Mąka z zielonego groszku – pomysł na lekkie i zdrowe ciasto

Nie mogłam się doczekać wypróbowania mąki z zielonego groszku, bo uwielbiam kolorowe, ale jednocześnie naturalne i zdrowe ciasta, co można zauważyć m. in. po wykorzystywaniu zielonego młodego jęczmienia w wielu przepisach.

Kiedy zobaczyłam w jednej z ostatnich ofert Lidla tę właśnie mąkę, już wiedziałam, że będzie ona kolejną bazą wielu nowych przepisów, chociaż nie byłam pewna, jak ta mąka będzie się zachowywać po upieczeniu. Na szczęście kolor pozostał i ciasto wygląda naprawdę wiosennie i optymistycznie 🙂 Groszkowy smak nie wybija się w tym cieście, a dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i aromatu wykorzystałam budyń waniliowy i wiórki kokosowe.

Wypiek jest puszysty, lekki i piaskowy, więc powinien zadowolić wszystkich miłośników babek i ciast biszkoptowych. Ciasto jest oczywiście bez cukru, z niewielką ilością tłuszczu, a sama mąka z zielonego groszku jest produktem bezglutenowym.

Jeśli lubicie czekoladowe polewy, na pewno będzie smakowało w takim zestawieniu wyjątkowo 🙂 Mam nadzieję, że taki pomysł wam się spodoba, bo w sieci jest jeszcze niewiele przepisów z wykorzystaniem tej właśnie mąki.

Nawiązując do ostatniego posta z Share Week – bardzo się cieszę, że spotkał się z tak pozytywnym odbiorem i niezmiernie miło było czytać komentarze pod wpisem. Chyba muszę pomyśleć nad publikowaniem od czasu do czasu postów innych niż przepisy – chcielibyście? 🙂

Mąka z zielonego groszku – pomysł na lekkie i zdrowe ciasto

150 g mąki z zielonego groszku

50 g budyniu waniliowego (proszku)

2 jajka

1 dojrzały banan (90-100 g po obraniu)

6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu

3 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki wiórków kokosowych

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą , lekką pianę. Dodać olej i ubijać jeszcze przez chwilę. Obranego banana rozgnieść widelcem, dodać do masy. Suche składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce, wsypać do masy jajecznej i zmiksować krótko, tylko do połączenia wszystkich składników. Foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po przestudzeniu można dowolnie udekorować ksylitolem w pudrze lub ulubioną polewą.

mąka z zielonego groszkumąka z zielonego groszkumąka z zielonego groszkumąka z zielonego groszku

Udostępnij

69 komentarzy

  1. Wszystkie Twoje wpisy przeczytam z zapartym tchem! 😀

    Poza tym napiszę i tutaj – takiej mąki jeszcze nie znałam i chciałabym poznać jej smak 😀 To znaczy smak ciasta i mąki. Oj no 🙂

  2. Właśnie ciekawa byłam, jak w konsystencji i smaku zachowuje się mąka z zielonego groszku 🙂 Super pomysł na ciacho i ma śliczny kolor <3
    A co do postów z innej kategorii – jestem na tak! 😀

    • Dziękuję za miłe słowa! <3 Ja zrobiłam dopiero to ciasto i będę jeszcze sprawdzać, bo zachęcił mnie ten kolor 🙂
      W takim razie muszę myśleć, co tu wymyślić innego 😉

    • Kolor może trochę inny niż przy dodaniu jęczmienia, ale jednak zielony 😉
      To teraz tylko zostaje mi myślenie, jakie tematy podjąć 😉

  3. Jadłam makaron z mąki grochowej i był mocno grochowy. W sumie zniechęciłam się do eksperymentów z tą mąką. Jednak Twój przepis przywraca mi nadzieję, bo rzeczywiście połączenie bananów, budyniu i kokosa to intensywna mieszanka smakowa, to się może udać. Poza tym super pomysł, bo bez mąki pszennej, bezglutenowo a do tego solidna porcja białka z grochu. 🙂

  4. Witam, moj przepis wykluczył banany i zamiast budyniu dwie łyżeczki mąki kokosowej. Plus startą marchewka. Wyszedł bardzo intensywny kolor, wilgotny, smak jak babka 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *