bezglutenowe | wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Proste wegańskie leczo

19 kwietnia 2018

64 komentarze

Nie dodaję tutaj zbyt często wytrawnych dań i pomysłów na obiad, bo wydaje mi się, że nie tworzę niczego nowatorskiego, jednak podobno proste rozwiązania są najlepsze i najsmaczniejsze 😉

Sezon na nowalijki właśnie się rozpoczął, więc mam nadzieję, że przepis na proste wegańskie leczo w zdrowej i dietetycznej wersji wam się spodoba i zrobicie podobne danie na obiad 🙂

Do wykonania potrawy nie potrzeba wielu składników – najważniejsza jest cukinia, papryka i pomidory (użyłam tym razem tych z puszki, bo świeże nie są jeszcze tak smaczne, jak w sezonie :)). Całość wystarczy doprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, czosnkiem i dodać cebulę. Bardzo szybkie, zdrowe i proste danie, które bardzo lubię 🙂

Proste wegańskie leczo

2 średniej wielkości cukinie

2 papryki

1 puszka krojonych pomidorów

3 ząbki czosnku

4 średnie cebule

sól, pieprz

przyprawy: mieszanka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, zioła prowansalskie

do podsmażenia cebuli: 1-2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Wlać około 1/4 szklanki wody i lekko posolić warzywa. Zagotować pod przykryciem. Dodać pomidory i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać do garnka z resztą składników. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilę, aby warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane.

Proste wegańskie leczoProste wegańskie leczoProste wegańskie leczoProste wegańskie leczo

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


64 komentarze
  1. Leczo, to trochę smak mojego dzieciństwa 🙂 Moja babcia bardzo często gotowała. Co prawda z kiełbaską, haha 🙂 Wegańskie leczo też lubię – zawsze lepsza alternatywa, niż żadna. No i zdrowiej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *