Proste ciasto orkiszowe z białek z jabłkami – bez cukru

Czasem się tak zdarza, że zostaje mi kilka białek po zrobieniu kruchych ciasteczek i jest to jak zwykle okazja do wymyślenia nowego przepisu 😉 Tym razem w duchu popularnego ostatnio zero waste postanowiłam zrobić proste i błyskawiczne ciasto.

Jabłek też wszędzie jest pod dostatkiem, więc warto to wykorzystać. Dzięki owocom ciasto jest wilgotne i trochę przypomina omlet, ale nie wychodzi zakalec. Dodałam oczywiście też mój ulubiony cynamon, który z jabłkami tworzy niezastąpiony duet. To szybkie, słodkie i proste ciasto orkiszowe z białek z jabłkami pięknie pachnie i idealnie pasuje do jesiennego klimatu 🙂

Jeśli szukacie pomysłu na białka i nie chcecie piec kolejnej bezy, koniecznie spróbujcie 🙂 Jeśli jesteście ciekawi innych pomysłów, sprawdźcie przepisy z wykorzystaniem białek 🙂

Proste ciasto orkiszowe z białek z jabłkami – bez cukru

foremka 25 x 20 cm

3 białka

80 g erytrytolu lub ksylitolu

100 g mąki orkiszowej razowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oliwy lub oleju

50 ml mleka

2 średnie jabłka (po obraniu 250 g) – u mnie szara reneta

1 płaska łyżeczka cynamonu

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić z erytrytolem do uzyskania konsystencji bezy. Wlać oliwę lub olej i ubijać jeszcze chwilę. Dodać starte jabłka, mleko i krótko wymieszać. Na koniec wsypać wymieszane suche składniki i połączyć wszystko do uzyskania jednolitej masy. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 45-50 minut w 180 stopniach.

Proste ciasto orkiszowe z białek z jabłkamiProste ciasto orkiszowe z białek z jabłkami

3 komentarze

  1. Pociąć w prostokąciki i będą super jabłkowe batony 🙂

  2. U mnie za to zawsze zalegają żółtka 😉 Ale jak zostaną mi białka to na pewno zrobię!

  3. Brzmi naprawdę ciekawie – jak będę mieć “wolne” białka, to wypróbuję 😀

Leave a Reply