Proste ciasto orkiszowe z białek z jabłkami
ciasta | wegetariańskie

Proste ciasto orkiszowe z białek z jabłkami – bez cukru

23 września 2018

Czasem się tak zdarza, że zostaje mi kilka białek po zrobieniu kruchych ciasteczek i jest to jak zwykle okazja do wymyślenia nowego przepisu 😉 Tym razem w duchu popularnego ostatnio zero waste postanowiłam zrobić proste i błyskawiczne ciasto.

Jabłek też wszędzie jest pod dostatkiem, więc warto to wykorzystać. Dzięki owocom ciasto jest wilgotne i trochę przypomina omlet, ale nie wychodzi zakalec. Dodałam oczywiście też mój ulubiony cynamon, który z jabłkami tworzy niezastąpiony duet. To szybkie, słodkie i proste ciasto orkiszowe z białek z jabłkami pięknie pachnie i idealnie pasuje do jesiennego klimatu 🙂

Jeśli szukacie pomysłu na białka i nie chcecie piec kolejnej bezy, koniecznie spróbujcie 🙂 Jeśli jesteście ciekawi innych pomysłów, sprawdźcie przepisy z wykorzystaniem białek 🙂

Proste ciasto orkiszowe z białek z jabłkami – bez cukru

foremka 25 x 20 cm

3 białka

80 g erytrytolu lub ksylitolu

100 g mąki orkiszowej razowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oliwy lub oleju

50 ml mleka

2 średnie jabłka (po obraniu 250 g) – u mnie szara reneta

1 płaska łyżeczka cynamonu

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić z erytrytolem do uzyskania konsystencji bezy. Wlać oliwę lub olej i ubijać jeszcze chwilę. Dodać starte jabłka, mleko i krótko wymieszać. Na koniec wsypać wymieszane suche składniki i połączyć wszystko do uzyskania jednolitej masy. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 45-50 minut w 180 stopniach.

Proste ciasto orkiszowe z białek z jabłkamiProste ciasto orkiszowe z białek z jabłkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *