Prosty i lekki sernik z borówkami – bez cukru, bez glutenu

Tak samo, jak truskawkami, cieszę się w tym roku dość dużą ilością borówek, bo można je bez problemu wszędzie kupić, a cena jest całkiem w porządku. Nie mogło oczywiście zabraknąć też ciast, a tym razem postawiłam na prosty i lekki sernik z borówkami 🙂

Ta wersja sernika bez cukru jest zrobiona z twarogu i serka wiejskiego lekkiego, a spód zdecydowałam się zrobić z mąki amarantusowej, więc ciasto jest dodatkowo bezglutenowe 🙂 Mąka z amarantusa to miła odmiana od bardziej popularnych wersji, jest raczej łagodna w smaku. Jeśli chcecie upiec ten sernik, a nie macie jej w domu – możecie wykorzystać inną mąkę bezglutenową lub zwykłą, chociaż polecam tę pełnoziarnistą 🙂

Jeśli jeszcze nie nacieszyliście się dostatecznie borówkami, to polecam wypróbowanie tego lekkiego sernika z tymi owocami, ale możecie też wykorzystać maliny, jeżyny lub inne ulubione owoce 🙂

Może chcecie zachować trochę borówkowego smaku na zimę? Sprawdźcie też przepis na dżem z borówki amerykańskiej bez cukru 🙂

Prosty i lekki sernik z borówkami – bez cukru, bez glutenu

tortownica 23 cm

Spód:

120 g mąki z amarantusa

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 g masła

2 łyżki ksylitolu

Warstwa serowa:

400 g serka wiejskiego lekkiego

500 g twarogu półtłustego

4 jajka

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bezglutenowego)

1/2 szklanki ksylitolu

250 g borówki amerykańskiej

Ze składników na spód zagnieść gładkie ciasto i wylepić równomiernie tortownicę (wyłożyć ją papierem do pieczenia – spód i boki).

Serek wiejski i twaróg umieścić w misce, dodać ksylitol i zmiksować z budyniem. Jajka ubić na jasną i puszystą pianę. Dodać do sera i wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na spód, na wierzchu ułożyć umyte i osuszone borówki amerykańskie. Piec w 170 stopniach około godzinę.

Prosty i lekki sernik z borówkamiProsty i lekki sernik z borówkamiProsty i lekki sernik z borówkamiProsty i lekki sernik z borówkami

18 komentarzy

  1. Po prostu cudowny 🙂

  2. Mojej Mamie na pewno by smakował 🙂

  3. Wiola Korzeniowska

    Wygląda cudnie! Ja dotąd piekłam sernik i z jagód robiłam frużelinę bo bałam się że nie sprawdzą się takie upieczone od razu, ale wygląda to super! Musze spróbować 😉

  4. Chce kawałek 😍😍😍Pięknie wyrósł-muszę wypróbowac Twoj przepis koniecznie 😉

  5. Na prawdę ten przepis jest prosty i bardzo apetyczny! Zapisuję sobie do wypróbowania 🙂

  6. Wygląda bardzo apetycznie i jest pięknie podany. Super zdjęcia ❤️

  7. Serniki zawsze i wszedzie. Twój jest obłędny

  8. Sernik to zjem o każdej porze! A ten wygląda przepysznie!!

  9. Sernik z naszą ulubioną amarantusową nutą? 😀 Chcemy go i to bardzo 😀

  10. Wygląda obłędnie! Uwielbiam serniki i z chęcią zjadłabym kawałek Twojego do kawy, którą właśnie sączę 🙂

  11. Wygląda pięknie 🙂 Zjadłabym strasznie, bo ostatnio mam smaka na sernikowe wypieki.

  12. Jakbys nie powiedziała ze to fit to na pewno nikt by się nie połapał! Wyglada cudnie!

  13. Ale to pięknie wygląda! Zazdroszcze, ze mozesz teraz kosztowac 😉 nic, tylko zostaje samej zrobic 😉 zdolniacha z Ciebie, brawo! 🙂

  14. Sernik pieczony to ja zawsze chętnie zjem 😋 z borówkami? Odkrycie, które muszę sprawdzić. Myślisz, że mrożone borówki się sprawdza? Bo zamrizilam i na święta do sernika byłyby jak znalazł ☺️

  15. Od kilku dni chodzi za mną sernik. Jak zobaczyłam Twój to już chyba muszę w końcu upiec :)))) Wygląda cudownie!

  16. mmmm jadłabym oczami

  17. Jaką mąką można zastąpić mąkę z amarantusa ? Może być kokosowa np ?

Leave a Reply