Pieczone chipsy z plantana – zdrowa przekąska

Od dawna chciałam spróbować tego osobliwego banana i w końcu ostatnio udało mi się kupić plantany i wypróbować w prostej wersji pieczonej, bez smażenia.

Początkowo moje plantany były zielone i można było ocenić, że skórka jest twardsza i grubsza od bananów, które jemy na co dzień. Wiedziałam wcześniej, że nie spożywa się ich na surowo ze względu na zawartość skrobi i specyficzny cierpki smak. Postanowiłam trochę poczekać i spróbować zrobić plantana na dwa sposoby – z cynamonem na słodko i oprószone solą. Dałam im czas, skórka stała się bardziej żółta i pojawiły się pojedyncze czarne plamki. Swoje dwie egzotyczne “zdobycze” obrałam ze skórki, pokroiłam na cienkie plasterki i upiekłam w piekarniku 🙂

W smaku plantan przypomina banana, ale jest nieco inny, lekko kwaśny. Jeśli pokroi się go naprawdę cienko – chipsy będą chrupać.

Według mnie pieczone chipsy z plantana to ciekawa i smaczna alternatywa dla niezdrowych chipsów, a do tego szansa na skosztowanie czegoś nowego 🙂 Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu. Warto spróbować takiej przekąski nie tylko z ciekawości, ale też ze względu na wysoką w porównaniu z klasycznymi bananami zawartość potasu, witaminy A i żelaza. Jeśli ponownie pojawią się w sklepach, zrobię je jeszcze w wersji mniej dojrzałej, zielonej.

Próbowaliście już kiedyś tych dziwnych, specyficznych bananów? Koniecznie dajcie znać, czy wam smakowały i jak je przyrządziliście 🙂

Pieczone chipsy z plantana – zdrowa przekąska

2 dojrzałe plantany

przyprawy: cynamon, sól himalajska

olej kokosowy lub masło klarowane do natłuszczenia formy

Plantany obrać ze skórki i pokroić na dość cienkie plasterki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić, najlepiej przy pomocy pędzelka. Wyłożyć plasterki, układając je obok siebie, posypać cynamonem, solą. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia spodu, po tym czasie obrócić chipsy i przypiec je z drugiej strony aż do uzyskania pożądanej chrupkości.

Pieczone chipsy z plantanaPieczone chipsy z plantanaPieczone chipsy z plantanaPieczone chipsy z plantanaPieczone chipsy z plantana

44 komentarze

  1. Zaciekawiłaś mnie tymi plantanami 🙂 Ja tez się za nie zabieram, ale ciągle jakoś nie po drodze aby je kupić 😀

  2. Plantan? Co to jest, haha. 😀 Pierwsze słyszę!

  3. Takie przekąski są najlepsze. Ale z plantana nie były mi znane 🙂 przyjrzę się bliżej temu tematowi 😉

  4. Chętnie bym spróbowała tego wynalazku 🙂

  5. SUPER !!! Brzmi przepysznie, na pewno spróbuje 🙂

  6. Smakowicie wyglądają i co najważniejsze są bez tłuszczu 🙂

    • Niestety bez tłuszczu nie próbowałam, ale faktycznie – nie są smażone, więc zawsze to coś 🙂

  7. Pyszny pomysł na platany!
    Uwielbiam dodawać je do sosów i pieczonych ryb.

  8. Do takich zdrowych przekąsek pewnie trzeba się przyzwyczaić i przestawić, ale na pewno warto. Ja mam detox od jedzenia słodyczy i chipsów, trwa już chyba ze 3 miesiące i muszę przyznać, że dobrze mi z tym. Polecam każdemu 🙂

    • Do wszystkiego można się przyzwyczaić – co prawda na początku bywa trudno, ale później już z górki 😉

  9. Jadłam gotowe chipsy z plantana (nawet recenzowałam je na blogu :)) i bardzo mi smakowały 🙂 Twoje wygląda smakowicie i chętnie spróbowałabym wersji domowej 🙂

  10. Szukam sposobu na plantany, żeby mi jakoś szczególnie zasmakowały. Tych czipsów na pewno spróbuję 🙂

  11. Jeszcze nie miałem okazji próbować plantana. No cóż, będzie trzeba nadrobić zaległości. Dzięki za przepis

  12. Wiola Korzeniowska

    Nigdy nie próbowałam platanow a ostatnio ciągle je spotykam 🙂 chyba muszę w końcu kupić 🙂

  13. Takich chipsów jeszcze nie jadłam. Z marchewki tak a z banana nie. Ciekawe czy moim panom by smakowały?

  14. To musi być zupełnie coś innego od tych kupnych, warto je przygotować, bo bezkarnie można jej jeść. To jest mocny argument!

  15. Ostatnio mam bardzo trudne dni, więc na pewno przydały by mi się takie przekąski 😉

  16. Uwielbiam! Często robie czipsy tez np z selera czy batatow. Pycha!

  17. Jak trafię gdzies na plantany to wyprobuje twoj pomysł, wygladaja nieziemsko smacznie 🙂

  18. Plantana jeszcze nie przerabiałam w swojej kuchni 😀 ale taka przekąska to coś dla mnie!

  19. Gdyby nie jeden z odcinków Masterszefa rok lub dwa temu, nie miałabym pojęcia, czy są plantany 🙂 ale jeszcze ich nie jadłam. Ciekawy pomysł ☺️

  20. Bardzo ciekawa propozycja, wiedzę, że na naszym rynku spożywczym pojawia się coraz więcej wartościowych propozycji. I dobrze, że publikujesz takie przepisy, bo czasami chciało by się coś z tych produktów zrobić a nie wiadomo co!

    Pozdrawiam i życzę przyjemnego weekendu!

  21. Kilka razy widzałam plantany ale nigdy nie kupowałam… może jednak spróbuję 🙂 tylko ciekawe, czy mają tak samo wysoki indeks glikemiczny jak banany?

  22. Jeszcze nigdy nie udało nam się kupić plantanów, bo jak są w Lidlu to przychodzimy za późno i są wszystkie wyprzedane 😛

Leave a Reply