Stałym elementem mojego wyposażenia „słoikowego” 😉 na zimę jest domowa sałatka szwedzka. W tym roku wprowadziłam jednak małe urozmaicenie i powstała mi sałatka z cukinii, ogórków i papryki na zimę, a dodatkowo do zalewy nie użyłam cukru, bo chciałam uparcie zaryzykować 😉
Wyszło. Sałatka jest naprawdę pyszna – cukinia nadała łagodności, a do lekkiego posłodzenia zalewy użyłam erytrytolu, eliminując biały cukier. Ksylitol też powinien sobie poradzić, a jeśli jesteście bardziej tradycyjni, możecie oczywiście użyć też cukru. Gdyby nie pasteryzacja, pewnie bałabym się o trwałość przetworów, ale po kilku tygodniach wszystko jest w porządku, więc dzielę się z wami moim „nowatorskim” rozwiązaniem 😉
Chętnie się dowiem, czy robicie w domu sałatkę szwedzką, czy może preferujecie inne wytrawne przetwory 🙂
Sałatka z cukinii, ogórków i papryki na zimę – bez cukru
9 słoików
1,5 kg ogórków średniej wielkości
1,5 kg cukinii (u mnie żółta i klasyczna)
2 papryki
5 cebul
2 główki czosnku
30 ziarenek pieprzu
20 ziarenek ziela angielskiego
2,5 łyżki soli
3/4 szklanki octu
1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
Wszystkie warzywa umyć. Z ogórków i cukinii odciąć końcówki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić na plasterki ręcznie lub przy pomocy maszynki. Umieścić w dużym garnku, zasolić, dodać przyprawy, ocet i ksylitol, wymieszać, przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut.
Takiej sałatki nie jadłam 😉
Polecam, bardzo dobra 🙂
Do obiadu takie sałateczki są super 😀
To prawda 🙂
Wyglada smakowicie, a co to ksylitol lub erytrytol. Duzo robie zapraw ale o czymś takim nie słyszałam.
Zamienniki cukru 🙂
Nigdy nie robiłam przetworów z cukinii, ale chyba zacznę 😀
Polecam 😉
Bardzo ciekawy przepis. Proszę o informację, czy zamiast octu sportowego mogę użyć octu jabłkowego 5 % kwasowości ?
Oczywiście chodzi o ocet spirytusowy
Domyśliłam się 🙂 Niestety nie próbowałam z innym.
Ja robiłam z octem jabłkowym i wyszła pyszna (łagodniejsza niż z spirytusowym). dzisiaj robię druga turę 🙂
Z jabłkowym niestety nie robiłam, więc nie daję gwarancji 🙁
Dziękuję
Jestem świeżakiem jeśli chodzi o robienie tego typu sałatek stąd moje pytanie: dodajemy sam ocet bez żadnej zalewy z gotowaniem wody tak?
Tak, warzywa puszczą soki 🙂
Ja robiłam z octem jabłkowym i wyszła pyszna (łagodniejsza niż z spirytusowym). dzisiaj robię druga turę 🙂
Bardzo się cieszę i dziękuję za inspirację 🙂