Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie
wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie

26 kwietnia 2018

Przepisu z serii domowa piekarnia nie było już dość długo, więc dzisiaj wracam z pysznym i zdrowym chlebem razowym na mące orkiszowej. Tym razem przepis składa się z dwóch etapów i najpierw należy przygotować zaczyn, a po kilkunastu godzinach (najlepiej rano) całe chlebowe ciasto. Chleb jest na zakwasie, wyłącznie z mąką pełnoziarnistą, a mimo to pięknie rośnie i nie jest ciężki i zbity – w dużej mierze to zasługa mąki i zawartego w niej glutenu. Ta wersja jest lżejsza niż chleby żytnie razowe lub z mieszanych mąk, które przygotowywałam już kiedyś i pokazywałam na blogu. Takie pieczywo jest naprawdę pyszne i zdrowe, a dzięki niemu mamy zapach taki, jak w piekarni 😉

A wy lubicie pieczywo na zakwasie, czy może jesteście wierni drożdżom? 🙂

P.S. Zapraszam was na fanpage bloga i moje konto na instagramie, bo tam… Zapowiedź małych zmian w ekipie 😉

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie

Zaczyn:

75 g zakwasu żytniego

250 g mąki orkiszowej razowej

200 g wody

Ciasto:

przygotowany wcześniej zaczyn

300 g mąki orkiszowej razowej

2 łyżki otrębów owsianych

płaska łyżka soli

200 ml ciepłej wody

Zakwas, mąkę i wodę wymieszać w misce (najlepiej użyć większej, aby dodać resztę składników), przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilkanaście godzin. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto chlebowe. Wyrównać wierzch i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka godzin. Włożyć do lekki nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach około 50-60 minut.

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasieChleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasieChleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *