Dżem truskawkowy z płatkami róży – bez cukru

Dżem truskawkowy z płatkami róży jadalnej to nowość w tym roku i nigdy wcześniej nie próbowałam robić domowych przetworów z dodatkiem tych kwiatów.

Pewnie wyszłoby dużo lepiej, gdyby moja róża jadalna mocniej zakwitła, ale i tak smak jest nowy i trochę odświeżony 😉 Róża jest delikatnie wyczuwalna, a kolor dżemu mocno czerwony. Do wykonania użyłam oczywiście naturalnej pektyny zamiast popularnych środków żelujących, a posłodziłam erytrytolem, więc jest to dżem bez białego cukru. Oczywiście możecie też użyć ksylitolu lub innego ulubionego środka słodzącego.

Wiem, że truskawki już naprawdę się kończą, ale może jeszcze zdążycie zrobić chociaż kilka słoiczków tego wyjątkowego przetworu 🙂 A więcej przepisów na dżemy znajdziecie tutaj.

Dżem truskawkowy z płatkami róży – bez cukru

8 słoiczków

1 kg obranych, świeżych truskawek

6 kwiatów róży jadalnej

400 ml świeżego soku jabłkowego

300 g erytrytolu lub ksylitolu

20 g pektyny

sok z 1/2 pektyny

Truskawki umieścić w garnku i zalać sokiem jabłkowym, zagotować. Oddzielić płatki róży i usunąć białe elementy, które są gorzkie, dodać do owoców i gotować kilka minut. Pektynę wymieszać z erytrytolem i wsypać do garnka, gotować jeszcze przez kilka minut do zmiękczenia owoców. Na końcu wlać sok z cytryny i w razie potrzeby dodać więcej słodzika. Dżem rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Dżem truskawkowy z płatkami różyDżem truskawkowy z płatkami różyDżem truskawkowy z płatkami różyDżem truskawkowy z płatkami różyDżem truskawkowy z płatkami róży

Podziel się

33 komentarze

  1. Przetworów z różą niestety nigdy nie jadłam, ale bardzo chciałabym spróbować 🙂 Zazdroszczę możliwości robienia domowych przetworów 😉 U mnie kompletnie nie ma na to miejsca 🙁

  2. Jezeli pachnie to roza to ja jestem kupiona! Nie moge znalezc nigdzie w sklepach:( a teraz bede mogla zrobic sama 😉

  3. Tak jak za różą nigdy nie przepadałyśmy tak ostatnio nam zasmakowała, bo koleżanka dała nam słoiczek domowego soku z róży 😀 Chętnie takiego dżemu też byśmy spróbowały 🙂

  4. Nie robię w tym roku przetworów, bo za bardzo mnie pochłania przeprowadzka i urządzanie się w nowym miejscu. Jednak Twój przepis zapisuję i za rok zrobię taki dżem z płatkami z własnej róży 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *