Truskawkowy jagielnik
bezglutenowe | ciasta | wegańskie | wegetariańskie

Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia

1 lipca 2018

Po wersji z solonym karmelem, która okazała się strzałem w dziesiątkę, przyszedł czas na truskawkowy jagielnik.

Kilka dni temu na instagramie u Olgi z bloga Make Happy Day zobaczyłam letnie wydanie tego pysznego deseru i tak bardzo za mną chodziła realizacja przepisu, że musiałam ten jagielnik jeszcze zrobić 😉

Na szczęście truskawki wciąż w sprzedaży (chociaż przygotowuję się na koniec już od mniej więcej dwóch tygodni :D) i można jeszcze dodać je do wypieków albo zrobić przetwory last minute (polecam wam dżem z poprzedniego wpisu). Przepis trochę dostosowałam do siebie i zmieniłam kilka rzeczy, m. in. zamiast kakao użyłam karobu i dodałam trochę więcej owoców (ale polecam nie przekraczać podanej u mnie ilości, bo masa truskawkowa może stać się zbyt wodnista i ciasto straci swój kształt).

Warto było się skusić, więc polecam ten truskawkowy jagielnik. Ciasto jest zdrowe, bez pieczenia, bez cukru, a po zastosowaniu roślinnego mleka (napoju) i bezglutenowych płatków owsianych stanie się odpowiednio – wegańskie i bezglutenowe 🙂 Chyba można o nim powiedzieć, że jest deserem niemal idealnym 🙂

Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia

tortownica 23 cm

Spód:

125 g daktyli bez pestek

0,5 szklanki płatków owsianych

3 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka karobu

1 łyżeczka oleju kokosowego

Warstwa jaglana:

200 g suchej kaszy jaglanej

1 szklanka dowolnego mleka

1 szklanka wody

1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (użyłam EnerBio z Rossmanna)

5 łyżek wiórków kokosowych

5-6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu

20 średniej wielkości truskawek

Kaszę jaglaną przepłukać. Mleko i wodę zagotować i wsypać kaszę jaglaną, gotować pod przykryciem około 15 minut do wchłonięcia płynu. Przykryć i odstawić do przestudzenia. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i zblendować. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Do daktyli dodać pozostałe składniki (zmielone płatki, karob, wiórki i olej kokosowy) i wszystko razem wymieszać. Spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić przygotowaną masą daktylową i wstawić do lodówki.

Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać stałą część mleczka kokosowego, wiórki i ksylitol. Całość zblendować na dość gładką masę, w razie potrzeby dosłodzić do smaku. Podzielić masę na dwie części i jedną z nich wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Do drugiej części dodać truskawki i zblendować ponownie. Wylać na białą warstwę, schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Wierzch przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

Truskawkowy jagielnikTruskawkowy jagielnikTruskawkowy jagielnikTruskawkowy jagielnikTruskawkowy jagielnik

Komentarze

  1. uwielbiam jagielniki! Robiłam je już chyba ze wszystkimi owocami 🙂 smakują wybornie 🙂

  2. Twoje ciasto pięknie wygląda. Ostatnio jadłam pyszne ciacho z kaszą jaglaną u mojej ciotki i próbuję odtworzyć jej przepis. Z Twojego pomysłu chętnie skorzystam i może uda mi się ją przebić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *