Orkiszowe knedle z truskawkami

Jedno z moich ulubionych letnich dań na słodko to właśnie knedle z truskawkami 🙂

Moja wersja przepisu powstała z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i twarogu półtłustego, który też częściowo wpływa na konsystencję. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, naprawdę świetnie się skleja i nie rozgotowuje. Knedle orkiszowe są zdrowe, bez dodatku cukru, a podałam je z naturalnym jogurtem i świeżymi truskawkami. Jeśli lubicie słodszą wersję, możecie oczywiście dodatkowo posypać ugotowane danie ksylitolem lub erytrytolem 🙂 Jest naprawdę pysznie!

A wy lubicie takie owocowe, letnie obiady w sezonie truskawkowym, macie swoje ulubione przepisy? A może wolicie gofry lub naleśniki? 🙂

Knedle z truskawkami – orkiszowe, pełnoziarniste i bez cukru

Składniki na 2 porcje knedli

300 g twarogu półtłustego

szczypta soli

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 jajko

świeże truskawki

Jak przygotować knedle z truskawkami

Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę orkiszową. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe (wszystko zależy od wielkości truskawek), spłaszczyć ciasto i nałożyć truskawkę. Zlepić tak, aby nie było przerw w cieście. Gotowe knedle gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z jogurtem, truskawkami, lekko posłodzone.

Jak przygotować knedle z truskawkamiOrkiszowe knedle z nadzieniem z truskawekknedle z truskawkamiZdrowsza wersja knedli z truskawkami Jak zrobić zdrowe knedle z truskawkami

Udostępnij

30 komentarzy

  1. Moja Babcia zawsze robiła knedle ze śliwkami 🙂 ale Twoja propozycja jest świetna 🙂 chętnie spróbuję 🙂

  2. Pięknie wyglądają, może i ja się odważę? Jakoś wszelkie knedle, kluski i inne takie cuda mi w ogóle nie wychodzą. 😉

  3. Nigdy sama nie robiłam knedli, a w domu robiliśmy ze śliwkami. Ale Twój pomysł bardzo mnie urzekł. Czy to jest typowe ciasto na knedle z owocami? Bo nie kojarzę twarogu z knedlami 😊 ale chętnie zrobię!

    • Wiem, że niektórzy uznają raczej ciasta na bazie ziemniaków, ale takich niestety nie toleruję i musiałam znaleźć alternatywę. Ciasto twarogowe polecam, jest super do knedli 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *