Szybkie ciasto ze śliwkami
ciasta | wegańskie | wegetariańskie

Szybkie ciasto ze śliwkami – pełnoziarniste, bez cukru i jajek

2 września 2018

Urodzaj śliwek w tym roku widać bardzo wyraźnie, bo można je kupić na targu, w każdym sklepie i są naprawdę tanie. Staram się z tego korzystać i po zrobieniu konfitury z dodatkiem świeżych fig, przyszedł czas na szybkie ciasto ze śliwkami, które jest tak proste, że każdy da sobie radę 🙂

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą, wylać na formę, ułożyć owoce i… Upiec 😉

Dzisiejsze ciasto śliwkowe nie zawiera cukru i jest bez jajek, a zwykłe mleko można zastąpić mlekiem (napojem) roślinnym i wypróbować je w wersji wegańskiej – na pewno wyjdzie równie pyszne. Dodałam też przyprawę korzenną i odrobinę kardamonu, który do śliwek idealnie pasuje i warto dodać go chociaż szczyptę. Szybkie ciasto ze śliwkami będzie pysznym, aromatycznym dodatkiem do wrześniowej kawy, a w dodatku jest pełnoziarniste i nie zawiera białego cukru, więc jest zdrowsze niż inne wypieki 🙂

Jeśli szukacie innych przepisów z wykorzystaniem śliwek, kilka moich pomysłów znajdziecie tutaj 😉

Szybkie ciasto ze śliwkami – pełnoziarniste, bez cukru i jajek

foremka 25 x 35 cm

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

50 g mąki kukurydzianej (lub innej bezglutenowej)

1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu

2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

szczypta kardamonu

1 szklanka mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne)

100 ml oleju rzepakowego

ok. 500 g śliwek

Mąkę, ksylitol, sodę i przyprawy wymieszać w misce. Mleko i olej umieścić w osobnym naczyniu, dodać suche składniki i wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki wypestkowanych śliwek. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach (pod koniec pieczenia wierzch przykryć folią aluminiową, aby ciasto za bardzo się nie przypiekło).

Szybkie ciasto ze śliwkamiSzybkie ciasto ze śliwkamiSzybkie ciasto ze śliwkamiSzybkie ciasto ze śliwkami

Komentarze

  1. Wciąż pamiętam smak ciasta ze śliwkami mojej babci – było nie do podrobienia 🙂 A Twój przepis wydaje się ciekawy, zwłaszcza, że nie ma w nim cukru. Muszę wypróbować

  2. To prawda i bardzo, ale to bardzo mnie ten urodzaj cieszy, bo ja jestem zakochana w śliwkach i zaraz po brzoskwiniach to moje drugie ulubione owoce 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *