Lekkie, delikatne kremy do tortów bez cukru sprawdzają się u mnie najlepiej i są najbardziej lubiane. Zawsze staram się je maksymalnie „odchudzić”, ale bez utraty smaku 🙂 Tym razem przygotowałam tort orkiszowy na urodziny mamy z kremem bez cukru i masła.
Upiekłam orkiszowy biszkopt z mąki pełnoziarnistej i dodałam jeszcze warstwę jabłkową, która nadała świeżości i sprawiła, że ciasto nie jest mdłe. Ten tort to dowód na to, że biszkopt można upiec w wersji razowej, trochę „fit” i bez dodatku cukru, a do tego przełożyć nieco bardziej dietetycznym budyniowym kremem na bazie śmietanki kokosowej (czyli stałej części mleczka kokosowego). Jeśli macie jeszcze zapasy musu jabłkowego w słoikach to ciasto nie będzie problemem i zaoszczędzicie czas podczas przygotowywania (a przy okazji opróżnicie nieco spiżarnię ;)). Muszę przyznać, że ta masa to jedna z moich ulubionych i na pewno wykorzystam ten pomysł jeszcze wielokrotnie 🙂
Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez cukru i masła
Biszkopt pełnoziarnisty:
3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
5 jajek
Krem do tortu bez cukru – budyniowy na śmietance kokosowej:
1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (stała część)
5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
1 łyżka mąki kokosowej
1 budyń na 3/4 l mleka
2 łyżki ksylitolu
Warstwa jabłkowa:
1 słoik (około 400 ml) domowego musu jabłkowego
150 ml wody
1 galaretka dowolnego smaku (najlepiej bez cukru)
do nasączenia: domowy ekstrakt waniliowy, przegotowana woda
do dekoracji: dowolne ozdoby, wiórki kokosowe.
Biszkopt pełnoziarnisty:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, nadal ubijając. Nie przerywając, dodawać po jednym żółtku. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną przesiać. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzić.
Ugotować budyń: proszek wymieszać z ksylitolem i 150 ml mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotować i postępować według instrukcji na opakowaniu. Budyń przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
Warstwa jabłkowa:
Galaretkę rozpuścić w 150 ml wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wymieszać z musem jabłkowym i wstawić całość do lodówki do lekkiego stężenia.
Krem do tortu bez cukru – budyniowy na śmietance kokosowej:
Z mocno schłodzonego mleczka kokosowego oddzielić stałą część (śmietankę), umieścić w misce i ubić z ksylitolem i mąką kokosową. Nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce budyniu, aby powstała gładka masa. W razie potrzeby dosłodzić.
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy lekko nasączyć ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Na pierwszy blat wyłożyć mus jabłkowy i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem i wyłożyć część masy (podzielić ją tak, aby wystarczyło na wierzch i boki ciasta). Nałożyć na wierzch trzeci blat i cały tort przykryć masą budyniową. Wygładzić lub udekorować według uznania (ja wykorzystałam kwiatki z opłatka i wiórki kokosowe).
Rzeczywiście wygląda na lekki 🙂
Dziękuję 🙂
Ja też zdecydowanie preferuję te kremy lekkie i nie zamulające 🙂 Od razu w tedy przyjemniej je się ciasto! A to, no wygląda fenomenalnie 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂
Wygląda pysznie, bardzo lekko i nie za słodko! 🙂
Dziękuję 🙂
Ale pyszności
Cieszę się, że się podoba 🙂
Po tym wpisie uroczyście obiecuję zakup piekarnika 😀 Ale mi smaka narobiłaś.
Trzymam kciuki! 😀
Nie przepadam za cieżkimi i słodkimi tortami. Ciężko się to je… ale lekkie i nie przesłodzone torciki fit już mi odpowiadają 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Z przyjemnością bym się nim poczęstowała 😉
Polecam wypróbować 🙂
Wygląda tak pięknie i delikatnie. W sam raz na Komunię i wiosnę.
Dziękuję 🙂
W przekroju wygląda fajnie, aż jestem zdziwiona.
Cieszę się, że Ci się spodobało 🙂
Ja 'ciastowa’ nie jestem, ale podeślę przepis mamie,ona lubi kombinować w kuchni!
Może akurat skorzysta 🙂
Super torcik 🙂 Sam wygląd sprawia, że faktycznie odbiera się go jako lekkiego 😀
Dziękuję 🙂
Chętnie wykorzystam pomysł na krem budyniowy 😀 Uwielbiam taki, ale zazwyczaj się go właśnie robi na bazie masła 🙁 Świetnie, że zamieniłaś go na śmietankę kokosową 🙂
Daj znać, jak smakował po wypróbowaniu 🙂
wygląda cudownie! tak lekko i pysznie 🙂
Dziękuję 🙂
Torcik prezentuje się przepysznie 🙂 A na plus bardzo jest jego skład 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Bardzo dziękuję! długo szukałam dla siebie takiego przepisu! jesteś wielka i wspaniała!
Dziękuję za przemiły komentarz 🥰
Brzmi pycha 🙂
Cieszę się 🙂
Wygląda lekko, apetycznie i pięknie, a zapewno smakuje niezwykle i delikatnie 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Wygląda lekko i apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
Wygląda przepięknie! Dosłownie jak taki leciutki i niebiański 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂
Cudny tort dla małej księżniczki 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Świetna propozycja, szukam właśnie przepisu na tort dla Córci, mąka orkiszowa super pomysł, ale czy mleko na budyń musi być krowie? Czym można je ewentualnie zastąpić? Córka ma dietę beznabialowa ze względów zdrowotnych.
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Nie musi, można ugotować budyń na innym mleku, np. ulubionym roślinnym 🙂
Super przepis, znalazłam już pomysł na swój tort urodzinowy 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Beznadzieja.
Szkoda produktów I czasu.
Przykro mi, że ciasto nie wyszło 🙁
Bardzo dziękuję za ten przepis. Uratowałaś urodziny mojego synka. Goście zachwyceni, że taki smaczny mino że bez cukru. Ci co na diecie zachwyceni, że dużo mniej kaloryczny. Ja w siódmym niebie bo synek tańczył z radości gdy spróbował.
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz 🙂