Żałuję tylko, że dostępny jest w wybranych sklepach i zawsze muszę robić zapas 😉

  2. Wyglada doskonale! Nigy nie miałam doczynienia z mąką jaglaną, chyba pora to zmienić 🙂

  3. Spróbowałam i nie wiem gdzie zrobiłam błąd ale u mnie kompletna klapa. Smakuje jak piasek, niby robiłam wcześniej placuszki z tej mąki i goryczki nie było…Coś musiałam zepsuć 🙁

  4. Spodobał mi się ten przepis, teraz nie sezon na babki ale pomyślałam o chlebku bananowym. Nie mam jednak jaglanego budyniu, czy mogę go zastąpić skrobią ziemniaczaną?

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *