Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru
ciasta | wegetariańskie

Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru

15 kwietnia 2018

36 komentarzy

Lekkie, delikatne kremy do tortów sprawdzają się u mnie najlepiej i są najbardziej lubiane. Zawsze staram się je maksymalnie “odchudzić”, ale bez utraty smaku 🙂 Tym razem przygotowałam tort na urodziny mamy z kremem bez masła i bez cukru.

Upiekłam orkiszowy biszkopt z mąki pełnoziarnistej i dodałam jeszcze warstwę jabłkową, która dodała świeżości i sprawiła, że tort nie jest mdły. Ten tort to dowód na to, że biszkopt można upiec w wersji razowej, trochę “fit” i bez dodatku cukru, a do tego przełożyć nieco bardziej dietetycznym budyniowym kremem na bazie śmietanki kokosowej (czyli stałej części mleczka kokosowego). Jeśli macie jeszcze zapasy musu jabłkowego w słoikach to ciasto nie będzie problemem i zaoszczędzicie czas podczas przygotowywania (a przy okazji opróżnicie nieco spiżarnię ;)). Muszę przyznać, że ta masa to jedna z moich ulubionych i na pewno wykorzystam ten pomysł jeszcze wielokrotnie 🙂

Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru

Biszkopt pełnoziarnisty:

3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu

5 jajek

Krem budyniowy na śmietance kokosowej:

1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (stała część)

5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu

1 łyżka mąki kokosowej

1 budyń na 3/4 l mleka

2 łyżki ksylitolu

Warstwa jabłkowa:

1 słoik (około 400 ml) domowego musu jabłkowego

150 ml wody

1 galaretka dowolnego smaku (najlepiej bez cukru)

do nasączenia: domowy ekstrakt waniliowy, przegotowana woda

do dekoracji: dowolne ozdoby, wiórki kokosowe.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, nadal ubijając. Nie przerywając, dodawać po jednym żółtku. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną przesiać. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzić.

Ugotować budyń: proszek wymieszać z ksylitolem i 150 ml mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotować i postępować według instrukcji na opakowaniu. Budyń przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Galaretkę rozpuścić w 150 ml wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wymieszać z musem jabłkowym i wstawić całość do lodówki do lekkiego stężenia.

Z mocno schłodzonego mleczka kokosowego oddzielić stałą część (śmietankę), umieścić w misce i ubić z ksylitolem i mąką kokosową. Nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce budyniu, aby powstała gładka masa. W razie potrzeby dosłodzić.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy lekko nasączyć ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Na pierwszy blat wyłożyć mus jabłkowy i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem i wyłożyć część masy (podzielić ją tak, aby wystarczyło na wierzch i boki ciasta). Nałożyć na wierzch trzeci blat i cały tort przykryć masą budyniową. Wygładzić lub udekorować według uznania (ja wykorzystałam kwiatki z opłatka i wiórki kokosowe).

Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukruLekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukruLekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukruLekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukruLekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


36 komentarzy
  1. Chętnie wykorzystam pomysł na krem budyniowy 😀 Uwielbiam taki, ale zazwyczaj się go właśnie robi na bazie masła 🙁 Świetnie, że zamieniłaś go na śmietankę kokosową 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *