Bezglutenowe ciasto z truskawkami i kremem kokosowym bez cukru

Bardzo chciałam upiec coś prawdziwie truskawkowego, lekkiego i letniego, więc tak właśnie powstało bezglutenowe ciasto z truskawkami i kremem kokosowym na bazie mleczka kokosowego 🙂

Ostatnio bloga zdominowały właśnie truskawki, ale obecnie są wszędzie i trzeba korzystać, bo wyjątkowo wcześnie się pojawiły. Teraz sezon powoli dobiega końca, a ja chciałam się jeszcze podzielić z wami kilkoma przepisami 😉

Dzisiaj do kawy miałam właśnie to pyszne ciasto z truskawkami i kremem kokosowym, bez cukru i bez glutenu. Biszkopt na mące kokosowej (tym razem uratowany przed kocimi łapkami Frugasa :D) jest bardzo prosty do wykonania, a mus truskawkowy i masa nie wymagają wielu składników. Dzisiaj nawet uświadomiłam sobie, że zupełnie przypadkowo ciasto wyszło mi trochę patriotycznie i mogłoby stanowić pyszną słodką przekąskę z „okazji” najbliższego meczu (oby było co świętować ;)).

Myślę, że podobne ciacho mogą też zrobić weganie, wykorzystując biszkopt z aquafaby, a klasyczną galaretkę zastępując taką na bazie agaru lub samym agarem.

Mam nadzieję, że przepisy truskawkowe jeszcze wam się nie znudziły, bo u mnie to chyba jeszcze nie koniec… 😉

Bezglutenowe ciasto z truskawkami i kremem kokosowym bez cukru

tortownica 23 cm

Biszkopt kokosowy:

4 jajka

4 łyżki erytrytolu

40 g mąki kokosowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa truskawkowa:

600 g świeżych truskawek schłodzonych w lodówce

150 ml gorącej wody

3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

1 galaretka truskawkowa bez cukru

Masa kokosowa:

1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (u mnie EnerBio z Rossmanna)

5 łyżek erytrytolu zmielonego na puder

do dekoracji: świeże truskawki

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Dodać erytrytol i ubijać jeszcze kilka minut do uzyskania bezowej piany. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na wysokich obrotach miksera. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), wylać ciasto i piec około 25 minut w 180 stopniach. Przestudzić.

Truskawki odszypułkować i zblendować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić z ksylitolem w gorącej wodzie i odstawić. Kiedy nie będzie już ciepła, wstawić do lodówki na kilka minut. Zblendowane truskawki zmiksować z galaretką w taki sposób, by nie było grudek. Jeśli całość jest zbyt płynna, umieścić na chwilę w lodówce (powinna być lekko tężejąca). Mus truskawkowy wylać na upieczony biszkopt (najlepiej nie zdejmować papieru do pieczenia) i schłodzić przez kilka minut w lodówce.

Z mleczka kokosowego oddzielić wyłącznie stałą część i ubić z dodatkiem erytrytolu. Ciasto wyłożyć z lodówki, usunąć papier do pieczenia i rozsmarować kokosowy krem. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto z truskawkami i kremem kokosowym przechowywać w lodówce.

Bezglutenowe ciasto z truskawkami i kremem kokosowym bez cukruBezglutenowe ciasto z truskawkami i masą z mleka kokosowegoBezglutenowe ciasto z truskawkami i kremem kokosowym bez cukruBezglutenowe ciasto z truskawkami i kremem kokosowym bez cukruBezglutenowe ciasto z truskawkami i masa z mleka kokosowegoBezglutenowe ciasto z truskawkami i kremem kokosowym bez cukru

Udostępnij

44 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *