Po przygotowaniu ostatniego ciasta figowego bardzo chciałam spróbować wykorzystać jeszcze pieczone figi, które zyskują po upieczeniu zupełnie nowy smak, w inny sposób i wymyśliłam, że zrobię konfiturę z pieczonych śliwek i fig 🙂
Już kiedyś próbowałam zrobić domowy dżem figowy, ale robiłam go w tradycyjny sposób i bez dodatku innych owoców. Niestety figi nie były na tyle dojrzałe i efekt końcowy był naprawdę słaby. Teraz mamy wszędzie nadmiar śliwek, są niedrogie i warto zrobić zapasy takich przetworów na zimę, a przy okazji spróbować czegoś nowego, na przykład takiego połączenia jak moje w formie domowej konfitury figowej 😉
Konfitura z pieczonych śliwek i fig na pewno będzie smakowała wszystkim miłośnikom słodkości i powideł śliwkowych, bo ich aromat zdecydowanie wygrywa. Figi są bardzo ciekawym urozmaiceniem i konfitura będzie świetnym dopełnieniem kanapki, chrupiącego tosta, ciasteczek albo biszkoptowego ciasta. Wystarczy upiec i zblendować, a jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie – dodać odrobinę słodyczy do smaku 🙂
Konfitura z pieczonych śliwek i fig – bez cukru
5 słoiczków
1 kg śliwek (waga przed obraniem)
12 świeżych i dojrzałych fig
opcjonalnie: kilka łyżek ksylitolu/erytrytolu
Wszystkie owoce umyć. Śliwki wypestkować, z fig usunąć ogonki i przekroić na pół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na nim owoce. Piec około 50 minut w 180 stopniach (najlepiej pod koniec pieczenia skontrolować, czy się nie przypalają), przestudzić. Upieczone owoce przełożyć do garnka i zblendować, w razie potrzeby dosłodzić do smaku i gotować kilkanaście minut do uzyskania konsystencji gęstych powideł. Przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 20 minut.
Śliwek z figami jeszcze nie łączyłyśmy i czujemy, że to jest miazga <3 😀
[…] na targu, w każdym sklepie i są naprawdę tanie. Staram się z tego korzystać i po zrobieniu konfitury z dodatkiem świeżych fig, przyszedł czas na szybkie ciasto ze śliwkami, które jest tak proste, że każdy da sobie radę […]
Bardzo ciekawe połączenie 🙂 takiego jeszcze nie próbowałam 🙂
A dla mnie konfitura figowa to jest absolutnie doskonałość!
Nigdy nie robiłam jej z innymi owocami. Figi rzeczywiście muszą być bardzo dojrzałe
figi jadłam głownie na świeżo lub karmelizowane, tak jeszcze nie łączyłam ale wygląda obłędnie
kocham figi – przepis dla mnie wprost idealny!!!
Świetna propozycja 🙂 wypróbuję napewno !
Ale wygląda obłędnie to danie
Śliwki i figi muszą tworzyć pyszne połączenie! Bardzo apetyczne zdjęcia!
Uwielbiam figi ❤ Ta konfitura to musi być niesamowite połączenie smaków ❤
Taka konfitura jest pyszna 🙂 domowa najlepsze, idealna na jesień i zimę do wielu smakołyków <3