Nie mogłam się doczekać wypróbowania mąki z zielonego groszku, bo uwielbiam kolorowe, ale jednocześnie naturalne i zdrowe ciasta, co można zauważyć m. in. po wykorzystywaniu zielonego młodego jęczmienia w wielu przepisach.
Kiedy zobaczyłam w jednej z ostatnich ofert Lidla tę właśnie mąkę, już wiedziałam, że będzie ona kolejną bazą wielu nowych przepisów, chociaż nie byłam pewna, jak ta mąka będzie się zachowywać po upieczeniu. Na szczęście kolor pozostał i ciasto wygląda naprawdę wiosennie i optymistycznie 🙂 Groszkowy smak nie wybija się w tym cieście, a dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i aromatu wykorzystałam budyń waniliowy i wiórki kokosowe.
Wypiek jest puszysty, lekki i piaskowy, więc powinien zadowolić wszystkich miłośników babek i ciast biszkoptowych. Ciasto jest oczywiście bez cukru, z niewielką ilością tłuszczu, a sama mąka z zielonego groszku jest produktem bezglutenowym.
Jeśli lubicie czekoladowe polewy, na pewno będzie smakowało w takim zestawieniu wyjątkowo 🙂 Mam nadzieję, że taki pomysł wam się spodoba, bo w sieci jest jeszcze niewiele przepisów z wykorzystaniem tej właśnie mąki.
Nawiązując do ostatniego posta z Share Week – bardzo się cieszę, że spotkał się z tak pozytywnym odbiorem i niezmiernie miło było czytać komentarze pod wpisem. Chyba muszę pomyśleć nad publikowaniem od czasu do czasu postów innych niż przepisy – chcielibyście? 🙂
Mąka z zielonego groszku – pomysł na lekkie i zdrowe ciasto
150 g mąki z zielonego groszku
50 g budyniu waniliowego (proszku)
2 jajka
1 dojrzały banan (90-100 g po obraniu)
6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
Jajka ubić z ksylitolem na puszystą , lekką pianę. Dodać olej i ubijać jeszcze przez chwilę. Obranego banana rozgnieść widelcem, dodać do masy. Suche składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce, wsypać do masy jajecznej i zmiksować krótko, tylko do połączenia wszystkich składników. Foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po przestudzeniu można dowolnie udekorować ksylitolem w pudrze lub ulubioną polewą.
Mnie ta mąka mega kusi 🙂 Chyba będe musiała ją zakupić!
Ja zrobiłam dopiero ciasto, ale pewnie jeszcze będę eksperymentować 🙂
Wszystkie Twoje wpisy przeczytam z zapartym tchem! 😀
Poza tym napiszę i tutaj – takiej mąki jeszcze nie znałam i chciałabym poznać jej smak 😀 To znaczy smak ciasta i mąki. Oj no 🙂
Bardzo mi miło! <3
Ja też byłam jej ciekawa, a dużym plusem jest dostępność 🙂
wygląda ciekawie:)
Dziękuję 🙂
🙂
Nigdy nie słyszałam o mące z zielonego groszku, ale chętnie bym ją wypróbowała 🙂
Dla mnie to też była nowość 🙂
Namnożyło się ostatnio mąki z różnych nietypowych produktów. Nie powiem kusi, jestem ciekawy ceny.
To prawda, ale dzięki temu można poeksperymentować 🙂 Mąka kosztuje 5,99.
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem – szukałam czegoś właśnie lekkiego, chętnie wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂
Właśnie ciekawa byłam, jak w konsystencji i smaku zachowuje się mąka z zielonego groszku 🙂 Super pomysł na ciacho i ma śliczny kolor <3
A co do postów z innej kategorii – jestem na tak! 😀
Dziękuję za miłe słowa! <3 Ja zrobiłam dopiero to ciasto i będę jeszcze sprawdzać, bo zachęcił mnie ten kolor 🙂
W takim razie muszę myśleć, co tu wymyślić innego 😉
Brzmi ciekawie! Spróbuję wypróbować:)
Bardzo się cieszę 🙂
Przyznam się że pierwszy raz słyszę o tym że jest mąka z zielonego groszku 😀
Ja też się trochę zdziwiłam, chociaż znam grochową, więc to była chyba kwestia czasu 😀
wygląda pysznie:) Ja jako weganka pominęłabym jajka, wypróbowałabym ten przepis, tyle, że bez nich.. moze by coś wyszło 😀
Niestety nie mogę zagwarantować sukcesu w wersji wegańskiej, ale mąkę polecam 🙂
Ciekawa ta mąka z groszku i wcale zielone ciasto nie wyszło 😉 Co do pytania – ja lubię nieprzepisowe posty w Twoim wykonaniu. Pisz!
Kolor może trochę inny niż przy dodaniu jęczmienia, ale jednak zielony 😉
To teraz tylko zostaje mi myślenie, jakie tematy podjąć 😉
Ale przecież zielony groszek to najgorszy składnik sałatki warzywnej, jak można go dodawać z własnej woli do czegokolwiek!
Ale dlaczego najgorszy? 😉
Przepis łatwy, fajny a ciasto widać że smaczne! 🙂
Dziękuję 🙂
No nie wiem, jakoś tego nie czuję. Kolor po upieczeniu może być ciekawy.
Taka pastelowa zieleń 🙂
Wow, nigdy nie słyszałam o takiej mące. Ciasto wyszło pysznie i świetnie 🙂
Dziękuję! 🙂
O takiej mące jeszcze nie miałam okazji słyszeć!
Miło mi, że Cię zaskoczyłam 🙂
Muszę się koniecznie w tą mąkę zaopatrzeć! Lubię zielony groszek i ciekawa jestem smaku ciasta z taką mąką 😉
Daj znać, co wyczarowałaś 🙂
Uwielbiam takie innowacje w kuchni 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Nie widziałam tej mąki, ale i tak robię zakupy w Lidlu, więc poszperam za nią 😉 Ciacho wygląda bardzo lekko i pysznie 🙂
Dziękuję 🙂
Uhuu, nigdy się z tym wcześniej nie spotkałam, ale brzmi niesamowicie zdrowo!
Fajnie, że się podoba 🙂
Ciekawa jestem składu tej mąki. No i smaku ciasta!
Skład bardzo prosty – mąka z zielonego groszku 😉
bardzo ciekawy pomysł! pozdrawiam wiosennie 🙂
Dziękuję i też pozdrawiam 🙂
Nie słyszałam jeszcze o tej mące 🙂 jestem ciekawa smaku jaki nadaje:)
Zachęcam do spróbowania 🙂
Nigdy nie widzialam takiej maki w sklepie, ale bardzo mnie nia zaintrygowalas 🙂 bede szukac 🙂
Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć 🙂
Jadłam makaron z mąki grochowej i był mocno grochowy. W sumie zniechęciłam się do eksperymentów z tą mąką. Jednak Twój przepis przywraca mi nadzieję, bo rzeczywiście połączenie bananów, budyniu i kokosa to intensywna mieszanka smakowa, to się może udać. Poza tym super pomysł, bo bez mąki pszennej, bezglutenowo a do tego solidna porcja białka z grochu. 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Mąki nie znam ale rozejrzę się lidlu, ciacho smakowicie się prezentuje 🙂
Dziękuję 🙂
Dla mnie ta mąka to totalna nowość. Czas wypróbować.
Koniecznie 🙂
Z zielonego groszku? Takiej jeszcze nie widziałam i nie miałam okazji próbować 🙂
Może uda Ci się upolować 🙂
Fajnie się prezentuje i jestem ciekaw smaku 😀
Dziękuję 🙂
Witam, moj przepis wykluczył banany i zamiast budyniu dwie łyżeczki mąki kokosowej. Plus startą marchewka. Wyszedł bardzo intensywny kolor, wilgotny, smak jak babka 🙂
Cieszę się! Ciekawa modyfikacja 🙂
A po co ten ksylitol czy eretrol?
Czym „normalnym” można to zastąpić co każdy ma w kuchni?
To zdrowsze zamienniki cukru 🙂
Te banany jaka maja funkcje?
Czy mozna je zamienic czyms…?
Banan wiąże ciasto, dodatkowo dzięki niemu nie jest suche. Nie próbowałam zastępować go innym składnikiem.
Jaka wielkosc keksowki?
Jaki tryv pieczenia?
Keksówka ok. 30 cm. Tryb pieczenia – bez termoobiegu 🙂
Chyba ktoś Ci przepis podwędził ;P
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2020/06/ciasto-z-maki-z-zielonego-groszku.html
Nie sądziłam, że to kiedyś mnie spotka 🙁 Dzięki za czujność! 🙂