Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukru
bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym

18 czerwca 2018

40 komentarzy

Bardzo chciałam upiec coś prawdziwie truskawkowego, lekkiego i letniego, więc tak właśnie powstało ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem na bazie mleczka kokosowego 🙂

Ostatnio bloga zdominowały właśnie truskawki, ale obecnie są wszędzie i trzeba korzystać, bo wyjątkowo wcześnie się pojawiły. Teraz sezon powoli dobiega końca, a ja chciałam się jeszcze podzielić z wami kilkoma przepisami 😉

Dzisiaj do kawy miałam właśnie to pyszne ciacho bez cukru i bez glutenu. Biszkopt na mące kokosowej (tym razem uratowany przed kocimi łapkami Frugasa :D) jest bardzo prosty do wykonania, a mus truskawkowy i masa nie wymagają wielu składników. Dzisiaj nawet uświadomiłam sobie, że zupełnie przypadkowo ciasto wyszło mi trochę patriotycznie i mogłoby stanowić pyszną słodką przekąskę z “okazji” najbliższego meczu (oby było co świętować ;)).

Myślę, że podobne ciacho mogą też zrobić weganie, wykorzystując biszkopt z aquafaby, a klasyczną galaretkę zastępując taką na bazie agaru lub samym agarem.

Mam nadzieję, że przepisy truskawkowe jeszcze wam się nie znudziły, bo u mnie to chyba jeszcze nie koniec… 😉

Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukru

tortownica 23 cm

Biszkopt kokosowy:

4 jajka

4 łyżki erytrytolu

40 g mąki kokosowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa truskawkowa:

600 g świeżych truskawek schłodzonych w lodówce

150 ml gorącej wody

3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

1 galaretka truskawkowa bez cukru

Masa kokosowa:

1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (u mnie EnerBio z Rossmanna)

5 łyżek erytrytolu zmielonego na puder

do dekoracji: świeże truskawki

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Dodać erytrytol i ubijać jeszcze kilka minut do uzyskania bezowej piany. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na wysokich obrotach miksera. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), wylać ciasto i piec około 25 minut w 180 stopniach. Przestudzić.

Truskawki odszypułkować i zblendować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić z ksylitolem w gorącej wodzie i odstawić. Kiedy nie będzie już ciepła, wstawić do lodówki na kilka minut. Zblendowane truskawki zmiksować z galaretką w taki sposób, by nie było grudek. Jeśli całość jest zbyt płynna, umieścić na chwilę w lodówce (powinna być lekko tężejąca). Mus truskawkowy wylać na upieczony biszkopt (najlepiej nie zdejmować papieru do pieczenia) i schłodzić przez kilka minut w lodówce.

Z mleczka kokosowego oddzielić wyłącznie stałą część i ubić z dodatkiem erytrytolu. Ciasto wyłożyć z lodówki, usunąć papier do pieczenia i rozsmarować kokosowy krem. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto przechowywać w lodówce.

Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukruCiasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukruCiasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukruCiasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukruCiasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukruCiasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukru

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.