Bezglutenowe ciasto bananowe z malinami i kokosem
bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Bezglutenowe ciasto bananowe z malinami i kokosem

19 sierpnia 2018

Maliny chyba w tym roku oszalały i prawie codziennie mogę zrywać dojrzałe owoce ze swoich krzaczków, więc skusiłam się też na zrobienie nowego ciasta. Bezglutenowe ciasto bananowe z malinami i kokosem powstało też z wykorzystaniem dojrzałych bananów, których miałam trochę za dużo i pełnią rolę dodatkowego słodzika 🙂

Lekko kwaśne maliny w tym zdrowym przepisie przełamują słodycz bezglutenowego ciasta (wykorzystałam mąkę z amarantusa i kukurydzianą) i wpasowały się naprawdę nieźle w całość. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, nie wymaga dużo pracy, z pewnością wszystkim miłośnikom zdrowych słodyczy (i nie tylko! ;)) zasmakuje.

A jeśli chcecie wypróbować inne ciasta z malinami, bardzo polecam przepyszny sernik na spodzie brownie 🙂

Bezglutenowe ciasto bananowe z malinami i kokosem

foremka 25 x 20 cm

90 g mąki z amarantusa

90 g mąki kukurydzianej

2 jajka

2 banany (175 g po obraniu)

3 łyżki ksylitolu

2 łyżki oleju

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki poppingu z amarantusa

szczypta soli

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

na wierzch: maliny świeże lub mrożone

Jajka ubić ze szczyptą soli i ksylitolem, dodać olej. Banany rozgnieść widelcem i zmiksować z masą jajeczną. Mąkę i suche składniki połączyć ze sobą i dodać do masy, na końcu wlać ekstrakt waniliowy. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 30-35 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.

Bezglutenowe ciasto bananowe z malinami i kokosemBezglutenowe ciasto bananowe z malinami i kokosemBezglutenowe ciasto bananowe z malinami i kokosem

Komentarze

  1. Bardzo się cieszę, że jest taki urodzaj malin (a 3 tygodnie temu mówiono mi, że to już koniec, bo susza – hue hue). Mam ogromną fazę na nie w tym roku i jadam nagminnie – od razu pół kilo mi wchodzi 😛
    Podoba mi się pomysł na ciasto 🙂

  2. Wygląda przepysznie, chętnie wykorzystam Twój przepis.
    Zastanawia mnie, dlaczego wszyscy nazywają produkty bezglutenowe jako “zdrowe”? Jeśli nie mam celiakii i nietolerancji pokarmowej, to ciasto z dodatkiem zwykłej mąki pszennej także jest dla mnie zdrowe, bo w żaden sposób mi nie zaszkodzi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *