Po wersji z solonym karmelem, która okazała się strzałem w dziesiątkę, przyszedł czas na truskawkowy jagielnik.
Kilka dni temu na instagramie u Olgi z bloga Make Happy Day zobaczyłam letnie wydanie tego pysznego deseru i tak bardzo za mną chodziła realizacja przepisu, że musiałam ten jagielnik jeszcze zrobić 😉
Na szczęście truskawki wciąż w sprzedaży (chociaż przygotowuję się na koniec już od mniej więcej dwóch tygodni :D) i można jeszcze dodać je do wypieków albo zrobić przetwory last minute (polecam wam dżem z poprzedniego wpisu). Przepis trochę dostosowałam do siebie i zmieniłam kilka rzeczy, m. in. zamiast kakao użyłam karobu i dodałam trochę więcej owoców (ale polecam nie przekraczać podanej u mnie ilości, bo masa truskawkowa może stać się zbyt wodnista i ciasto straci swój kształt).
Warto było się skusić, więc polecam ten truskawkowy jagielnik. Ciasto jest zdrowe, bez pieczenia, bez cukru, a po zastosowaniu roślinnego mleka (napoju) i bezglutenowych płatków owsianych stanie się odpowiednio – wegańskie i bezglutenowe 🙂 Chyba można o nim powiedzieć, że jest deserem niemal idealnym 🙂
Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia
tortownica 23 cm
Spód:
125 g daktyli bez pestek
0,5 szklanki płatków owsianych
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka karobu
1 łyżeczka oleju kokosowego
Warstwa jaglana:
200 g suchej kaszy jaglanej
1 szklanka dowolnego mleka
1 szklanka wody
1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (użyłam EnerBio z Rossmanna)
5 łyżek wiórków kokosowych
5-6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
20 średniej wielkości truskawek
Kaszę jaglaną przepłukać. Mleko i wodę zagotować i wsypać kaszę jaglaną, gotować pod przykryciem około 15 minut do wchłonięcia płynu. Przykryć i odstawić do przestudzenia. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i zblendować. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Do daktyli dodać pozostałe składniki (zmielone płatki, karob, wiórki i olej kokosowy) i wszystko razem wymieszać. Spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić przygotowaną masą daktylową i wstawić do lodówki.
Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać stałą część mleczka kokosowego, wiórki i ksylitol. Całość zblendować na dość gładką masę, w razie potrzeby dosłodzić do smaku. Podzielić masę na dwie części i jedną z nich wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Do drugiej części dodać truskawki i zblendować ponownie. Wylać na białą warstwę, schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Wierzch przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.
Jagielnika robiłam jagodowego, ale truskawkowy też brzmi obiecująco 🙂
A ja nie jadłam jagodowego i może jeszcze zdążę zrobić 😉
Już czujemy jak to ciasto musi rozpływać się w ustach <3
To prawda! 🙂
Po prostu cudowny. Z chęcią bym zjadła duży kawałek 😃
Dziękuję za miłe słowa! 🙂
Przepięknie wygląda to ciasto 🙂
Dziękuję 🙂
Najbardziej zaciekawil mnie spod z dodatkiem daktyli i platkow owsianych. Z pewnoscia przetestuje przy najblizszej okazji
Polecam! 🙂
Jagielnika na zimno nie znam. Ciekawy pomysł 😊 Pięknie wygląda. 🙂
Dziękuję 🙂
Idealne ciasto na wakacje, bo nie trzeba piec. Zapisuję przepis i ruszam po sklasniki. Jestem ciekawy jego smaku 😁
Na pewno będzie smakował! 🙂
Jakie płatki owsiane użylas?
Użyłam pełnoziarnistych BIO z Lidla 🙂
Wygląda zachęcająco.
Ciekawa jestem smaku. Próbowałam kilku wersji jagielnika i to nie była moja bajka…
A ja bardzo się z jagielnikiem polubiłam dzięki Oldze 🙂
Kasza jaglana jest cudowna na słodko! A jagielnik wygląda przepysznie! : )
Dziękuję! 🙂
uwielbiam jagielniki! Robiłam je już chyba ze wszystkimi owocami 🙂 smakują wybornie 🙂
Ja dopiero z truskawkami, ale na pewno to nie jest ostatnia wersja 🙂
Ależ uroczo wygląda! Mniam 🙂 zjadłabym kawałek 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszne desery nie muszą być ciężkie bardzo słodkie i tuczące. Twój jagielnik jest przykładem, ze cudowny smak może iść ze zdrowymi składnikami w parze <3
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Coś zdrowego i pysznego w jednym!!! To jest to!
Polecam! 🙂
Cudo! W ogóle uwielbiam kaszę jaglaną za to, że świetnie sprawdza się w fit przepisach i pomaga odczarować kasze, które nie zawsze są lubiane.
To prawda 🙂
A ja ten przepis znam bardzo dobrze, bo z Olgą jestem na bieżąco 🙂
Olga jest królową jagielników! 😉
Twoje ciasto pięknie wygląda. Ostatnio jadłam pyszne ciacho z kaszą jaglaną u mojej ciotki i próbuję odtworzyć jej przepis. Z Twojego pomysłu chętnie skorzystam i może uda mi się ją przebić 🙂
Dziękuję i trzymam kciuki! 🙂
[…] lubicie podobne smaki, polecam też przepyszny jagielnik truskawkowy, który zrobiłam zainspirowana przez Olgę […]
Wygląda lekko:) Śliczne zdjęcia 🙂
[…] Jagielnik to taki deser, który w ostatnim czasie bardzo mi zasmakował (głównie jest to zasługa Olgi ;)), więc próbuję nowych smaków i postanowiłam tym razem zrobić to pyszne i zdrowe ciasto bez pieczenia z moim ulubionym karobem i zastąpiłam kokos mielonymi migdałami. W efekcie powstał wegański migdałowy jagielnik z karobem i owocami – u mnie z królującymi obecnie borówkami amerykańskimi 🙂 […]
Uwielbiam to ciacho! 🙂 Nie dość, że smaczne to bardzo zdrowe i sycące!
Cieszę się, że się spodobało 🙂