Lekki sernik z truskawkami i pianką
ciasta | wegetariańskie

Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru

26 czerwca 2018

32 komentarze

Od dwóch tygodni z tyłu głowy mam już myśl, że może to już ostatnie truskawki, że trzeba korzystać z nich, póki jeszcze są, a one nadal pojawiają się w sprzedaży, więc nie jest jeszcze tak źle! 🙂 Lekki sernik z truskawkami i pianką po prostu musiałam zrobić, bo to połączenie uwielbiam i ciasto jest właściwie inspirowane tymi klasycznymi sernikami z bezą i owocami.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić kruche ciasto z mąki orkiszowej, nie dodawać dużej ilości masła i zrezygnować z cukru. Tak właśnie zrobiłam. Warstwa twarogowa jest wykonana z prostych składników, a zatopione są w niej oczywiście pyszne, dojrzałe truskawki. Wisienką na torcie (lub – jak kto woli – truskawką ;)) jest pianka z dodatkiem liofilizowanych truskawek, które zmieliłam w blenderze na puder. Nadały one piance lekki, różowy kolor i delikatnie wyczuwalny truskawkowy smak.

Jeśli kochacie tradycyjne, pieczone serniki z dodatkiem sezonowych owoców, na pewno się nie zawiedziecie i ciasto będzie wam bardzo smakowało 🙂 Mam nadzieję, że jeszcze zdążycie się nacieszyć truskawkowymi ciastami, bo ja sama jakoś jeszcze nie mam dość 😉

A jeśli nie ciasto? Sprawdźcie inne przepisy z truskawkami w roli głównej 🙂

Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru

foremka 25 x 35 cm

Spód i kruszonka:

210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

60 g masła

Sernik:

750 g twarogu (500 g półtłustego i 250 g chudego)

1 jajko + 3 żółtka

1 opakowanie budyniu waniliowego

3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu

150 ml mleka

truskawki

Pianka:

3 białka

4 łyżki erytrytolu

10 g liofilizowanych truskawek w formie pudru (zblendowanych)

Ze składników na spód i kruszonkę zagnieść gładkie ciasto i podzielić na pół. Spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylepić połową ciasta i odstawić. Drugą część ciasta wstawić do zamrażarki.

Twaróg wyrobić ze słodzikiem i mlekiem przy pomocy miksera. Dodać jajko i żółtka oraz budyń i zmiksować wszystko razem. Wylać na surowy spód, na wierzchu wyłożyć truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Białka ubić z erytrytolem i liofilizowanymi truskawkami na bezową piankę. Wyłożyć na podpieczony sernik, na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta w formie kruszonki i piec jeszcze 30-35 minut w 180 stopniach (wierzch można przykryć folią aluminiową pod koniec pieczenia).

Lekki sernik z truskawkami i piankąLekki sernik z truskawkami i piankąLekki sernik z truskawkami i piankąLekki sernik z truskawkami i pianką

 

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


32 komentarze
  1. No patrz, a u mnie truskawek już nie ma, a jak są to w chorej cenie 🙁 A takim serniczkiem nie pogardzę! Ja tam jestem miłośnikiem serników i zjem każdy 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.