Włoskie ciasto z mascarpone i jabłkami – orkiszowe pełnoziarniste, bez cukru

Przepis zainspirowany włoskim ciastem, które niedawno ukazało się na stronie Moje Wypieki i bardzo spodobała mi się koncepcja dodatku mascarpone, ale tym razem nie w postaci kremu. Trzy rzeczy trochę mi jednak przeszkadzały: mąka, cukier i gruszki 😉

O ile do owoców niedawno bardziej się przekonałam (i powstał nawet całkiem fajny przepis), to trzy pierwsze musiałam wyeliminować i stworzyć wersję bardziej fit 😉

Dostałam też niedawno większą ilość jabłek, więc kwestia owoców rozwiązała się sama i włoskie ciasto z mascarpone właśnie te owoce zawiera 🙂 Tuż przed pieczeniem przeczytałam komentarze pod oryginalnym przepisem i zaczęłam się obawiać zakalca, bo mąka orkiszowa, w dodatku pełnoziarnista, to zupełnie inny kaliber i jeśli innym osobom zakalec wychodził z białą pszenną, mogło być różnie. Powiedziałam A, trzeba było dokończyć alfabet i zaryzykowałam 😉

Efekt? Naprawdę pyszne ciasto, w smaku kremowe i bez zakalca. Oczywiście lekko wilgotne, ale to zasługa pokrojonych w kostkę jabłek. Przed dodaniem do ciasta wymieszałam je jeszcze z łyżką skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu sok nie wchłaniał się bezpośrednio do ciasta. Wierzch posypałam cynamonem, czyli obowiązkowym dodatkiem do jabłkowych ciast – piękny zapach podczas pieczenia gwarantowany 🙂 W tym przepisie kluczowe jest dobre ubicie jajek z ksylitolem lub erytrytolem – piana powinna być jasna i puszysta.

Włoskie ciasto z mascarpone i jabłkami – orkiszowe pełnoziarniste, bez cukru

tortownica 26 cm

3 jajka

3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu

250 g serka mascarpone

2 łyżki oleju lub oliwy

1 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka do wymieszania z jabłkami

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 średniej wielkości jabłka, najlepiej lekko kwaśne

cynamon do posypania wierzchu

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jajka ubić z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną masę (przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone, nadal ubijając i wlać cienką strużką olej, nie wyłączając miksera. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej przy pomocy łyżki lub szpatułki. Około 2/3 pokrojonych jabłek wymieszać z łyżką skrobi ziemniaczanej i połączyć z ciastem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć pozostałą 1/3 jabłek, lekko docisnąć i posypać cynamonem. Piec w 160 stopniach 50-60 minut do suchego patyczka. Przestudzić.

Włoskie ciasto z mascarpone i jabłkamiWłoskie ciasto z mascarpone i jabłkamiWłoskie ciasto z mascarpone i jabłkamiWłoskie ciasto z mascarpone i jabłkamiWłoskie ciasto z mascarpone i jabłkamiWłoskie ciasto z mascarpone i jabłkami

Podziel się

16 komentarzy

  1. Ja tam lubię wilgotne ciasta, choć raczej obawiam się dodawać kawałki owoców do jego środka, bo mi opadają na dno 😀 Przepis na ciasto z mascarpone (albo ricottą) widywałam wielokrotnie w Internecie – nigdy nie jadłam (i na razie się to nie zmieni), ale koncepcja mi się podoba 🙂

  2. Super że bez cukru,trzeba tego unikać jak ognia 🙂
    Eeee ale tego też nie chce 🙁 „3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu” fuuu
    Czy można to pominąć ?

    • Nie ma się czego obawiać! Ksylitol najlepiej wybierać brzozowy, pochodzący z Finlandii. Erytrytol też nie jest niczym złym 🙂 Nie polecam całkowitego pomijania, bo w tym przepisie kluczowe jest ubicie jajek, a one z kolei muszą się na czymś „trzymać”.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *