Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką to taki klasyk znany chyba wszystkim 🙂 Ale czy można upiec zdrową, pełnoziarnistą drożdżówkę, bardziej fit i bez mąki pszennej?

Jasne, że tak. Ja od lat zamiast pszennego ciasta robię orkiszowe z mąki razowej. Oczywiście w sezonie letnim obowiązkowo piekę ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. W tym roku powstały trzy wersje – z truskawkami, rabarbarem i mieszane. Wszystkie oczywiście z chrupiącą, owsianą (z płatków) kruszonką bez dodatku cukru. U mnie w domu zawsze do kruszonki dodaje się orzechy włoskie, co dodatkowo wpływa na smak tej posypki. Od siebie dorzucam też niewielką ilość masła orzechowego i to jest już naprawdę kruszonkowa perfekcja 😉

Nie wiem, jakie ciasta preferujecie, ale ja jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić je truskawkami i rabarbarem w dużej ilości.  Nie ograniczajmy się i zróbmy prawdziwie letnie, pyszne drożdżowe ciasto „na bogato”! 😉

Kulisy powstawania tych pyszności pokazałam na insta stories, więc jeśli jeszcze nie obserwujecie mnie na instagramie to zachęcam do nadrobienia zaległości 🙂 Możecie tam zobaczyć, czy ciasto wyrosło (czasem można się spotkać ze stwierdzeniem, że musi być chociaż łyżeczka cukru jako pożywka dla drożdży i sama tak do niedawna myślałam).

Dajcie znać, czy lubicie drożdżówki i czy pieczecie ciasta drożdżowe z przewagą ciasta czy dodatków – jestem bardzo ciekawa 🙂

Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką

2 standardowe blaszki

Ciasto:

500 g mąki orkiszowej razowej

80 g mąki kukurydzianej

50 g świeżych drożdży

40 g masła klarowanego

300 ml ciepłego mleka

50 g ksylitolu

1 łyżka erytrytolu

2 jajka

0,5 łyżeczki soli

dodatki: truskawki, rabarbar

Kruszonka:

200 g płatków owsianych zmielonych w blenderze na mąkę

1 łyżka otrębów owsianych

75 g mielonych orzechów włoskich

3-4 łyżki ksylitolu

30 g masła klarowanego

1 łyżka masła orzechowego 100%

2 łyżki zimnego mleka

Drożdże rozkruszyć, zasypać solą i erytrytolem, zalać niewielką ilością mleka i wymieszać. Dodać garść mąki orkiszowej, zamieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyrobić z pozostałymi składnikami, aby powstało jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. W razie potrzeby dodać więcej masła klarowanego lub mleka. Jeśli jest mało słodka – więcej ksylitolu. Po rozkruszeniu ciasta powinny tworzyć się mniejsze i większe kawałki.

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie ciasto. Na wierzch układać truskawki lub pokrojony rabarbar. Wierzch posypać kruszonką, a rabarbar dodatkowo dosłodzić ksylitolem. Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut, a następnie piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut do zrumienienia.

Razowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżowe

Udostępnij

28 komentarzy

  1. Klasyk znany i lubiany 😉 Truskawki z rabarbarem to idealne combo, a jeszcze pod tą kruszonką…no nic więcej do szczęścia nie trzeba 🙂

  2. Zdecydowanie mój klimat 🙂 myslisz ze mąkę kukurydzianą mogę zastąpić np gryczaną lub owsianą?

  3. Za rabarbarem nie przepadam ale z innymi owocami zawsze smakuje wyśmienicie. Twoje ciasto wygląda super

  4. Zawsze moja babcia takie robiła… smak dzieciństwa… wyjadałam kruszonkę, a potem całą resztę 🙂 tutaj troszeczkę w innej wersji- spróbuję 🙂

  5. Świetny przepis, uwielbiam przysmaki z owoców sezonowych. A tak na marginesie – rabarbar to w ogóle owoc? 😀 Bo chyba nie warzywo 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *