Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru

Truskawki już są właściwie wspomnieniem (chociaż nadal można je kupić, to chyba na te najsmaczniejsze trzeba będzie poczekać do przyszłego lata), a teraz królują borówki, więc u mnie też eksperymenty. Jednym z nich jest jogurtowe, proste ciasto z borówkami amerykańskimi, które krótko po upieczeniu wyglądały jak gigantyczne jagody 😉

Dlaczego tak piszę? Owoce zmieniły w trakcie pieczenia barwę z pastelowej na ciemną czerń, więc gdyby nie ich rozmiar, całkiem nieźle udają leśne jagody 🙂 Ciasto jest przepyszne, lekko kokosowe, idealnie słodkie i smakuje z tymi owocami niesamowicie, a do tego jest w zdrowszej, bezcukrowej wersji – słodzone ksylitolem.

Do tej pory rzadko zapiekałam borówkę amerykańską i zazwyczaj dodawałam ją do deserów na surowo, ale po obróbce zyskuje nowy smak. Na pewno to nie będzie ostatnia próba, a przede mną jeszcze zrobienie nowych zapasów dżemu z borówki amerykańskiej bez cukru (bardzo polecam, bo nie trzeba poświęcać tym owocom aż tyle czasu, co jagodom – mam na myśli przygotowanie).

Dajcie koniecznie znać, czy piekliście już ciasto z borówkami 🙂 Może macie swoje ulubione desery z tymi owocami? Chętnie poczytam i może coś mnie zainspiruje 🙂

Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru

foremka 25 x 35 cm

3 jajka

2/3 szklanki ksylitolu lub erytrytolu

200 g mąki orkiszowej razowej

40 g mąki kokosowej

1 łyżka budyniu malinowego (proszku) – można pominąć

2 łyżeczki proszku do pieczenia

80 ml oleju rzepakowego

150 g jogurtu naturalnego

250 g borówki amerykańskiej

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą, gładką pianę. Dodać olej, nadal miksując, a następnie jogurt. Suche składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce i dodać do masy z jajek. Składniki połączyć ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce, lekko docisnąć do ciasta. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut.

Proste ciasto z borówkami amerykańskimiProste ciasto z borówkami amerykańskimiProste ciasto z borówkami amerykańskimiProste ciasto z borówkami amerykańskimiProste ciasto z borówkami amerykańskimi

24 komentarze

  1. Na sam widok już mam ślinotok 🙂 Ciasto w moich klimatach!

  2. Proste i z pewnością pyszne 🙂

  3. Ale mi smaka narobilas. A za miesiąc kupujemy w końcu piekarnik. Bedzie się działo 😍

  4. Ja to póki mogę to zajadam się malinami – jakoś mam ogromną fazę na nie ostatnio 😀 A mama kupiła od kolegi ze wsi 1 kg borówki za… 10 zł! Więc trzeba będzie coś przygotować 🙂 Podoba mi się połączenie mąk – kokosowa na pewno delikatnie wciąga wilgoć z jogurtu, ale nie zasusza wypieku 🙂

  5. ciasta z borówkami jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować

  6. Zastanawiam się, czy jest możliwość zrobienia go w wersji bezjajecznej 🙂 wygląda obłędnie!

  7. Interesujący przepis. Od dawna przymierzam się do jogurtowego ciasta, ale jakoś jeszcze się nie zebrałam. Z borówkami jeszcze nic nie piekłam. Na razie królowały u mnie placki z truskawkami, wiśniami, rabarbarem, porzeczkami i śliwkami.

  8. No po prostu idealne ciasto na piknik w plenerze albo spacer 😀

  9. Dobrze ,że składniki są zdrowsze niż klasyczne.

  10. Nieśmiało przyznam się, że nie lubię borówek amerykańskich, ale ciasto wygląda bajkowo. 😉 Zdradź mi jeszcze tajemnicę – czy jeśli ciasto jest z ksylitolem to nadaje się dla cukrzyków…?

  11. Fantastyczne! może pokuszę się i zrobię 🙂

  12. I teraz zrobiłaś mi takiego smaka, apetytu że… mogę kawałek. proszę!

  13. Podoba mi się taka wersja! Coś dla mnie 🙂

  14. Wiola Korzeniowska

    Biorę w ciemno! Pięknie się prezentuje, jest zdrowe – czego chcieć więcej! 🙂

  15. Prosto jest pysznie!
    Uwielbiam borówki.

  16. Najlepsze są ciasta wlasnie proste i z owocami

  17. U mnie borowki jeszcze dojrzewaja… Ale pomysl na ich wykorzystanie jest smaczny w Twoim wydaniu 😉

  18. U mnie też królują borówki ostatnio. Chyba wyjątkowo obrodziły w tym roku, bo są wszędzie 🙂
    Z chęcią spróbuję Twojego ciasta, bo wygląda bardzo pysznie 🙂

  19. Ostatnio nawet sobie robiłam podobne, zdrowe słodycze to, co kocham najbardziej!

  20. Ostatnio coraz bardziej eksperymentuje w zdrowych wypiekach, więc z chęcią zapiszę ten przepis! : )

  21. Ciasto z borówkami to mój number one sezonu letniego 😉Pozdrawiam

  22. Bardzo lubię. Do porannej kawki idealne

  23. Uwielbiam z dziećmi borówki, wcinają je na okrągło 😉 ale do wypieków jeszcze nie dodawałam. 🙂 Za to do dżemu z cukini i jablek i jestem zachwycona 🙂

  24. To jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadlam!!! Uwielbiam 😉

Leave a Reply