bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą (bez laktozy)

30 kwietnia 2018

24 komentarze

Wiosna w pełni – wszystko się zazieleniło, drzewa owocowe pięknie kwitną, a w powietrzu unosi się przyjemny, delikatny zapach bzu. W nawiązaniu do tej delikatności stworzyłam nowy przepis na lekki, kokosowy biszkopt w odcieniach fioletu 🙂

Dzisiejsze ciasto jest bardzo proste, ale dzięki kolorystycznemu nawiązaniu do bzów i kwiatowej dekoracji prezentuje się naprawdę wiosennie i świeżo. Do przygotowania tego pysznego jagodowego deseru użyłam mleka bez laktozy Mlekovita, a dodatkowym atutem jest biszkopt z naturalnie bezglutenowej mąki kokosowej, przełożony moim domowym dżemem z borówki amerykańskiej. Ciasto jest bez cukru, więc wyjątkowo lekkie i niskokaloryczne – naprawdę warto się skusić na kawałeczek do kawy 🙂

Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą (bez laktozy)

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki ksylitolu

40 g mąki kokosowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

1 opakowanie budyniu jagodowego

2 łyżki ksylitolu

500 ml mleka Wydojonego bez laktozy 3,2% Mlekovita

dodatkowo: 1 słoiczek domowego dżemu z borówki amerykańskiej lub jagodowego

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitolu, nadal ubijając, do uzyskania bezowej puszystej piany. Dodawać po jednym żółtku, miksując na najwyższych obrotach. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać delikatnie z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 170 stopniach około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić.

300 ml mleka zagotować. W pozostałych 200 ml rozmieszać proszek budyniowy i ksylitol. Wlać do gotującego mleka i mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Przestudzić.

Biszkopt wyjąć z formy, ułożyć na talerzu lub paterze i posmarować dżemem. Na wierzch wylać przestudzony budyń. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta jadalnymi kwiatami.

Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturąLekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturąLekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturąLekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturąLekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturąLekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturąLekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturąLekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Mlekovita – najlepsza na każdą porę dnia
Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *