Truskawkowy jagielnik
bezglutenowe | ciasta | wegańskie | wegetariańskie

Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia

1 lipca 2018

36 komentarzy

Po wersji z solonym karmelem, która okazała się strzałem w dziesiątkę, przyszedł czas na truskawkowy jagielnik.

Kilka dni temu na instagramie u Olgi z bloga Make Happy Day zobaczyłam letnie wydanie tego pysznego deseru i tak bardzo za mną chodziła realizacja przepisu, że musiałam ten jagielnik jeszcze zrobić 😉

Na szczęście truskawki wciąż w sprzedaży (chociaż przygotowuję się na koniec już od mniej więcej dwóch tygodni :D) i można jeszcze dodać je do wypieków albo zrobić przetwory last minute (polecam wam dżem z poprzedniego wpisu). Przepis trochę dostosowałam do siebie i zmieniłam kilka rzeczy, m. in. zamiast kakao użyłam karobu i dodałam trochę więcej owoców (ale polecam nie przekraczać podanej u mnie ilości, bo masa truskawkowa może stać się zbyt wodnista i ciasto straci swój kształt).

Warto było się skusić, więc polecam ten truskawkowy jagielnik. Ciasto jest zdrowe, bez pieczenia, bez cukru, a po zastosowaniu roślinnego mleka (napoju) i bezglutenowych płatków owsianych stanie się odpowiednio – wegańskie i bezglutenowe 🙂 Chyba można o nim powiedzieć, że jest deserem niemal idealnym 🙂

Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia

tortownica 23 cm

Spód:

125 g daktyli bez pestek

0,5 szklanki płatków owsianych

3 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka karobu

1 łyżeczka oleju kokosowego

Warstwa jaglana:

200 g suchej kaszy jaglanej

1 szklanka dowolnego mleka

1 szklanka wody

1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (użyłam EnerBio z Rossmanna)

5 łyżek wiórków kokosowych

5-6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu

20 średniej wielkości truskawek

Kaszę jaglaną przepłukać. Mleko i wodę zagotować i wsypać kaszę jaglaną, gotować pod przykryciem około 15 minut do wchłonięcia płynu. Przykryć i odstawić do przestudzenia. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i zblendować. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Do daktyli dodać pozostałe składniki (zmielone płatki, karob, wiórki i olej kokosowy) i wszystko razem wymieszać. Spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić przygotowaną masą daktylową i wstawić do lodówki.

Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać stałą część mleczka kokosowego, wiórki i ksylitol. Całość zblendować na dość gładką masę, w razie potrzeby dosłodzić do smaku. Podzielić masę na dwie części i jedną z nich wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Do drugiej części dodać truskawki i zblendować ponownie. Wylać na białą warstwę, schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Wierzch przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

Truskawkowy jagielnikTruskawkowy jagielnikTruskawkowy jagielnikTruskawkowy jagielnikTruskawkowy jagielnik

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


36 komentarzy
  1. uwielbiam jagielniki! Robiłam je już chyba ze wszystkimi owocami 🙂 smakują wybornie 🙂

  2. Twoje ciasto pięknie wygląda. Ostatnio jadłam pyszne ciacho z kaszą jaglaną u mojej ciotki i próbuję odtworzyć jej przepis. Z Twojego pomysłu chętnie skorzystam i może uda mi się ją przebić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.