Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką to taki klasyk znany chyba wszystkim 🙂 Ale czy można upiec zdrową, pełnoziarnistą drożdżówkę, bardziej fit i bez mąki pszennej?

Jasne, że tak. Ja od lat zamiast pszennego ciasta robię orkiszowe z mąki razowej. Oczywiście w sezonie letnim obowiązkowo piekę ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. W tym roku powstały trzy wersje – z truskawkami, rabarbarem i mieszane. Wszystkie oczywiście z chrupiącą, owsianą (z płatków) kruszonką bez dodatku cukru. U mnie w domu zawsze do kruszonki dodaje się orzechy włoskie, co dodatkowo wpływa na smak tej posypki. Od siebie dorzucam też niewielką ilość masła orzechowego i to jest już naprawdę kruszonkowa perfekcja 😉

Nie wiem, jakie ciasta preferujecie, ale ja jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić je truskawkami i rabarbarem w dużej ilości.  Nie ograniczajmy się i zróbmy prawdziwie letnie, pyszne drożdżowe ciasto „na bogato”! 😉

Kulisy powstawania tych pyszności pokazałam na insta stories, więc jeśli jeszcze nie obserwujecie mnie na instagramie to zachęcam do nadrobienia zaległości 🙂 Możecie tam zobaczyć, czy ciasto wyrosło (czasem można się spotkać ze stwierdzeniem, że musi być chociaż łyżeczka cukru jako pożywka dla drożdży i sama tak do niedawna myślałam).

Dajcie znać, czy lubicie drożdżówki i czy pieczecie ciasta drożdżowe z przewagą ciasta czy dodatków – jestem bardzo ciekawa 🙂

Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką

2 standardowe blaszki

Ciasto:

500 g mąki orkiszowej razowej

80 g mąki kukurydzianej

50 g świeżych drożdży

40 g masła klarowanego

300 ml ciepłego mleka

50 g ksylitolu

1 łyżka erytrytolu

2 jajka

0,5 łyżeczki soli

dodatki: truskawki, rabarbar

Kruszonka:

200 g płatków owsianych zmielonych w blenderze na mąkę

1 łyżka otrębów owsianych

75 g mielonych orzechów włoskich

3-4 łyżki ksylitolu

30 g masła klarowanego

1 łyżka masła orzechowego 100%

2 łyżki zimnego mleka

Drożdże rozkruszyć, zasypać solą i erytrytolem, zalać niewielką ilością mleka i wymieszać. Dodać garść mąki orkiszowej, zamieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyrobić z pozostałymi składnikami, aby powstało jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. W razie potrzeby dodać więcej masła klarowanego lub mleka. Jeśli jest mało słodka – więcej ksylitolu. Po rozkruszeniu ciasta powinny tworzyć się mniejsze i większe kawałki.

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie ciasto. Na wierzch układać truskawki lub pokrojony rabarbar. Wierzch posypać kruszonką, a rabarbar dodatkowo dosłodzić ksylitolem. Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut, a następnie piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut do zrumienienia.

Razowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżoweRazowe ciasto orkiszowe drożdżowe

Podziel się

28 komentarzy

  1. Zawsze moja babcia takie robiła… smak dzieciństwa… wyjadałam kruszonkę, a potem całą resztę 🙂 tutaj troszeczkę w innej wersji- spróbuję 🙂

  2. Świetny przepis, uwielbiam przysmaki z owoców sezonowych. A tak na marginesie – rabarbar to w ogóle owoc? 😀 Bo chyba nie warzywo 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *