Przepisu z serii domowa piekarnia nie było już dość długo, więc dzisiaj wracam z pysznym i zdrowym chlebem razowym na mące orkiszowej. Tym razem przepis składa się z dwóch etapów i najpierw należy przygotować zaczyn, a po kilkunastu godzinach (najlepiej rano) całe chlebowe ciasto. Chleb jest na zakwasie, wyłącznie z mąką pełnoziarnistą, a mimo to pięknie rośnie i nie jest ciężki i zbity – w dużej mierze to zasługa mąki i zawartego w niej glutenu. Ta wersja jest lżejsza niż chleby żytnie razowe lub z mieszanych mąk, które przygotowywałam już kiedyś i pokazywałam na blogu. Takie pieczywo jest naprawdę pyszne i zdrowe, a dzięki niemu mamy zapach taki, jak w piekarni 😉
A wy lubicie pieczywo na zakwasie, czy może jesteście wierni drożdżom? 🙂
P.S. Zapraszam was na fanpage bloga i moje konto na instagramie, bo tam… Zapowiedź małych zmian w ekipie 😉
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie
Zaczyn:
75 g zakwasu żytniego
250 g mąki orkiszowej razowej
200 g wody
Ciasto:
przygotowany wcześniej zaczyn
300 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżki otrębów owsianych
płaska łyżka soli
200 ml ciepłej wody
Zakwas, mąkę i wodę wymieszać w misce (najlepiej użyć większej, aby dodać resztę składników), przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilkanaście godzin. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto chlebowe. Wyrównać wierzch i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka godzin. Włożyć do lekki nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach około 50-60 minut.
Domowy chleb zawsze smakuje najlepiej 🙂
To prawda 🙂
Piękny chlebek, zdrowy i na pewno pyszny. Muszę koniecznie nastawić zakwas i wrócić do pieczenia chleba. Poprzedni zakwas zbił mi się przez nieuwagę :/
W takim razie trzymam kciuki za kolejną próbę! 🙂
Domowy chleb to kolejny punkt na mojej kulinarnej mapie. Zainspirowałaś do działania 🙂 Pozdrawiam
Cieszę się bardzo i też pozdrawiam 🙂
Uwielbiam takie pieczywo, domowe!
Najlepsze! 🙂
Ale cudnie wygląda! 🙂 pięknie wyrósł i na pewno jest pyszny 🙂
Dziękuję i potwierdzam – pyszny 🙂
Uwielbiam domowy chleb na zakwasie!
Ja też 🙂
👍👍👍Super !zamawiam bochenek 😃
Dzięki i polecam spróbować upiec, będzie świeższy 😀
Domowy chleb na zakwasie jest pyszny 🙂 To po prostu smak prawdziwego chleba! Przepis zapisuję i muszę koniecznie zrobić.
Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
chleb domowej roboty jest pyszny
To prawda 🙂
Pięknie wyrośnięty ten chlebek ❤️
Dziękuję 🙂
Pysznie wygląda Twój chleb. Już sobie wyobrażam jego smak z jakąś twarożkową pasta i zieleniną 🙂
Na pewno smakowałby świetnie w takiej kompozycji 😉
Zrobię! Genialny uwielbiam takie!
Trzymam kciuki! 🙂
zaniedbałam ostatnio domowe wypieki, ale koniecznie muszę to zmienić, Twój chlebek wygląda pysznie!
Dziękuję bardzo i polecam przepis 🙂
nie ma nic lepszego niż domowy chleb na zakwasie, można wsuwać go tylko z masłem, a smakuje jak wyrafinowane danie 🙂
To prawda! 🙂
A jaki przepis n chleb polecasz bez zakwasu? Jakoś nigdy nie udaje mi się go utrzymać przy życiu
Niestety od dłuższego czasu piekę wyłącznie na zakwasie 🙁 Ale pomyślę o jakimś przepisie! 🙂
Bułki już w domu piekłam, może czas na chleb?:)
Polecam spróbować, bo pieczenie wciąga 😀
Zdecydowanie wolę chleb na zakwasie. Ten z mąki orkiszowej jadłam kilkukrotnie z lokalnej piekarni i był wyśmienity – to zboże smakuje nieco odmiennie 🙂
To prawda 🙂
Super chlebek 🙂 Uwielbiam pieczywo domowej roboty, najlepsze! 🙂
O tak! 🙂
To prawda! 🙂