Prosta szarlotka owsiana bez cukru
ciasta | wegetariańskie

Prosta szarlotka owsiana bez cukru

9 września 2018

Szarlotka to dla mnie jeden z obowiązkowych elementów jesieni. Klasyka, która chyba nigdy mi się nie znudzi. Najprostsze rozwiązania podobno są najlepsze, więc chyba nie mogło być łatwiej – jabłka między warstwami cienkiego ciasta, czyli prosta szarlotka owsiana bez cukru 🙂

Moje podejścia do mąki owsianej zawsze wyglądały tak samo i żadna z tych sklepowych mi nie smakowała – musiałam źle trafiać, bo za każdym razem była gorzka i nie nadawała się do niczego. Teraz wolę zmielić swoje ulubione pełnoziarniste płatki w blenderze i mam pewność, że będzie smacznie. Niestety nie zważyłam jabłek przed upieczeniem ciasta, więc nie podaję dokładnej wagi. Tak naprawdę zależy, jakie ciasta lubicie. Ja lubię szarlotkę z dużą ilością jabłek, więc wybieram połączenie cienkiego ciasta i mnóstwa owoców 🙂

W przepisie nie ma błędu – do szarlotki zawsze wykorzystuję same jabłka i nie dosładzam ich, bo lubię ich naturalny smak. Nawet wtedy, kiedy są kwaśne 😉 Polecam dodanie cynamonu (ja zapomniałam to zrobić i posypałam dopiero wierzch ciasta, ale to nie to samo ;)).

Dajcie znać, czy u was pachnie już jesienną szarlotką i jaki przepis lubicie najbardziej 🙂 Więcej jabłkowych inspiracji mojego autorstwa znajdziecie tutaj 🙂

Prosta szarlotka owsiana bez cukru

foremka 25 x 35 cm

325 g zmielonych na mąkę pełnoziarnistych płatków owsianych (używam Bio z Lidla)

3 jajka

50 g masła

6 łyżek ksylitolu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka masła orzechowego 100%

świeże jabłka, ok. 1,5 kg

opcjonalnie: cynamon

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód połową ciasta. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na spód i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować w taki sposób, aby móc przykryć całą powierzchnię ciasta. Przenieść na jabłka, posypać cynamonem i lekko docisnąć. Piec około godzinę w 180 stopniach.

Prosta szarlotka owsiana bez cukruProsta szarlotka owsiana bez cukruProsta szarlotka owsiana bez cukruProsta szarlotka owsiana bez cukru

Komentarze

  1. Robiłam już szarlotkę, tylko niestety za mało miałam jabłek – a tak jak Ty, wolę wersję z dużą ich ilością 😀 I robiłam w wersji nieco bardziej tradycyjnej, choć też uzdrowionej – zredukowałam ilość masła, cukier zastąpiłam miodem, do spodu dałam żółtka, a z białek ubiłam bezę. A! I bazowałam na mące ryżowej z kokosową, z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej. Następnym razem wypróbuję Twój przepis na ciasto 🙂

    1. Twoja koncepcja brzmi super 🙂 Najlepsze jest to, że takie uzdrowione wersje wcale nie smakują gorzej! 🙂
      Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *