Dżem truskawkowy z płatkami róży jadalnej to nowość w tym roku i nigdy wcześniej nie próbowałam robić domowych przetworów z dodatkiem tych kwiatów.
Pewnie wyszłoby dużo lepiej, gdyby moja róża jadalna mocniej zakwitła, ale i tak smak jest nowy i trochę odświeżony 😉 Róża jest delikatnie wyczuwalna, a kolor dżemu mocno czerwony. Do wykonania użyłam oczywiście naturalnej pektyny zamiast popularnych środków żelujących, a posłodziłam erytrytolem, więc jest to dżem bez białego cukru. Oczywiście możecie też użyć ksylitolu lub innego ulubionego środka słodzącego.
Wiem, że truskawki już naprawdę się kończą, ale może jeszcze zdążycie zrobić chociaż kilka słoiczków tego wyjątkowego przetworu 🙂 A więcej przepisów na dżemy znajdziecie tutaj.
Dżem truskawkowy z płatkami róży – bez cukru
8 słoiczków
1 kg obranych, świeżych truskawek
6 kwiatów róży jadalnej
400 ml świeżego soku jabłkowego
300 g erytrytolu lub ksylitolu
20 g pektyny
sok z 1/2 pektyny
Truskawki umieścić w garnku i zalać sokiem jabłkowym, zagotować. Oddzielić płatki róży i usunąć białe elementy, które są gorzkie, dodać do owoców i gotować kilka minut. Pektynę wymieszać z erytrytolem i wsypać do garnka, gotować jeszcze przez kilka minut do zmiękczenia owoców. Na końcu wlać sok z cytryny i w razie potrzeby dodać więcej słodzika. Dżem rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Przetworów z różą niestety nigdy nie jadłam, ale bardzo chciałabym spróbować 🙂 Zazdroszczę możliwości robienia domowych przetworów 😉 U mnie kompletnie nie ma na to miejsca 🙁
Ja robiłam pierwszy raz, następnym razem pewnie dodam więcej płatków 😉
Domowe przetwory i takie pyszności. Ja mam dwie lewe ręce ale chętnie spróbuję.
Polecam 🙂
Jezeli pachnie to roza to ja jestem kupiona! Nie moge znalezc nigdzie w sklepach:( a teraz bede mogla zrobic sama 😉
Zrobilam troszke na probe… I wiesz co… Jestem zaskoczona 🙂 smakuje super, nie jest slodkie wiec spokojnie 3 kanapeczki zjadam 😉
Cieszę się, że smakuje! 🙂
Polecam! 🙂
Podeślę przepis znajomej bo mi przetwory nigdy nie wychodzą
A to nic trudnego 🙂
Tak jak za różą nigdy nie przepadałyśmy tak ostatnio nam zasmakowała, bo koleżanka dała nam słoiczek domowego soku z róży 😀 Chętnie takiego dżemu też byśmy spróbowały 🙂
Sok to chyba z owoców dzikiej róży? 🙂
[…] tygodni :D) i można jeszcze dodać je do wypieków albo zrobić przetwory last minute (polecam wam dżem z poprzedniego wpisu). Przepis trochę dostosowałam do siebie i zmieniłam kilka rzeczy, m. in. zamiast kakao użyłam […]
uwielbiam dziką różę! a jej połączenie z truskawkami musi smakować obłędnie 🙂
To akurat płatki róży jadalnej 🙂
To musi być wspaniały smak, połączenie nieba i ziemi. Warto wypróbować przepis tym bardziej że to juz końcówka truskawek!
To prawda! 🙂
Muszą smakować wybornie!
I ten aromat róży…
Jest pyszny 🙂
Rzadko robię dżemy ale ten wygląda super
Dziękuję 🙂
Truskawki z różą😍😍😍pycha!
To prawda! 🙂
to połączenie jest wyśmienite, takiego smaka mi narobiłaś że nie wiem czym się teraz zadowolę ;)))
Zrób dżem! 😉
Konfitury truskawkowe uwielbiam i sam robię, ale z płatkami róż nie próbowałem. Bardzo ciekawe, zainspirowałaś mnie 😁
Bardzo się cieszę 🙂
Nie robię w tym roku przetworów, bo za bardzo mnie pochłania przeprowadzka i urządzanie się w nowym miejscu. Jednak Twój przepis zapisuję i za rok zrobię taki dżem z płatkami z własnej róży 😉
Cieszę się 🙂
Świetny pomysł na domowy dżem! Koniecznie do wypróbowania 🙂
Dziękuję 🙂
Super, muszę przygotować. Do naleśników czy kanapki będzie jak znalazł!
Z pewnością! 🙂