Pieczone chipsy z plantana
bezglutenowe | wegańskie | wegetariańskie

Pieczone chipsy z plantana – zdrowa przekąska

17 maja 2018

Od dawna chciałam spróbować tego osobliwego banana i w końcu ostatnio udało mi się kupić plantany i wypróbować w prostej wersji pieczonej, bez smażenia.

Początkowo moje plantany były zielone i można było ocenić, że skórka jest twardsza i grubsza od bananów, które jemy na co dzień. Wiedziałam wcześniej, że nie spożywa się ich na surowo ze względu na zawartość skrobi i specyficzny cierpki smak. Postanowiłam trochę poczekać i spróbować zrobić plantana na dwa sposoby – z cynamonem na słodko i oprószone solą. Dałam im czas, skórka stała się bardziej żółta i pojawiły się pojedyncze czarne plamki. Swoje dwie egzotyczne “zdobycze” obrałam ze skórki, pokroiłam na cienkie plasterki i upiekłam w piekarniku 🙂

W smaku plantan przypomina banana, ale jest nieco inny, lekko kwaśny. Jeśli pokroi się go naprawdę cienko – chipsy będą chrupać.

Według mnie pieczone chipsy z plantana to ciekawa i smaczna alternatywa dla niezdrowych chipsów, a do tego szansa na skosztowanie czegoś nowego 🙂 Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu. Warto spróbować takiej przekąski nie tylko z ciekawości, ale też ze względu na wysoką w porównaniu z klasycznymi bananami zawartość potasu, witaminy A i żelaza. Jeśli ponownie pojawią się w sklepach, zrobię je jeszcze w wersji mniej dojrzałej, zielonej.

Próbowaliście już kiedyś tych dziwnych, specyficznych bananów? Koniecznie dajcie znać, czy wam smakowały i jak je przyrządziliście 🙂

Pieczone chipsy z plantana – zdrowa przekąska

2 dojrzałe plantany

przyprawy: cynamon, sól himalajska

olej kokosowy lub masło klarowane do natłuszczenia formy

Plantany obrać ze skórki i pokroić na dość cienkie plasterki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić, najlepiej przy pomocy pędzelka. Wyłożyć plasterki, układając je obok siebie, posypać cynamonem, solą. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia spodu, po tym czasie obrócić chipsy i przypiec je z drugiej strony aż do uzyskania pożądanej chrupkości.

Pieczone chipsy z plantanaPieczone chipsy z plantanaPieczone chipsy z plantanaPieczone chipsy z plantanaPieczone chipsy z plantana

Komentarze

  1. Do takich zdrowych przekąsek pewnie trzeba się przyzwyczaić i przestawić, ale na pewno warto. Ja mam detox od jedzenia słodyczy i chipsów, trwa już chyba ze 3 miesiące i muszę przyznać, że dobrze mi z tym. Polecam każdemu 🙂

    1. Do wszystkiego można się przyzwyczaić – co prawda na początku bywa trudno, ale później już z górki 😉

  2. Nigdy nie próbowałam platanow a ostatnio ciągle je spotykam 🙂 chyba muszę w końcu kupić 🙂

  3. Bardzo ciekawa propozycja, wiedzę, że na naszym rynku spożywczym pojawia się coraz więcej wartościowych propozycji. I dobrze, że publikujesz takie przepisy, bo czasami chciało by się coś z tych produktów zrobić a nie wiadomo co!

    Pozdrawiam i życzę przyjemnego weekendu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *