Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru
ciasta | wegetariańskie

Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru

15 kwietnia 2018

42 komentarze

Lekkie, delikatne kremy do tortów sprawdzają się u mnie najlepiej i są najbardziej lubiane. Zawsze staram się je maksymalnie “odchudzić”, ale bez utraty smaku 🙂 Tym razem przygotowałam tort na urodziny mamy z kremem bez masła i bez cukru.

Upiekłam orkiszowy biszkopt z mąki pełnoziarnistej i dodałam jeszcze warstwę jabłkową, która dodała świeżości i sprawiła, że tort nie jest mdły. Ten tort to dowód na to, że biszkopt można upiec w wersji razowej, trochę “fit” i bez dodatku cukru, a do tego przełożyć nieco bardziej dietetycznym budyniowym kremem na bazie śmietanki kokosowej (czyli stałej części mleczka kokosowego). Jeśli macie jeszcze zapasy musu jabłkowego w słoikach to ciasto nie będzie problemem i zaoszczędzicie czas podczas przygotowywania (a przy okazji opróżnicie nieco spiżarnię ;)). Muszę przyznać, że ta masa to jedna z moich ulubionych i na pewno wykorzystam ten pomysł jeszcze wielokrotnie 🙂

Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru

Biszkopt pełnoziarnisty:

3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu

5 jajek

Krem budyniowy na śmietance kokosowej:

1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (stała część)

5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu

1 łyżka mąki kokosowej

1 budyń na 3/4 l mleka

2 łyżki ksylitolu

Warstwa jabłkowa:

1 słoik (około 400 ml) domowego musu jabłkowego

150 ml wody

1 galaretka dowolnego smaku (najlepiej bez cukru)

do nasączenia: domowy ekstrakt waniliowy, przegotowana woda

do dekoracji: dowolne ozdoby, wiórki kokosowe.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, nadal ubijając. Nie przerywając, dodawać po jednym żółtku. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną przesiać. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzić.

Ugotować budyń: proszek wymieszać z ksylitolem i 150 ml mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotować i postępować według instrukcji na opakowaniu. Budyń przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Galaretkę rozpuścić w 150 ml wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wymieszać z musem jabłkowym i wstawić całość do lodówki do lekkiego stężenia.

Z mocno schłodzonego mleczka kokosowego oddzielić stałą część (śmietankę), umieścić w misce i ubić z ksylitolem i mąką kokosową. Nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce budyniu, aby powstała gładka masa. W razie potrzeby dosłodzić.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy lekko nasączyć ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Na pierwszy blat wyłożyć mus jabłkowy i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem i wyłożyć część masy (podzielić ją tak, aby wystarczyło na wierzch i boki ciasta). Nałożyć na wierzch trzeci blat i cały tort przykryć masą budyniową. Wygładzić lub udekorować według uznania (ja wykorzystałam kwiatki z opłatka i wiórki kokosowe).

Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukruLekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukruLekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukruLekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukruLekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


42 komentarze
  1. Chętnie wykorzystam pomysł na krem budyniowy 😀 Uwielbiam taki, ale zazwyczaj się go właśnie robi na bazie masła 🙁 Świetnie, że zamieniłaś go na śmietankę kokosową 🙂

  2. Świetna propozycja, szukam właśnie przepisu na tort dla Córci, mąka orkiszowa super pomysł, ale czy mleko na budyń musi być krowie? Czym można je ewentualnie zastąpić? Córka ma dietę beznabialowa ze względów zdrowotnych.

    1. Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
      Nie musi, można ugotować budyń na innym mleku, np. ulubionym roślinnym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.