Truskawki już są właściwie wspomnieniem (chociaż nadal można je kupić, to chyba na te najsmaczniejsze trzeba będzie poczekać do przyszłego lata), a teraz królują borówki, więc u mnie też eksperymenty. Jednym z nich jest jogurtowe, proste ciasto z borówkami amerykańskimi, które krótko po upieczeniu wyglądały jak gigantyczne jagody 😉
Dlaczego tak piszę? Owoce zmieniły w trakcie pieczenia barwę z pastelowej na ciemną czerń, więc gdyby nie ich rozmiar, całkiem nieźle udają leśne jagody 🙂 Ciasto jest przepyszne, lekko kokosowe, idealnie słodkie i smakuje z tymi owocami niesamowicie, a do tego jest w zdrowszej, bezcukrowej wersji – słodzone ksylitolem.
Do tej pory rzadko zapiekałam borówkę amerykańską i zazwyczaj dodawałam ją do deserów na surowo, ale po obróbce zyskuje nowy smak. Na pewno to nie będzie ostatnia próba, a przede mną jeszcze zrobienie nowych zapasów dżemu z borówki amerykańskiej bez cukru (bardzo polecam, bo nie trzeba poświęcać tym owocom aż tyle czasu, co jagodom – mam na myśli przygotowanie).
Dajcie koniecznie znać, czy piekliście już ciasto z borówkami 🙂 Może macie swoje ulubione desery z tymi owocami? Chętnie poczytam i może coś mnie zainspiruje 🙂
Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru
foremka 25 x 35 cm
3 jajka
2/3 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
200 g mąki orkiszowej razowej
40 g mąki kokosowej
1 łyżka budyniu malinowego (proszku) – można pominąć
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju rzepakowego
150 g jogurtu naturalnego
250 g borówki amerykańskiej
Jajka ubić z ksylitolem na puszystą, gładką pianę. Dodać olej, nadal miksując, a następnie jogurt. Suche składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce i dodać do masy z jajek. Składniki połączyć ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce, lekko docisnąć do ciasta. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut.
Na sam widok już mam ślinotok 🙂 Ciasto w moich klimatach!
Proste i z pewnością pyszne 🙂
Ale mi smaka narobilas. A za miesiąc kupujemy w końcu piekarnik. Bedzie się działo 😍
Ja to póki mogę to zajadam się malinami – jakoś mam ogromną fazę na nie ostatnio 😀 A mama kupiła od kolegi ze wsi 1 kg borówki za… 10 zł! Więc trzeba będzie coś przygotować 🙂 Podoba mi się połączenie mąk – kokosowa na pewno delikatnie wciąga wilgoć z jogurtu, ale nie zasusza wypieku 🙂
ciasta z borówkami jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować
Zastanawiam się, czy jest możliwość zrobienia go w wersji bezjajecznej 🙂 wygląda obłędnie!
Interesujący przepis. Od dawna przymierzam się do jogurtowego ciasta, ale jakoś jeszcze się nie zebrałam. Z borówkami jeszcze nic nie piekłam. Na razie królowały u mnie placki z truskawkami, wiśniami, rabarbarem, porzeczkami i śliwkami.
No po prostu idealne ciasto na piknik w plenerze albo spacer 😀
Dobrze ,że składniki są zdrowsze niż klasyczne.
Nieśmiało przyznam się, że nie lubię borówek amerykańskich, ale ciasto wygląda bajkowo. 😉 Zdradź mi jeszcze tajemnicę – czy jeśli ciasto jest z ksylitolem to nadaje się dla cukrzyków…?
Fantastyczne! może pokuszę się i zrobię 🙂
I teraz zrobiłaś mi takiego smaka, apetytu że… mogę kawałek. proszę!
Podoba mi się taka wersja! Coś dla mnie 🙂
Biorę w ciemno! Pięknie się prezentuje, jest zdrowe – czego chcieć więcej! 🙂
Prosto jest pysznie!
Uwielbiam borówki.
Najlepsze są ciasta wlasnie proste i z owocami
U mnie borowki jeszcze dojrzewaja… Ale pomysl na ich wykorzystanie jest smaczny w Twoim wydaniu 😉
U mnie też królują borówki ostatnio. Chyba wyjątkowo obrodziły w tym roku, bo są wszędzie 🙂
Z chęcią spróbuję Twojego ciasta, bo wygląda bardzo pysznie 🙂
Ostatnio nawet sobie robiłam podobne, zdrowe słodycze to, co kocham najbardziej!
Ostatnio coraz bardziej eksperymentuje w zdrowych wypiekach, więc z chęcią zapiszę ten przepis! : )
Ciasto z borówkami to mój number one sezonu letniego 😉Pozdrawiam
Bardzo lubię. Do porannej kawki idealne
Uwielbiam z dziećmi borówki, wcinają je na okrągło 😉 ale do wypieków jeszcze nie dodawałam. 🙂 Za to do dżemu z cukini i jablek i jestem zachwycona 🙂
To jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadlam!!! Uwielbiam 😉