Orkiszowe ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem (bez cukru)

Sezon na truskawki w pełni, więc znowu tworzę coś nowego – tym razem orkiszowe ciasto z truskawkami przykryte delikatną, różową i też truskawkową pianką a’la ptasie mleczko 🙂

Oczywiście jak zawsze kuszę was ciastem bez cukru, w dodatku zrobionym w zdrowej wersji pełnoziarnistej. Przedpremierowo zostało nawet upieczone przez Magdę, która zobaczyła je na moim instagramowym stories po całym paśmie przygód z Frugo w roli głównej (polecam sprawdzić archiwum ;)) i nie miałam wyjścia – dostała przepis 😉 Skuszona dodatkiem owoców piekła w nocy, zrobiła orkiszowe ciasto z truskawkami bez pianki i jest zadowolona z efektów 😉

Mam nadzieję, że wy też korzystacie z tych pysznych sezonowych owoców i przygotowujecie je na wiele sposobów, a jeśli szukacie inspiracji to odsyłam do działu z truskawkami, gdzie znajdziecie słodkości w różnej postaci – od dżemu po ciasta 🙂

Orkiszowe ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem (bez cukru)

tortownica 23 cm

Ciasto:

3 jajka

1/2 szklanki ksylitolu

80 ml oleju rzepakowego

150 g jogurtu naturalnego

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżka budyniu malinowego (proszku) – można pominąć

2 łyżeczki proszku do pieczenia

truskawki

Pianka:

150 ml wody

1 galaretka truskawkowa bez cukru

2-3 łyżki ksylitolu

150 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą, jasną masę (przez kilka minut na wysokich obrotach miksera). Dodawać powoli olej, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem w osobnej misce. Dodawać do masy jajecznej na przemian z jogurtem naturalnym. Krótko zmiksować do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), wylać ciasto, wyrównać i wyłożyć na wierzch truskawki. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka.

Po przestudzeniu przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić z ksylitolem w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Mleko ubić mikserem na piankę i wlewać powoli galaretkę, przez cały czas miksując. Jeśli pianka jest nadal płynna, przez chwilę schłodzić w lodówce i ubić ponownie, aby pianka była puszysta. Wyłożyć na upieczone ciasto i schłodzić całość w lodówce.

Orkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkami

33 komentarze

  1. Chętnie wypróbuję przepis. 😊

  2. Oj tak truskawek teraz wszędzie pełno i co najważniejsze – są pyszne! A ciasto porywam…jest stworzone dla mnie 😀

  3. Aleksandra Załęska

    Z chęcią wypróbuję przepis, wydaje się prosty, a efekt na pewno jest smaczny 🙂

  4. wygląda pysznie, a ta pianka dodaje mu takiej lekkości 🙂

  5. Aż chce się zatopić łyżeczkę w tej piance 😀

  6. Najbardziej spodobał mi się przepis na piankę. Super pomysł na mleko zagęszczone! 🙂

  7. Bardzo lubię ciasta z takimi piankami. Są lekkie i pyszne 🙂 Podkradam kawałeczek 😉

  8. Pysznie i zdrowo 😉To lubię !

  9. Wiola Korzeniowska

    Często piekę z mąki orkiszowej 🙂 bardzo lubię takie ciasta 🙂 chętnie wypróbuję Twoj przepis 🙂

  10. No i proszę, jak pięknie – z pozoru zwyczajne ciasto, ą może być takie efektowne. I zdrowe na dodatek!

  11. I ta czarująca łyżeczka <3 wszystko tak wyśmienicie się prezentuje 🙂

  12. Truskawki… i wiecej mi do szczęścia nie trzeba 🙂 gratuluję pomysłowości 😉 pozdrawiam 🙂

  13. Brzmi i wygląda po prostu bajecznie. A do tego takie piękne zdjęcia. Ciekawe czy można takie cudo stworzyć w wersji wegańskiej, bo ja jestem na diecie roślinnej…
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na lindaslifestyle.pl
    Linda

    • Dziękuję 🙂 Może być trochę trudno z wersją wegańską, bo tutaj kluczowe jest ubijanie jajek na pianę 🙁

  14. I to jest właśnie ciasto dla mnie. Nie za dużo kalorii i pyszne smaki.

  15. Pieczę już ponad godzinę, na górze już dawno jest spieczone, a w środku jak było surowe, tak dalej jest surowe.

Leave a Reply