Bardzo chciałam upiec coś prawdziwie truskawkowego, lekkiego i letniego, więc tak właśnie powstało bezglutenowe ciasto z truskawkami i kremem kokosowym na bazie mleczka kokosowego 🙂
Ostatnio bloga zdominowały właśnie truskawki, ale obecnie są wszędzie i trzeba korzystać, bo wyjątkowo wcześnie się pojawiły. Teraz sezon powoli dobiega końca, a ja chciałam się jeszcze podzielić z wami kilkoma przepisami 😉
Dzisiaj do kawy miałam właśnie to pyszne ciasto z truskawkami i kremem kokosowym, bez cukru i bez glutenu. Biszkopt na mące kokosowej (tym razem uratowany przed kocimi łapkami Frugasa :D) jest bardzo prosty do wykonania, a mus truskawkowy i masa nie wymagają wielu składników. Dzisiaj nawet uświadomiłam sobie, że zupełnie przypadkowo ciasto wyszło mi trochę patriotycznie i mogłoby stanowić pyszną słodką przekąskę z „okazji” najbliższego meczu (oby było co świętować ;)).
Myślę, że podobne ciacho mogą też zrobić weganie, wykorzystując biszkopt z aquafaby, a klasyczną galaretkę zastępując taką na bazie agaru lub samym agarem.
Mam nadzieję, że przepisy truskawkowe jeszcze wam się nie znudziły, bo u mnie to chyba jeszcze nie koniec… 😉
Bezglutenowe ciasto z truskawkami i kremem kokosowym bez cukru
tortownica 23 cm
Biszkopt kokosowy:
4 jajka
4 łyżki erytrytolu
40 g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa truskawkowa:
600 g świeżych truskawek schłodzonych w lodówce
150 ml gorącej wody
3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
1 galaretka truskawkowa bez cukru
Masa kokosowa:
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (u mnie EnerBio z Rossmanna)
5 łyżek erytrytolu zmielonego na puder
do dekoracji: świeże truskawki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Dodać erytrytol i ubijać jeszcze kilka minut do uzyskania bezowej piany. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na wysokich obrotach miksera. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), wylać ciasto i piec około 25 minut w 180 stopniach. Przestudzić.
Truskawki odszypułkować i zblendować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić z ksylitolem w gorącej wodzie i odstawić. Kiedy nie będzie już ciepła, wstawić do lodówki na kilka minut. Zblendowane truskawki zmiksować z galaretką w taki sposób, by nie było grudek. Jeśli całość jest zbyt płynna, umieścić na chwilę w lodówce (powinna być lekko tężejąca). Mus truskawkowy wylać na upieczony biszkopt (najlepiej nie zdejmować papieru do pieczenia) i schłodzić przez kilka minut w lodówce.
Z mleczka kokosowego oddzielić wyłącznie stałą część i ubić z dodatkiem erytrytolu. Ciasto wyłożyć z lodówki, usunąć papier do pieczenia i rozsmarować kokosowy krem. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto z truskawkami i kremem kokosowym przechowywać w lodówce.
Krem kokosowy i truskawki do mnie przemawiają 🙂 Boskie ciasto!
Dziękuję! 🙂
Truskawki moge jeścćnawet w cieście bez glutenu:-)
Super, że się spodobało 🙂
Truskawki i kokos 🙂 To musi być pyszne!
To prawda! 🙂
Truskawki nie mogą się znudzić 🙂
Trzeba korzystać, póki są 🙂
truskawki i kokos to wyjątkowo pyszne połączenie…i jakie masz piękne łyżeczki z kotkami 🙂
A dziękuję, bardzo je lubię 🙂
Fantastyczne leciutkie ciasto na upalne dni 😀
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Kokos + truskawka połączenie idealne
To prawda 🙂
Wygląda bardzo pysznie! Gdzie znajdujesz te kocie akcesoria do kuchni? Są przeurocze! 🙂
Szukam wszędzie, gdzie tylko mogę – taka mała obsesja 😀
A ta łyżeczka jest akurat z Aliexpress 🙂
Ciasto doskonałe! 🙂 zapisuję przepis 🙂
Dziękuję! 🙂
Bardzo podoba mi się, że można wyczarować takie cudo bez dodatku cukru <3
Bardzo się cieszę 🙂
Apetyczne połączenie, chętnie porwałabym mały kawałek do filiżanki kawy!
Polecam! 🙂
Mi akurat gluten nie przeszkadza. Ale ciacho wychładza przepysznie. Chętnie się skuszę 😁
Bardzo się cieszę 🙂
truskawki i kokos to świetny duet! częstuję się małym kawałeczkiem 😉
Smacznego! 😉
podoba mi sie masa kokosowa. Wydaje się być bardzo delikatna.
To prawda, trochę jak śmietana 🙂
Takie smaki nigdy się nudzą! Poproszę o wielki kawał tego cudnego ciacha 🙂
Super, że się spodobało! 🙂
Nic dodać nic ująć ! Wspaniale !
Dziękuję 🙂
Az ślinka cieknie, tak pięknie wyglada to ciacho! Cudownie wręcz!
Dziękuję 🙂
wygląda rewelacyjnie 🙂
Dziękuję 🙂
Czy na pewno tylko 40 g mąki?
Tak 🙂 Mąka kokosowa zachowuje się inaczej i używa się jej mniej.
Na pewno tylko 150 ml wody? Na opakowaniu jest napisane 500ml.
Na pewno 🙂 Nie chodzi tutaj o zrobienie klasycznej galaretki, a o usztywnienie musu 🙂
Przepis brzmi świetnie. Czy zamiast bezcukrowej galaretki można użyć żelatyny?
Myślę, że tak 🙂
Brzmi smakowicie! 🙂 Czy zamiast świeżysz truskawek do masy można użyć do mrożonych?
Niestety nie próbowałam z mrożonymi, więc nie potwierdzę, że wyjdzie 🙁