Lekki sernik malinowy na mleku (bez cukru, bez glutenu)

Dzisiaj kolejna wiosenna i trochę świąteczna inspiracja (na święta sernik musi być ;)).

Tym razem lekko malinowa wersja bez dodatku cukru i bez spodu. Jeśli chcecie, można oczywiście upiec go z ulubionym spodem (ja bardzo lubię biszkoptowy na bazie mąki kokosowej). Sernik jest bardzo delikatny, owocowy i wprost rozpływa się w ustach (naprawdę! ;)). Bazą przepisu jest serek kremowy, ale dodałam też kostkę twarogu i gęsty jogurt naturalny. Dzięki dodatkowi liofilizowanych malin sernik nie jest mdły, a idealnie kremowy i delikatnie słodki. Skusicie się? 🙂

Lekki sernik malinowy na mleku (bez cukru, bez glutenu)

foremka 20 x 25 cm

400 g serka kremowego

250 g twarogu półtłustego

200 g gęstego jogurtu naturalnego

4 jajka

1 budyń śmietankowy (64 g)

20 g liofilizowanych malin lub pudru malinowego

200 ml mleka

100 g ksylitolu lub erytrytolu

Serek kremowy dokładnie zmiksować z twarogiem, jogurtem i ksylitolem. Dodać żółtka, budyń i stopniowo wlewać mleko. Wymieszać przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać około połowę masy sernikowej. Do drugiej części dodać zmielone na puder maliny i rozlać po białej warstwie ciasta. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zrumieni, przykryć wierzch folią aluminiową i piec do końca pod przykryciem).

Lekki sernik malinowy na mlekuLekki sernik malinowy na mlekuLekki sernik malinowy na mlekuLekki sernik malinowy na mlekuLekki sernik malinowy na mleku

Udostępnij

74 komentarze

  1. Super propozycja, zapisuje przepis bo po świętach trzeba bedzie lzej jesc, a do slodkosci dalej bedzie ciągnęło 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *