Proste ciasto z borówkami amerykańskimi
ciasta | wegetariańskie

Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru

22 lipca 2018

Truskawki już są właściwie wspomnieniem (chociaż nadal można je kupić, to chyba na te najsmaczniejsze trzeba będzie poczekać do przyszłego lata), a teraz królują borówki, więc u mnie też eksperymenty. Jednym z nich jest jogurtowe, proste ciasto z borówkami amerykańskimi, które krótko po upieczeniu wyglądały jak gigantyczne jagody 😉

Dlaczego tak piszę? Owoce zmieniły w trakcie pieczenia barwę z pastelowej na ciemną czerń, więc gdyby nie ich rozmiar, całkiem nieźle udają leśne jagody 🙂 Ciasto jest przepyszne, lekko kokosowe, idealnie słodkie i smakuje z tymi owocami niesamowicie, a do tego jest w zdrowszej, bezcukrowej wersji – słodzone ksylitolem.

Do tej pory rzadko zapiekałam borówkę amerykańską i zazwyczaj dodawałam ją do deserów na surowo, ale po obróbce zyskuje nowy smak. Na pewno to nie będzie ostatnia próba, a przede mną jeszcze zrobienie nowych zapasów dżemu z borówki amerykańskiej bez cukru (bardzo polecam, bo nie trzeba poświęcać tym owocom aż tyle czasu, co jagodom – mam na myśli przygotowanie).

Dajcie koniecznie znać, czy piekliście już ciasto z borówkami 🙂 Może macie swoje ulubione desery z tymi owocami? Chętnie poczytam i może coś mnie zainspiruje 🙂

Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru

foremka 25 x 35 cm

3 jajka

2/3 szklanki ksylitolu lub erytrytolu

200 g mąki orkiszowej razowej

40 g mąki kokosowej

1 łyżka budyniu malinowego (proszku) – można pominąć

2 łyżeczki proszku do pieczenia

80 ml oleju rzepakowego

150 g jogurtu naturalnego

250 g borówki amerykańskiej

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą, gładką pianę. Dodać olej, nadal miksując, a następnie jogurt. Suche składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce i dodać do masy z jajek. Składniki połączyć ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce, lekko docisnąć do ciasta. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut.

Proste ciasto z borówkami amerykańskimiProste ciasto z borówkami amerykańskimiProste ciasto z borówkami amerykańskimiProste ciasto z borówkami amerykańskimiProste ciasto z borówkami amerykańskimi

Komentarze

  1. Ja to póki mogę to zajadam się malinami – jakoś mam ogromną fazę na nie ostatnio 😀 A mama kupiła od kolegi ze wsi 1 kg borówki za… 10 zł! Więc trzeba będzie coś przygotować 🙂 Podoba mi się połączenie mąk – kokosowa na pewno delikatnie wciąga wilgoć z jogurtu, ale nie zasusza wypieku 🙂

  2. Interesujący przepis. Od dawna przymierzam się do jogurtowego ciasta, ale jakoś jeszcze się nie zebrałam. Z borówkami jeszcze nic nie piekłam. Na razie królowały u mnie placki z truskawkami, wiśniami, rabarbarem, porzeczkami i śliwkami.

  3. Nieśmiało przyznam się, że nie lubię borówek amerykańskich, ale ciasto wygląda bajkowo. 😉 Zdradź mi jeszcze tajemnicę – czy jeśli ciasto jest z ksylitolem to nadaje się dla cukrzyków…?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *