Ciasto drożdżowe z kruszonką to taki klasyk znany chyba wszystkim 🙂 Ale czy można upiec zdrową, pełnoziarnistą drożdżówkę, bardziej fit i bez mąki pszennej?
Jasne, że tak. Ja od lat zamiast pszennego ciasta robię orkiszowe z mąki razowej. Oczywiście w sezonie letnim obowiązkowo piekę ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. W tym roku powstały trzy wersje – z truskawkami, rabarbarem i mieszane. Wszystkie oczywiście z chrupiącą, owsianą (z płatków) kruszonką bez dodatku cukru. U mnie w domu zawsze do kruszonki dodaje się orzechy włoskie, co dodatkowo wpływa na smak tej posypki. Od siebie dorzucam też niewielką ilość masła orzechowego i to jest już naprawdę kruszonkowa perfekcja 😉
Nie wiem, jakie ciasta preferujecie, ale ja jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić je truskawkami i rabarbarem w dużej ilości. Nie ograniczajmy się i zróbmy prawdziwie letnie, pyszne drożdżowe ciasto „na bogato”! 😉
Kulisy powstawania tych pyszności pokazałam na insta stories, więc jeśli jeszcze nie obserwujecie mnie na instagramie to zachęcam do nadrobienia zaległości 🙂 Możecie tam zobaczyć, czy ciasto wyrosło (czasem można się spotkać ze stwierdzeniem, że musi być chociaż łyżeczka cukru jako pożywka dla drożdży i sama tak do niedawna myślałam).
Dajcie znać, czy lubicie drożdżówki i czy pieczecie ciasta drożdżowe z przewagą ciasta czy dodatków – jestem bardzo ciekawa 🙂
Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką
2 standardowe blaszki
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej razowej
80 g mąki kukurydzianej
50 g świeżych drożdży
40 g masła klarowanego
300 ml ciepłego mleka
50 g ksylitolu
1 łyżka erytrytolu
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
dodatki: truskawki, rabarbar
Kruszonka:
200 g płatków owsianych zmielonych w blenderze na mąkę
1 łyżka otrębów owsianych
75 g mielonych orzechów włoskich
3-4 łyżki ksylitolu
30 g masła klarowanego
1 łyżka masła orzechowego 100%
2 łyżki zimnego mleka
Drożdże rozkruszyć, zasypać solą i erytrytolem, zalać niewielką ilością mleka i wymieszać. Dodać garść mąki orkiszowej, zamieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyrobić z pozostałymi składnikami, aby powstało jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. W razie potrzeby dodać więcej masła klarowanego lub mleka. Jeśli jest mało słodka – więcej ksylitolu. Po rozkruszeniu ciasta powinny tworzyć się mniejsze i większe kawałki.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie ciasto. Na wierzch układać truskawki lub pokrojony rabarbar. Wierzch posypać kruszonką, a rabarbar dodatkowo dosłodzić ksylitolem. Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut, a następnie piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut do zrumienienia.
Klasyk znany i lubiany 😉 Truskawki z rabarbarem to idealne combo, a jeszcze pod tą kruszonką…no nic więcej do szczęścia nie trzeba 🙂
To prawda 🙂
Klasyczne połączenie w orkiszowej wersji.
Wszystko pysznie, tylko dla mnie bez orzechów niestety…
Kocham rabarbar i kocham takie smaczne i nietuzinkowe ciacha. Zapisuję przepis 😁
Zdecydowanie mój klimat 🙂 myslisz ze mąkę kukurydzianą mogę zastąpić np gryczaną lub owsianą?
Jasne 🙂 Można też dodać więcej orkiszowej, bo tak też piekłam 🙂
Pyszne i zdrowe ciacho 🙂 cóż więcej trzeba 🙂
Chyba nic 😉
robiłam kiedyś podobne z czereśniami, pamiętam że było pyszne! A że i zdrowe to najważniejsze 😉
To prawda 🙂 Z czereśniami nie próbowałam, ale na pewno wychodzi pyszne 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam ciasta drożdżowego na mące razowej, chyba czas to zmienić 🙂
Dziękuję i polecam przepis 🙂
Uwielbiam takie połączenie❤owoców😊
Cieszę się! 🙂
Za rabarbarem nie przepadam ale z innymi owocami zawsze smakuje wyśmienicie. Twoje ciasto wygląda super
Dziękuję 🙂
Zawsze moja babcia takie robiła… smak dzieciństwa… wyjadałam kruszonkę, a potem całą resztę 🙂 tutaj troszeczkę w innej wersji- spróbuję 🙂
Polecam 🙂
A my właśnie zapiekłyśmy truskawki z rabarbarem pod kruszonką 😀 Możemy się wymienić na Twoje ciacho 😀
Brzmi kusząco! 😉
Ale pyszotka 🙂 uwielbiam takie ciasta – lekki, smaczne i całkiem wartościowe <3
Dziękuję i cieszę się, że się spodobało 🙂
Świetny przepis, uwielbiam przysmaki z owoców sezonowych. A tak na marginesie – rabarbar to w ogóle owoc? 😀 Bo chyba nie warzywo 🙂
Warzywo właśnie! 🙂
Wygląda wspaniale! Tylko aż tyle się piecze? Moje z rabarbarem było gotowe po 20 minutach, jakiej mialas wielkości blaszki? Choć wiem, że co piekarnik to inaczej 😉
Standardowe 🙂 Piekarnik dość stary i bez termoobiegu, więc to też ma wpływ 🙂
uwielbiam drożdżówki <3 ten przepis chyba mi uratuje tyłek na diecie
Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂