Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie

Przepisu z serii domowa piekarnia nie było już dość długo, więc dzisiaj wracam z pysznym i zdrowym chlebem razowym na mące orkiszowej. Tym razem przepis składa się z dwóch etapów i najpierw należy przygotować zaczyn, a po kilkunastu godzinach (najlepiej rano) całe chlebowe ciasto. Chleb jest na zakwasie, wyłącznie z mąką pełnoziarnistą, a mimo to pięknie rośnie i nie jest ciężki i zbity – w dużej mierze to zasługa mąki i zawartego w niej glutenu. Ta wersja jest lżejsza niż chleby żytnie razowe lub z mieszanych mąk, które przygotowywałam już kiedyś i pokazywałam na blogu. Takie pieczywo jest naprawdę pyszne i zdrowe, a dzięki niemu mamy zapach taki, jak w piekarni 😉

A wy lubicie pieczywo na zakwasie, czy może jesteście wierni drożdżom? 🙂

P.S. Zapraszam was na fanpage blogamoje konto na instagramie, bo tam… Zapowiedź małych zmian w ekipie 😉

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie

Zaczyn:

75 g zakwasu żytniego

250 g mąki orkiszowej razowej

200 g wody

Ciasto:

przygotowany wcześniej zaczyn

300 g mąki orkiszowej razowej

2 łyżki otrębów owsianych

płaska łyżka soli

200 ml ciepłej wody

Zakwas, mąkę i wodę wymieszać w misce (najlepiej użyć większej, aby dodać resztę składników), przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilkanaście godzin. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto chlebowe. Wyrównać wierzch i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka godzin. Włożyć do lekki nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach około 50-60 minut.

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasieChleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasieChleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie

37 komentarzy

  1. Domowy chleb zawsze smakuje najlepiej 🙂

  2. Piękny chlebek, zdrowy i na pewno pyszny. Muszę koniecznie nastawić zakwas i wrócić do pieczenia chleba. Poprzedni zakwas zbił mi się przez nieuwagę :/

  3. Domowy chleb to kolejny punkt na mojej kulinarnej mapie. Zainspirowałaś do działania 🙂 Pozdrawiam

  4. Uwielbiam takie pieczywo, domowe!

  5. Wiola Korzeniowska

    Ale cudnie wygląda! 🙂 pięknie wyrósł i na pewno jest pyszny 🙂

  6. Uwielbiam domowy chleb na zakwasie!

  7. 👍👍👍Super !zamawiam bochenek 😃

  8. Domowy chleb na zakwasie jest pyszny 🙂 To po prostu smak prawdziwego chleba! Przepis zapisuję i muszę koniecznie zrobić.

  9. chleb domowej roboty jest pyszny

  10. Pięknie wyrośnięty ten chlebek ❤️

  11. Pysznie wygląda Twój chleb. Już sobie wyobrażam jego smak z jakąś twarożkową pasta i zieleniną 🙂

  12. Zrobię! Genialny uwielbiam takie!

  13. zaniedbałam ostatnio domowe wypieki, ale koniecznie muszę to zmienić, Twój chlebek wygląda pysznie!

  14. nie ma nic lepszego niż domowy chleb na zakwasie, można wsuwać go tylko z masłem, a smakuje jak wyrafinowane danie 🙂

  15. A jaki przepis n chleb polecasz bez zakwasu? Jakoś nigdy nie udaje mi się go utrzymać przy życiu

    • Niestety od dłuższego czasu piekę wyłącznie na zakwasie 🙁 Ale pomyślę o jakimś przepisie! 🙂

  16. Bułki już w domu piekłam, może czas na chleb?:)

  17. Zdecydowanie wolę chleb na zakwasie. Ten z mąki orkiszowej jadłam kilkukrotnie z lokalnej piekarni i był wyśmienity – to zboże smakuje nieco odmiennie 🙂

  18. Super chlebek 🙂 Uwielbiam pieczywo domowej roboty, najlepsze! 🙂

  19. To prawda! 🙂

Leave a Reply