Wiosna w pełni – wszystko się zazieleniło, drzewa owocowe pięknie kwitną, a w powietrzu unosi się przyjemny, delikatny zapach bzu. W nawiązaniu do tej delikatności stworzyłam nowy przepis na lekki, kokosowy biszkopt w odcieniach fioletu 🙂
Dzisiejsze ciasto jest bardzo proste, ale dzięki kolorystycznemu nawiązaniu do bzów i kwiatowej dekoracji prezentuje się naprawdę wiosennie i świeżo. Do przygotowania tego pysznego jagodowego deseru użyłam mleka bez laktozy Mlekovita, a dodatkowym atutem jest biszkopt z naturalnie bezglutenowej mąki kokosowej, przełożony moim domowym dżemem z borówki amerykańskiej. Ciasto jest bez cukru, więc wyjątkowo lekkie i niskokaloryczne – naprawdę warto się skusić na kawałeczek do kawy 🙂
Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą (bez laktozy)
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki ksylitolu
40 g mąki kokosowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
1 opakowanie budyniu jagodowego
2 łyżki ksylitolu
500 ml mleka Wydojonego bez laktozy 3,2% Mlekovita
dodatkowo: 1 słoiczek domowego dżemu z borówki amerykańskiej lub jagodowego
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitolu, nadal ubijając, do uzyskania bezowej puszystej piany. Dodawać po jednym żółtku, miksując na najwyższych obrotach. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać delikatnie z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 170 stopniach około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić.
300 ml mleka zagotować. W pozostałych 200 ml rozmieszać proszek budyniowy i ksylitol. Wlać do gotującego mleka i mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Przestudzić.
Biszkopt wyjąć z formy, ułożyć na talerzu lub paterze i posmarować dżemem. Na wierzch wylać przestudzony budyń. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta jadalnymi kwiatami.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Mlekovita – najlepsza na każdą porę dnia
Faktycznie wygląda bardzo delikatnie 🙂 Coś czuję, że bardzo by mi posmakował!
Dziękuję i polecam 🙂
Wiosennie u Ciebie… lekko jak na wiosnę ;D
Dziękuję! 🙂
Woow, nawet nie wiedziałam, że jest budyń o smaku jagodowym! Świetne połączenie smaków. Wygląda bardzo lekko i wiosennie 🙂
Dziękuję 🙂 Jagodowy czasem można gdzieś „ustrzelić” 🙂
Palce lizać 😍😍
Fajnie, że się podoba 🙂
Piękne zdjęcia! Częstuję się kawałeczkiem 😉
Dziękuję i smacznego 😉
Zdrowe słodkości, to lubię. Chętnie przetestuję Twój przepis 🙂 Pozdrawiam
Polecam! 🙂
Szybka, smaczne i lekko! Dokładnie tak jak lubię najbardziej 🙂
Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂
Pięknie się prezentuje, bardzo apetyczny 🙂 aż mam ochotę na kawałek <3
Dziękuję 🙂
Pięknie wygląda! I te bratki na wierzchu… 🙂
Dziękuję! 🙂
Pieknie, smacznie i kolorowo, super!
Dziękuję bardzo 🙂
Wygląda przepięknie! I smakowicie. Też nie wiedziałam, że można kupić budyń jagodowy 😉 super pomysł, aż mi się zaświecił własny w głowie… Dzięki!
Cieszę się, że zainspirowałam i czekam na efekty 🙂
To ciasto wydaje się lekkie jak piórko. a wygląda niczym chmurka
Takie właśnie jest 🙂
Deser w sam raz dla moich domowników – nie tolerują laktozy. Wygląda smakowicie – przepis będzie grany w najbliższy weekend 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂