Bezglutenowe ciasto arbuzowe bez cukru
bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Bezglutenowe ciasto z arbuzem – arbuzowa pianka bez cukru

29 lipca 2018

Z moich obserwacji wynika, że arbuz jest rzadko wykorzystywanym do wypieków owocem. Częściej stosuje się go do koktajli i je bez jakiejkolwiek obróbki (taki jest chyba najlepszy -byle z lodówki! ;)). Dzisiaj jednak podzielę się z wami przepisem na pyszne, lekkie i orzeźwiające bezglutenowe ciasto z arbuzem idealne na lato 🙂

Pianka jest wyjątkowo delikatna, a spód to biszkopt z mąki kokosowej barwiony naturalnie na zielono młodym jęczmieniem, bo chciałam uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do wyglądu arbuza 🙂

Przepis na bezglutenowe ciasto z arbuzem już dawno powinien się tutaj ukazać, ale trochę sobie o nim zapomniałam. Jeśli regularnie otrzymywaliście magazyn Bezbolesne Usuwanie Cukru – pewnie znacie ten przepis, albo chociaż trochę kojarzycie z widzenia 🙂 A dodaję teraz, bo pewnie… znowu zapomnę i będę musiała czekać kolejny rok na publikację 😉

Ciasto z arbuzem – arbuzowa pianka bez cukru

tortownica 24 cm

Biszkopt:
40 g mąki kokosowej
4 jajka
4 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Erytrytol zmielić w blenderze na puder. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać zmielony erytrytol, ciągle ubijając na wysokich obrotach miksera. Nie przerywając pracy, dodawać po jednym żółtku. Ubijać całość jeszcze przez kilka minut to zwiększenia objętości. Mąkę przesiać z jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie do masy za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25 minut w 180 stopniach.

Warstwa arbuzowa:
700 g schłodzonego w lodówce, obranego i wypestkowanego arbuza
3-4 łyżki erytrytolu
1/4 łyżeczki stewii w pudrze
1 cytryna
2 łyżki żelatyny
do dekoracji: pestki dyni

Arbuza umieścić w kielichu blendera. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, erytrytol i stewię. Zblendować całość. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zblendowanego wcześniej arbuza i rozpuścić w kąpieli wodnej (najlepiej żelatynę umieścić w niewielkim naczyniu, wstawić je do miski z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia). Połączyć oba płyny, wlewając je powoli do kielicha podczas blendowania. Wyłączyć blender – wytworzą się dwie warstwy – jasna pianka i płyn o intensywniejszym kolorze. Piankę zebrać do osobnego naczynia i schłodzić obie warstwy około 10 minut w lodówce. Po wyjęciu pianki ubijać ją jeszcze przez kilka minut mikserem, by była bardziej puszysta. Wylać na upieczony i przestudzony biszkopt (zabezpieczyć brzeg ciasta, np. przy pomocy obręczy). Na warstwie piankowej wyłożyć drugą – o ciemniejszym kolorze. Udekorować pestkami dyni, wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Jasna warstwa (brzeg ciasta):
200 g gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka żelatyny
sproszkowany młody jęczmień do dekoracji

Żelatynę rozpuścić z 2 łyżkami mleka w kąpieli wodnej. Jogurt ubić mikserem z pozostałym mlekiem. Połączyć obie części – żelatynę i ubity jogurt, miksować jeszcze przez chwilę, by masa zyskała puszystość. Wstawić na około 10 minut do lodówki i po tym czasie udekorować brzeg. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Bezglutenowe ciasto arbuzowe bez cukruBezglutenowe ciasto arbuzowe bez cukruBezglutenowe ciasto arbuzowe bez cukru

Komentarze

  1. Ciekawa jestem jak surowy arbuz komponuje się z ciastem i z żelatyną, z jogurtem i z mlekiem skondensowanym i z jęczmieniem…
    Intrygujące!

  2. Jesteś genialna! wygląda to niesamowicie <3
    mam pytanie techniczne: myślisz że jogurt i mleko skondensowane udałoby się zastąpić mlekiem kokosowym? albo np śmietanką kokosową?

  3. Na sam widok oczka sie uśmiechają 🙂 ale u Ciebie pyszności 🙂 gratuluję pomyslu i zycze dalszych sukcesow kuchennych 🙂 ps wyglada oblednie 😉

  4. W życiu czegoś takiego nie jadłam ani nie widziałam. Trzeba spróbować. Jestem zachwycona, coś nowego, unikalnego, a jak wygląda fajnie. 🙂 W ogóle to ja nie jadłam jeszcze wypieków z dodatkiem arbuza, no świetny przepis. 🙂
    Pozdrawiam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *