Wielkanoc już tuż tuż, więc to ostatni dzwonek na wybranie przepisów 🙂Na tę babkę niezbędne jest przygotowanie bardzo dojrzałych bananów, więc jeśli pomysł wam się spodoba, najlepiej już odłożyć dwie sztuki i poczekać, aż nabiorą mocy urzędowej 😉
Do mąki jaglanej mam sporo dystansu, bo często trafia mi się gorzka, czyli taka, która kompletnie nie nadaje się do wypieków. Teraz na szczęście trafiłam na dobrą i po przetestowaniu jej na… Omlecie 🙂 okazała się w porządku, więc babka powstała w 100% jaglana. Do jej przygotowania użyłam też budyniu jaglanego w wersji malinowej, który sprawdził się doskonale i wprowadził delikatny malinowy smak i aromat.
Bananowa babka jaglana z budyniem jest bardzo delikatna i puszysta (chociaż mocno nie rośnie), przypomina konsystencją babkę piaskową. Jeśli szukacie odchudzonej, fit wersji babki wielkanocnej – myślę, że będziecie zadowoleni. Na całą porcję dodaje się jedynie 3 łyżki oleju, a ciasto jest bez białego cukru i glutenu. Ja upiekłam mini babkę w foremce o średnicy 14 cm, a resztę w keksówce i w obu przypadkach ciasto się udało, różni się jedynie czas pieczenia, bo małej foremce wystarczy 20 minut i jest gotowa 🙂
Bardzo polecam zarówno w wersji solo, jak i z ulubioną polewą 😉
Bananowa babka jaglana z budyniem
foremka o średnicy 14 cm i średnia keksówka
150 g mąki jaglanej
1 opakowanie malinowego budyniu jaglanego (53 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
2 dojrzałe banany (200 g po obraniu)
1 łyżka melasy z morwy białej (lub miodu)
5 łyżek ksylitolu
3 łyżki oleju
Jajka ubić z ksylitolem, szczyptą soli i melasą na puszystą, jasną pianę. Banany rozgnieść widelcem. Do ubitej masy jajecznej dodać olej i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać banany i krótko zmiksować. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu i dodać do mokrych składników. Krótko zmiksować do dokładnego połączenia. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej foremki na babkę. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach (w przypadku użycia mniejszych foremek należy skrócić czas pieczenia). Przestudzone ciasto dowolnie udekorować.
Mmmm no to coś dla mnie, bez glutenu 🙂
Bardzo się cieszę, że trafiłam 🙂
Świetna propozycja na Wielkanocny stół 🙂
Dziękuję 🙂
ta babeczka prezentuje się tak apetycznie, ze aż żałuję, że nie da sie przez monitor podskubać 😉
Niestety 😀 Ale można upiec swoją 🙂
Jeszcze nigdy nie udało mi się upiec babki bez zakalca
Niestety tak bywa 🙁 Mam nadzieję, że w końcu trafisz na dobry przepis 🙂
Bardzo ciekawy przepis! Smak musi powalać 😀
To fakt, jest bardzo dobra 🙂
Cudowna, zdrowa i w sam raz..dla mojej mamy! Dziękuję!
Nie ma za co i mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂 Pozdrowienia dla mamy!
Wow, super przepis! Idealny dla mnie 😉
Bardzo się cieszę 🙂
Bardzo apetycznie wyglada, tylko jak trafic na dobrą mąkę?
Niestety nie ma reguły. Najlepiej przed pieczeniem jakiegoś ciasta zrobić próbę (ja robię omlety ;)), albo użyć innej mąki bezglutenowej 🙂
Gdzie nie zajrzę to same pyszności 😛
Dziękuję 😉
Właśnie rozglądałam się za jakimś fajnym przepisem na babkę świąteczną. Trafiłam idealnie. Muszę ją wypróbować! 🙂
Trzymam kciuki 🙂
Mniam.!zrobię taką na święta😉👍
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂
Wygląda przepięknie! Robiłam ostatnio babki na bananach, przy czym bez użycia miksera i bardzo je polubiłam. Pora włączyć mąkę jaglana, bo nigdy nie używałam w kuchni. No prawie 😉
Dziękuję 🙂 Tej akurat nie próbowałam robić bez miksera, pewnie wyszłaby mniej puszysta 🙂
Wygląda apetycznie, a ja bardzo lubię wypieki z mąki jaglanej!!!
Bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust 🙂
Ja się nie mogę nadziwić, że to babka z bananami <3
A widzisz 😀 W przekroju widać nawet małe kawałki 😉
Wygląda smakowicie i w dodatku bez glutenu ! Przepis zapisuje 🙂
Mam nadzieję, że się przyda 🙂
Wygląda wyśmienicie. Aż chce się wziąć od razu do pieczenia.
Bardzo polecam! 🙂
Świetny pomysł na zdrowe wypieki. A ten budyń jaglany jest świetny, jak tylko go w sklepie widzę to zawsze kupuję. Niesamowicie mi smakuje ugotowany na owsianym mleku z odrobiną syropu daktylowego. 🙂
O tak, ten budyń jest świetny 🙂 Żałuję tylko, że dostępny jest w wybranych sklepach i zawsze muszę robić zapas 😉
mniam! wygląda przepysznie 🙂
Dziękuję 🙂
Świetny przepis, zapisuję do wypróbowania 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Wyglada doskonale! Nigy nie miałam doczynienia z mąką jaglaną, chyba pora to zmienić 🙂
Polecam spróbować 🙂
Ale apetycznie wygląda…Muszę koniecznie taką upiec. 🙂
Polecam 🙂
Prezentuje się cudownie, muszę koniecznie zrobić!
Dziękuję i mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Wygląda cudownie! Z pewnością smakuje niesamowicie 🙂
To prawda 🙂
Urocza!
Ciekawa jestem jej smaku…
Polecam spróbować 🙂
Wyglada obłędnie!
Dziękuję! 🙂
A zdradzisz jaka foremkę używasz? Mi często wychodzi brzydko z formy a twoja zachwyca
Babka jest silikonowa, a do keksówek zawsze używam papieru do pieczenia 🙂
ciekawy przepis, a jak się pięknie prezentuje! 🙂
Dziękuję 🙂
Pieknie wygląda i zapewne świetnie smakuje.
Dziękuję 🙂
Spróbowałam i nie wiem gdzie zrobiłam błąd ale u mnie kompletna klapa. Smakuje jak piasek, niby robiłam wcześniej placuszki z tej mąki i goryczki nie było…Coś musiałam zepsuć 🙁
Ojej… Nie wiem, co mogło pójść nie tak. Czyli posmak goryczki pozostał? 🙁
Spodobał mi się ten przepis, teraz nie sezon na babki ale pomyślałam o chlebku bananowym. Nie mam jednak jaglanego budyniu, czy mogę go zastąpić skrobią ziemniaczaną?
Możesz spróbować 😉