Przepis zainspirowany włoskim ciastem, które niedawno ukazało się na stronie Moje Wypieki i bardzo spodobała mi się koncepcja dodatku mascarpone, ale tym razem nie w postaci kremu. Trzy rzeczy trochę mi jednak przeszkadzały: mąka, cukier i gruszki 😉
O ile do owoców niedawno bardziej się przekonałam (i powstał nawet całkiem fajny przepis), to trzy pierwsze musiałam wyeliminować i stworzyć wersję bardziej fit 😉
Dostałam też niedawno większą ilość jabłek, więc kwestia owoców rozwiązała się sama i włoskie ciasto z mascarpone właśnie te owoce zawiera 🙂 Tuż przed pieczeniem przeczytałam komentarze pod oryginalnym przepisem i zaczęłam się obawiać zakalca, bo mąka orkiszowa, w dodatku pełnoziarnista, to zupełnie inny kaliber i jeśli innym osobom zakalec wychodził z białą pszenną, mogło być różnie. Powiedziałam A, trzeba było dokończyć alfabet i zaryzykowałam 😉
Efekt? Naprawdę pyszne ciasto, w smaku kremowe i bez zakalca. Oczywiście lekko wilgotne, ale to zasługa pokrojonych w kostkę jabłek. Przed dodaniem do ciasta wymieszałam je jeszcze z łyżką skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu sok nie wchłaniał się bezpośrednio do ciasta. Wierzch posypałam cynamonem, czyli obowiązkowym dodatkiem do jabłkowych ciast – piękny zapach podczas pieczenia gwarantowany 🙂 W tym przepisie kluczowe jest dobre ubicie jajek z ksylitolem lub erytrytolem – piana powinna być jasna i puszysta.
Włoskie ciasto z mascarpone i jabłkami – orkiszowe pełnoziarniste, bez cukru
tortownica 26 cm
3 jajka
3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
250 g serka mascarpone
2 łyżki oleju lub oliwy
1 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka do wymieszania z jabłkami
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 średniej wielkości jabłka, najlepiej lekko kwaśne
cynamon do posypania wierzchu
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jajka ubić z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną masę (przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone, nadal ubijając i wlać cienką strużką olej, nie wyłączając miksera. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej przy pomocy łyżki lub szpatułki. Około 2/3 pokrojonych jabłek wymieszać z łyżką skrobi ziemniaczanej i połączyć z ciastem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć pozostałą 1/3 jabłek, lekko docisnąć i posypać cynamonem. Piec w 160 stopniach 50-60 minut do suchego patyczka. Przestudzić.
Ja tam lubię wilgotne ciasta, choć raczej obawiam się dodawać kawałki owoców do jego środka, bo mi opadają na dno 😀 Przepis na ciasto z mascarpone (albo ricottą) widywałam wielokrotnie w Internecie – nigdy nie jadłam (i na razie się to nie zmieni), ale koncepcja mi się podoba 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Fajna koncepcja z tym dodatkiem mascarpone 😉 Myślę, że musze to ciasto jak najszybciej zrobić! Może ze śliwkami? 😀
Może ze śliwkami też byłoby smaczne 🙂 Próbuj 🙂
Ciasta z mascarpone jeszcze nie jadłyśmy 🙂 Pycha wygląda 🙂
Dziękuję 🙂
Wygląda cudownie 🙂
Dziękuję 🙂
Super że bez cukru,trzeba tego unikać jak ognia 🙂
Eeee ale tego też nie chce 🙁 „3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu” fuuu
Czy można to pominąć ?
Nie ma się czego obawiać! Ksylitol najlepiej wybierać brzozowy, pochodzący z Finlandii. Erytrytol też nie jest niczym złym 🙂 Nie polecam całkowitego pomijania, bo w tym przepisie kluczowe jest ubicie jajek, a one z kolei muszą się na czymś „trzymać”.
Spróbuje zrobić bez cukru, i słodzików, dodam trochę posiekanych daktyli.
Tak jak napisałam wyżej – kluczowe jest ubicie jajek. Obstawiam, że całkowite pominięcie i zastąpienie daktylami się nie uda, ale trzymam kciuki mimo wszystko 🙂
Jak by wyglądał dobór składników na dużą blachę prostokątna? 🙂
Hmm… Nie znam dokładnych wymiarów, ale na taki standard, jaki kojarzę to spróbowałabym podwoić składniki 🙂
Czy ciasto należy piec z termoobiegiem czy góra-dół?
Góra-dół 🙂