Mąka z zielonego groszku – pomysł na lekkie i zdrowe ciasto

Nie mogłam się doczekać wypróbowania mąki z zielonego groszku, bo uwielbiam kolorowe, ale jednocześnie naturalne i zdrowe ciasta, co można zauważyć m. in. po wykorzystywaniu zielonego młodego jęczmienia w wielu przepisach.

Kiedy zobaczyłam w jednej z ostatnich ofert Lidla tę właśnie mąkę, już wiedziałam, że będzie ona kolejną bazą wielu nowych przepisów, chociaż nie byłam pewna, jak ta mąka będzie się zachowywać po upieczeniu. Na szczęście kolor pozostał i ciasto wygląda naprawdę wiosennie i optymistycznie 🙂 Groszkowy smak nie wybija się w tym cieście, a dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i aromatu wykorzystałam budyń waniliowy i wiórki kokosowe.

Wypiek jest puszysty, lekki i piaskowy, więc powinien zadowolić wszystkich miłośników babek i ciast biszkoptowych. Ciasto jest oczywiście bez cukru, z niewielką ilością tłuszczu, a sama mąka z zielonego groszku jest produktem bezglutenowym.

Jeśli lubicie czekoladowe polewy, na pewno będzie smakowało w takim zestawieniu wyjątkowo 🙂 Mam nadzieję, że taki pomysł wam się spodoba, bo w sieci jest jeszcze niewiele przepisów z wykorzystaniem tej właśnie mąki.

Nawiązując do ostatniego posta z Share Week – bardzo się cieszę, że spotkał się z tak pozytywnym odbiorem i niezmiernie miło było czytać komentarze pod wpisem. Chyba muszę pomyśleć nad publikowaniem od czasu do czasu postów innych niż przepisy – chcielibyście? 🙂

Mąka z zielonego groszku – pomysł na lekkie i zdrowe ciasto

150 g mąki z zielonego groszku

50 g budyniu waniliowego (proszku)

2 jajka

1 dojrzały banan (90-100 g po obraniu)

6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu

3 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki wiórków kokosowych

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą , lekką pianę. Dodać olej i ubijać jeszcze przez chwilę. Obranego banana rozgnieść widelcem, dodać do masy. Suche składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce, wsypać do masy jajecznej i zmiksować krótko, tylko do połączenia wszystkich składników. Foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po przestudzeniu można dowolnie udekorować ksylitolem w pudrze lub ulubioną polewą.

mąka z zielonego groszkumąka z zielonego groszkumąka z zielonego groszkumąka z zielonego groszku

67 komentarzy

  1. Mnie ta mąka mega kusi 🙂 Chyba będe musiała ją zakupić!

  2. Wszystkie Twoje wpisy przeczytam z zapartym tchem! 😀

    Poza tym napiszę i tutaj – takiej mąki jeszcze nie znałam i chciałabym poznać jej smak 😀 To znaczy smak ciasta i mąki. Oj no 🙂

  3. Nigdy nie słyszałam o mące z zielonego groszku, ale chętnie bym ją wypróbowała 🙂

  4. Namnożyło się ostatnio mąki z różnych nietypowych produktów. Nie powiem kusi, jestem ciekawy ceny.

  5. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem – szukałam czegoś właśnie lekkiego, chętnie wypróbuję 🙂

  6. Właśnie ciekawa byłam, jak w konsystencji i smaku zachowuje się mąka z zielonego groszku 🙂 Super pomysł na ciacho i ma śliczny kolor <3
    A co do postów z innej kategorii – jestem na tak! 😀

    • Dziękuję za miłe słowa! <3 Ja zrobiłam dopiero to ciasto i będę jeszcze sprawdzać, bo zachęcił mnie ten kolor 🙂
      W takim razie muszę myśleć, co tu wymyślić innego 😉

  7. Brzmi ciekawie! Spróbuję wypróbować:)

  8. Przyznam się że pierwszy raz słyszę o tym że jest mąka z zielonego groszku 😀

    • Ja też się trochę zdziwiłam, chociaż znam grochową, więc to była chyba kwestia czasu 😀

  9. wygląda pysznie:) Ja jako weganka pominęłabym jajka, wypróbowałabym ten przepis, tyle, że bez nich.. moze by coś wyszło 😀

  10. Ciekawa ta mąka z groszku i wcale zielone ciasto nie wyszło 😉 Co do pytania – ja lubię nieprzepisowe posty w Twoim wykonaniu. Pisz!

    • Kolor może trochę inny niż przy dodaniu jęczmienia, ale jednak zielony 😉
      To teraz tylko zostaje mi myślenie, jakie tematy podjąć 😉

  11. Ale przecież zielony groszek to najgorszy składnik sałatki warzywnej, jak można go dodawać z własnej woli do czegokolwiek!

  12. Przepis łatwy, fajny a ciasto widać że smaczne! 🙂

  13. No nie wiem, jakoś tego nie czuję. Kolor po upieczeniu może być ciekawy.

  14. Wow, nigdy nie słyszałam o takiej mące. Ciasto wyszło pysznie i świetnie 🙂

  15. O takiej mące jeszcze nie miałam okazji słyszeć!

  16. Muszę się koniecznie w tą mąkę zaopatrzeć! Lubię zielony groszek i ciekawa jestem smaku ciasta z taką mąką 😉

  17. Uwielbiam takie innowacje w kuchni 🙂

  18. Nie widziałam tej mąki, ale i tak robię zakupy w Lidlu, więc poszperam za nią 😉 Ciacho wygląda bardzo lekko i pysznie 🙂

  19. Uhuu, nigdy się z tym wcześniej nie spotkałam, ale brzmi niesamowicie zdrowo!

  20. Ciekawa jestem składu tej mąki. No i smaku ciasta!

  21. bardzo ciekawy pomysł! pozdrawiam wiosennie 🙂

  22. Nie słyszałam jeszcze o tej mące 🙂 jestem ciekawa smaku jaki nadaje:)

  23. Wiola Korzeniowska

    Nigdy nie widzialam takiej maki w sklepie, ale bardzo mnie nia zaintrygowalas 🙂 bede szukac 🙂

  24. Jadłam makaron z mąki grochowej i był mocno grochowy. W sumie zniechęciłam się do eksperymentów z tą mąką. Jednak Twój przepis przywraca mi nadzieję, bo rzeczywiście połączenie bananów, budyniu i kokosa to intensywna mieszanka smakowa, to się może udać. Poza tym super pomysł, bo bez mąki pszennej, bezglutenowo a do tego solidna porcja białka z grochu. 🙂

  25. Mąki nie znam ale rozejrzę się lidlu, ciacho smakowicie się prezentuje 🙂

  26. Dla mnie ta mąka to totalna nowość. Czas wypróbować.

  27. Z zielonego groszku? Takiej jeszcze nie widziałam i nie miałam okazji próbować 🙂

  28. Fajnie się prezentuje i jestem ciekaw smaku 😀

  29. Witam, moj przepis wykluczył banany i zamiast budyniu dwie łyżeczki mąki kokosowej. Plus startą marchewka. Wyszedł bardzo intensywny kolor, wilgotny, smak jak babka 🙂

  30. A po co ten ksylitol czy eretrol?
    Czym “normalnym” można to zastąpić co każdy ma w kuchni?

  31. Te banany jaka maja funkcje?
    Czy mozna je zamienic czyms…?

  32. Jaka wielkosc keksowki?
    Jaki tryv pieczenia?

Leave a Reply