Naleśniki orkiszowe z serem i truskawkami – fit, bez cukru

Truskawki naprawdę opanowały bloga, ale niestety sezon powoli dobiega końca i trzeba się cieszyć ich smakiem tak długo, jak się da. Postanowiłam zrobić jeszcze naleśniki orkiszowe z serem i truskawkami w słodkiej i letniej odsłonie, ale jednocześnie fit i bez dodatku białego cukru 🙂 Jesteście ciekawi? 😉

Ceny truskawek idą powoli w górę, bo jest ich coraz mniej, dlatego warto jeszcze skorzystać i spróbować zrobić domowy dżem albo słodki obiad taki, jak ten. Zazwyczaj robię naleśniki „na oko”, ale tym razem spisałam proporcje. Przedstawiam bardzo prosty i szybki przepis na cienką i smaczną wersję orkiszową z mąki pełnoziarnistej.

Takie połączenie twarogu z naturalnym, truskawkowym sosem to prawdziwy kulinarny foodporn 😉 Koniecznie spróbujcie zrobić naleśniki orkiszowe z serem i truskawkami w nowej wersji – bez cukru i na mące orkiszowej. Pełnoziarnista mąka sprawia, że danie jest znacznie zdrowsze i bardziej sycące.

Dla mnie połączenie sera i truskawek w naleśnikach to klasyka, do której bardzo chętnie wracam w sezonie letnim – właśnie wtedy jest najsmaczniej! Też lubicie wracać do takich smaków dzieciństwa? 😉

Naleśniki orkiszowe z serem i truskawkami – fit, bez cukru

Ciasto naleśnikowe:

około 10 sztuk

  • 2 jajka
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy)
  • 1 łyżka odżywki białkowej o smaku truskawkowym (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 2-3 łyżki mleka (jeśli ser jest zbyt suchy)
  • Dodatkowo: truskawki na sos i do dekoracji

Jak zrobić orkiszowe naleśniki z serem i truskawkami

Jajka ubić ze szczyptą soli i słodzikiem. Dodać mąkę, odżywkę i mleko. Wszystko razem zmiksować. Odrobinę masła klarowanego rozpuścić na patelni i smażyć cienkie naleśniki. Twaróg rozgnieść widelcem ze słodzikiem i mlekiem. Rozsmarować na połowie naleśnika i złożyć tak, aby powstały ćwiartki. Podsmażyć na wolnym ogniu na patelni lekko natłuszczonej masłem klarowanym. Truskawki zblendować (można dodać trochę ksylitolu dla uzyskania odpowiedniej słodyczy sosu). Polać przygotowane naleśniki i udekorować świeżymi truskawkami.

Orkiszowe naleśniki z truskawkami i seremNaleśniki orkiszowe z seremOrkiszowe naleśniki z truskawkami i seremNaleśniki orkiszowe z seremNaleśniki orkiszowe z serem

Udostępnij

47 komentarzy

  1. Jezeli to tak smakuje jak wyglada to ja poprosze ze dwa… Albo i 3… Nie, nie, nie… Wszystkie z talerzyka 😉

  2. Bardzo lubię naleśniki na słodko, ale ostatnio rzadko robię, bo i dzieci marudzą, a kiedyś Zuzia zjadała wszystkie formy naleśników, na słodko i na słono… Zdziwiło mnie, że jeszcze obsmażasz je znalezieniem, tak nigdy nie robiłam. Zamiast mleka lubię dodać jogurt naturalny i miod zamiast cukru 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *