Od dwóch tygodni z tyłu głowy mam już myśl, że może to już ostatnie truskawki, że trzeba korzystać z nich, póki jeszcze są, a one nadal pojawiają się w sprzedaży, więc nie jest jeszcze tak źle! 🙂 Lekki sernik z truskawkami i pianką po prostu musiałam zrobić, bo to połączenie uwielbiam i ciasto jest właściwie inspirowane tymi klasycznymi sernikami z bezą i owocami.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić kruche ciasto z mąki orkiszowej, nie dodawać dużej ilości masła i zrezygnować z cukru. Tak właśnie zrobiłam. Warstwa twarogowa jest wykonana z prostych składników, a zatopione są w niej oczywiście pyszne, dojrzałe truskawki. Wisienką na torcie (lub – jak kto woli – truskawką ;)) jest pianka z dodatkiem liofilizowanych truskawek, które zmieliłam w blenderze na puder. Nadały one piance lekki, różowy kolor i delikatnie wyczuwalny truskawkowy smak.
Jeśli kochacie tradycyjne, pieczone serniki z dodatkiem sezonowych owoców, na pewno się nie zawiedziecie i ciasto będzie wam bardzo smakowało 🙂 Mam nadzieję, że jeszcze zdążycie się nacieszyć truskawkowymi ciastami, bo ja sama jakoś jeszcze nie mam dość 😉
A jeśli nie ciasto? Sprawdźcie inne przepisy z truskawkami w roli głównej 🙂
Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru
foremka 25 x 35 cm
Spód i kruszonka:
210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
60 g masła
Sernik:
750 g twarogu (500 g półtłustego i 250 g chudego)
1 jajko + 3 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
150 ml mleka
truskawki
Pianka:
3 białka
4 łyżki erytrytolu
10 g liofilizowanych truskawek w formie pudru (zblendowanych)
Ze składników na spód i kruszonkę zagnieść gładkie ciasto i podzielić na pół. Spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylepić połową ciasta i odstawić. Drugą część ciasta wstawić do zamrażarki.
Twaróg wyrobić ze słodzikiem i mlekiem przy pomocy miksera. Dodać jajko i żółtka oraz budyń i zmiksować wszystko razem. Wylać na surowy spód, na wierzchu wyłożyć truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Białka ubić z erytrytolem i liofilizowanymi truskawkami na bezową piankę. Wyłożyć na podpieczony sernik, na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta w formie kruszonki i piec jeszcze 30-35 minut w 180 stopniach (wierzch można przykryć folią aluminiową pod koniec pieczenia).
Rzucamy wszystko i jedziemy do Ciebie na ten sernik!!! <3
Zapraszam! 😉
No patrz, a u mnie truskawek już nie ma, a jak są to w chorej cenie 🙁 A takim serniczkiem nie pogardzę! Ja tam jestem miłośnikiem serników i zjem każdy 😀
Tak jak ja 😉
Prezentuje sie doskonale! Piekę podobny z malinami 🙂
Super! 🙂
To musi być niebiańsko pyszne, delikatne,truskawkowe. Aż chce się wsiadać w cokolwiek i jechać do Ciebie na kawałeczek!
Dziękuję za miłe słowa! 🙂
Uwielbiam kruche ciasta z pianką! 🙂 Trochę nie jestem przekonana do tak małej ilości masła 🙂 Ale widocznie nie trzeba więcej!
Nie trzeba, wszystko się uda 🙂
Chodzi od dawna za mna 🙂 ale dzieki Tobie bede musiala go zrobic 🙂 milo 😉
Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Takie ciacha latem to ja lubię. Chętnie się skuszę, bo wygląda obłędnie 😁
Dziękuję! 🙂
Cudny! Zjadłabym nie jedną porcję…
Cieszę się! 🙂
Pyszny sernik! Też ostatnio uskuteczniam wypieki z ksylitolem i mąką orkiszową. Są pyszne jak te z cukrem ☺️
To prawda, nie czuć różnicy 🙂
Prawdziwa rozpusta dla oka I zmysłów. Akurat piję kawę, z przyjemnością bym skosztowała.
Polecam! 🙂
jeśli sernik to lecę szybciutko, parzę kawę i jestem! Uwielbiam serniki!
Tak jak ja! 🙂
a u mnie już nie ma truskawek 🙁
p.s. śliczna łyżeczka 😀
Dziękuję! 🙂
Wspaniale wygląda, idealna propozycja na weekend 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Swietny sernik
Dziękuję 🙂
Jaki pyszny serniczek!
Mam na niego chęć <3 Na pewno zrobię 🙂
Polecam 🙂
Smak lata! Ps. Ale urocza ta kocia zastawa
Dziękuję 🙂