Bezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasą

W lutym ukazał się dziewiąty już numer magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru, w którym tym razem znalazły się przepisy w 100% wegańskie i bez cukru. Dziewczyny jak zwykle dały popis swoich umiejętności i stworzyły prawdziwe kulinarne cuda, specjalnie dla wegan i wszystkich osób, które są ciekawe nowych przepisów.

W tym wydaniu (tak jak w poprzednim 🙂) też miałam swój udział i wymyśliłam tym razem przepis na bardzo proste, bezglutenowe ciasteczka jaglane bez cukru 🙂 Dodałam do nich wodę kokosową i trochę mąki, więc są też delikatnie kokosowe. Nie wymagają wcześniejszego gotowania kaszy, bo wykorzystuje się tutaj płatki. Myślę, że miłośnicy masła orzechowego i jaglanych smaków będą usatysfakcjonowani 😉

Więcej przepisów znajdziecie oczywiście w Magazynie, a możecie pobrać go po zapisie na listę 🙂

Bezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasą

25 sztuk

1 łyżka masła orzechowego 100%

20 g rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego

1 łyżka melasy z morwy białej

5 łyżek ksylitolu

125 g płatków jaglanych

20 g mąki kokosowej

2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 ml wody kokosowej

2 łyżki mąki kukurydzianej

Masło orzechowe, olej i melasę umieścić w misce i utrzeć z ksylitolem. Płatki jaglane wymieszać z mąką kokosową i kukurydzianą, orzechami, proszkiem do pieczenia. Dodać do wcześniej utartych składników i zmiksować. Na koniec wlać wodę kokosową i wymieszać do połączenia składników. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować kulki i spłaszczyć (ciasteczka powinny mieć grubość około 5 mm). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 20 minut.

Bezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasąBezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasąBezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasą

Udostępnij

66 komentarzy

  1. Bardzo lubię połączenie ugotowanych płatków jaglanych z masłem orzechowym, więc w wersji ciasteczkowej też bym z chęcią zjadła 😀

  2. Brzmi ciekawie, choć po połowę składników musiałabym na drugi koniec miasta jechać 😀 no i melasa z morwy już niestety nic mi nie mówi. Za to ciastka wyglądają apetycznie 😉

  3. Muszę przygotować takie ciasteczka, bo jestem pewna, że posmakują mi mimo wszystko 🙂 z chęcią również będę kupować te magazyny, bo na pewno można poznać wiele ciekawych przepisów 🙂

  4. robiłam bardzo podobne ale moje aż tak pięknie nie wyglądały. W tych ciastkach najważniejszy jest smak, smak masła orzechowego 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *