leczo z cukinią
bezglutenowe | obiady | wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Leczo z cukinią – proste i wegańskie

19 kwietnia 2018

Nie dodaję tutaj zbyt często wytrawnych dań i pomysłów na obiad, bo wydaje mi się, że nie tworzę niczego nowatorskiego, jednak podobno proste rozwiązania, takie jak leczo z cukinią są najlepsze i najsmaczniejsze 😉

Sezon na nowalijki właśnie się rozpoczął, więc mam nadzieję, że ten przepis na proste wegańskie leczo w zdrowej i dietetycznej wersji wam się spodoba i zrobicie podobne danie na obiad 🙂

Do wykonania potrawy nie potrzeba wielu składników – najważniejsza jest cukinia, papryka i pomidory (użyłam tym razem tych z puszki, bo świeże nie są jeszcze tak smaczne, jak w sezonie :)). Całość wystarczy doprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, czosnkiem i dodać cebulę. Bardzo szybkie, zdrowe i proste danie, które bardzo lubię 🙂

Leczo z cukinią – proste i wegańskie

2 średniej wielkości cukinie

2 papryki

1 puszka krojonych pomidorów

3 ząbki czosnku

4 średnie cebule

sól, pieprz

przyprawy: mieszanka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, zioła prowansalskie

do podsmażenia cebuli: 1-2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Wlać około 1/4 szklanki wody i lekko posolić warzywa. Zagotować pod przykryciem. Dodać pomidory i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać do garnka z resztą składników. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilę, aby warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane.

Proste wegańskie leczoProste wegańskie leczoProste wegańskie leczoProste wegańskie leczo

Komentarze

  1. Leczo, to trochę smak mojego dzieciństwa 🙂 Moja babcia bardzo często gotowała. Co prawda z kiełbaską, haha 🙂 Wegańskie leczo też lubię – zawsze lepsza alternatywa, niż żadna. No i zdrowiej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *