Razowe ciasto migdałowe ze świeżymi figami – orkiszowe, bez cukru

Od kilku lat dostęp do świeżych fig jest coraz lepszy, więc wraz z początkiem sezonu na te słodkie i smaczne owoce pojawia się ich w sklepach więcej i są tańsze. Już raz pokazywałam na blogu ciasto z dodatkiem mąki kokosowej, ale teraz postawiłam na razowe ciasto ze świeżymi figami, czyli bardziej tradycyjny przepis z wykorzystaniem mojej ulubionej mąki orkiszowej 🙂

Przepisy ze świeżymi figami nie są jeszcze tak powszechne, ale z czasem pojawia się ich więcej, bo pomysłów może być naprawdę wiele – od słodkich po bardziej wytrawne (często komponuje się figi z najróżniejszymi serami). Mam nadzieję, że sezon jeszcze trochę potrwa i uda mi się zrealizować kilka innych przepisów z figami w roli głównej 😉

To razowe ciasto ze świeżymi figami bez cukru jest proste i szybkie do zrobienia za pomocą miksera i myślę, że każdy sobie z nim poradzi – ważne jest naprawdę porządne ubicie jajek ze słodzikiem na puszystą pianę, a reszta powinna pójść już z górki 🙂 Figi tym razem postanowiłam dodać w całości i rozkroić dopiero po upieczeniu, ale jeśli macie mniej owoców, możecie pokroić je też na połówki 🙂

A wy lubicie świeże figi, czy nie jesteście do nich przekonani i wolicie dużo słodszą wersję suszoną? 🙂

Razowe ciasto ze świeżymi figami – orkiszowe, bez cukru

tortownica 23 cm

120 g ksylitolu lub erytrytolu

4 jajka

240 g mąki orkiszowej razowej

2  łyżeczki proszku do pieczenia

40 g mielonych migdałów

65 g oleju rzepakowego lub oliwy

skórka z cytryny

8 dojrzałych, świeżych fig

Jajka ubić na wysokich obrotach miksera na puszystą i gładką pianę. Wlać oliwę i miksować wolniej do połączenia składników. Mąkę, migdały, proszek i skórkę z cytryny wymieszać w misce i krótko zmiksować z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć umyte figi z odciętymi ogonkami, lekko wcisnąć w ciasto. Piec w 180 stopniach przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).

Razowe ciasto migdałowe ze świeżymi figamiRazowe ciasto migdałowe ze świeżymi figamiRazowe ciasto migdałowe ze świeżymi figamiRazowe ciasto migdałowe ze świeżymi figamiRazowe ciasto migdałowe ze świeżymi figami

Podziel się

30 komentarzy

  1. Nie jadłam nigdy ciasta ze świeżymi figami 😀 W ogóle świeże figi to jadłam chyba ze 3 razy w życiu. Są smaczne, ale chyba wersja suszona bardziej mi „podchodzi”. Ciekawa jestem, jak zmienia się ich aromat i smak w wyniku pieczenia – często podczas pieczenia, warzywa i owoce stają się bardziej esencjonalne 🙂 Fajny pomysł na ciacho. I ładnie Ci wyrosło! 🙂

  2. Jakiej mąki – firma orkiszowej używasz? Bo ciasto jest dosyć puszyste. Prawdziwa mąka orkiszowa bio bez chemii i domieszek, jaką kupuję tak nie urośnie…
    Pyszne ciasto!

    • Dziękuję 🙂 Z teorią o domieszkach się nie spotkałam. Możesz napisać coś więcej na ten temat?
      Jeśli chodzi o moją mąkę to używam różnej. Tutaj akurat Organic z Tesco. Zazwyczaj kupuję Gdańskie Młyny albo Młyn Niedźwiady (chociaż teraz trudniej mi ją kupić), czasem Melvit.

  3. A czy zamiast oleju można masło klarowane? Ja zazwyczaj używam ghee bo nadaje wszystkiemu maślany smak. Zapewne było by ok tylko nie wiem jak z proporcją? Hmm robię dziś, jak nikt nie będzie miał pomysłu to będę eksperymentować:) tylko ja jeszcze nigdy fig w całości nie jadłam. Zawsze skórkę zostawiam:P hehe

    • Nie próbowałam, ale jeśli chcesz zastąpić to stopionym i przestudzonym 🙂 Co do proporcji to myślę, że tyle samo, w końcu jedno i drugie to tłuszcz 😉
      Koniecznie daj znać, czy wyszło i smakowało – zdjęcia też mile widziane 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *