Fit ciasto espresso z orzechami i daktylami

Dzisiejszy przepis na fit ciasto espresso z orzechami i daktylami to idealny deser dla wszystkich wielbicieli słodkości i kawy 🙂 Ciasto daktylowe znalazłam na blogu Kingi Paruzel i postanowiłam spróbować czegoś nowego. Akurat miałam nadmiar daktyli i pozostałe potrzebne składniki. Zrobiłam drobne modyfikacje w przepisie. Zmieniłam ilość oleju kokosowego, użyłam ksylitolu zamiast cukru kokosowego, mąki orkiszowej zamiast pszennej. Dodatkowo dosypałam orzechy włoskie, bo z orzechami wszystko smakuje jeszcze lepiej 😉

Ciastem wszyscy byli zachwyceni i upiekłam je jeszcze raz. Bardzo polecam, a sama zastanawiam się, czy fit ciasto espresso z orzechami i daktylami nie wyląduje u mnie jako babka wielkanocna (możliwe, że znowu odrobinę zmodyfikowana ;)).

Fit ciasto espresso z orzechami i daktylami

Składniki na małą keksówkę około 10 x 20 cm

200 g daktyli bez pestek

1,5 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej

1,25 szklanki wody

0,5 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

30 g oleju kokosowego

1/3 szklanki ksylitolu

2 jajka

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

4 łyżki mielonych orzechów włoskich

dodatkowo: posiekane orzechy do posypania ciasta

Jak zrobić fit ciasto z daktylami

Daktyle umieścić w garnku, dodać kawę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut, przestudzić i zblendować. Olej kokosowy utrzeć mikserem z ksylitolem, dodać jajka i miksować przez kilka minut. Do masy z olejem i jajkami dodać zblendowane daktyle i zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Dodać do mokrych składników i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto daktylowe wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać orzechami i piec około 50 minut w 180 stopniach.

fit ciasto espresso z orzechami i daktylamifit ciasto espresso z orzechami i daktylamiprzepis na fit ciasto daktylowesłodkie ciasto daktylowe z orzechamifit ciasto daktylowe z orzechami

Podziel się

43 komentarze

  1. A u mnie niedobór daktyli 🙁
    Ciacho wygląda super 🙂 Nie piję już regularnie kawy, ale nadal bardzo lubię jej smak, więc taką słodkość chętnie bym spróbowała, z pewnością jest pyszna – fotki mówią same za siebie 😀

  2. Twoje przepisy, są tak apetyczne, że z chęcią by się to wszystko zjadło 🙂 na pewno skorzystam z twojego przepisu, bo wygląda to niesamowicie 🙂

  3. W tym przepisie znajduje się wszystko co kocham! Kawa, orzechy, DAKTYLE (miłość) – już wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować – jutro biorę się za pieczenie 😀

  4. Wygląda znakomicie… trzeba się ogarnąć, zmotywować, zacisnąć poślady i iść za Twoją inspiracją i pomachać na pożegnanie cukrowi. Cieszę się, że się znalazłam w tym miejscu. Jest mi tu dobrze. Dziękuję

  5. Przed chwilką wyszło z pieca, spróbowałam jeszcze ciepłe. Jest przepyszne i wilgotne. Zdecydowanie powtórzę w święta zamiast tradycyjnego piernika. Btw używałam od razu zmielonych daktyli, można kupić na allegro, bardzo ułatwia życie 😊

  6. To ciasto jest genialne! Uwielbiam je ☺Robilam juz kilka razy. Czasem modyfikuje i zamiast wody dodaje mleko a zamiast kawy przyprawe do piernika.

Skomentuj