Zupa krem z dyni – prosty i szybki przepis na zupę dyniową

Pogoda zmieniła się na typowo jesienną, więc przyszedł też czas na pyszne, rozgrzewające zupy. Jeden z moich ulubionych smaków to pyszna zupa krem z dyni, którą można bardzo szybko przygotować na bazie bulionu.

Zupa dyniowa najbardziej smakuje mi w prostej wersji z dodatkiem soczewicy i rozgrzewających przypraw – taką też udało mi się zrobić. Kremowa i gęsta zupa jest pyszna i zdrowa, idealna jako ciepły posiłek w jesienne, chłodniejsze dni 🙂

dynią chciałabym trochę bardziej poeksperymentować i poznać jej różne odmiany, a tutaj jako składnik główny występuje dynia prowansalska (Muscat de Provence), nazywana też francuską, zieloną lub muszkatołową. W zupie sprawdziła się świetnie i doprawiona wyrazistymi, ostrymi przyprawami bardzo mi smakowała.

Mam nadzieję, że przepis wam się spodobał i zamiast kolejnej pomidorowej spróbujecie czegoś nowego w postaci jesiennej, kremowej i pysznej zupy z dyni 🙂

Zupa krem z dyni – prosty i szybki przepis na zupę dyniową

2-3 porcje

ok. 750 ml bulionu

500 g obranej dyni (użyłam odmiany prowansalskiej)

1 mała marchewka

2 łyżki czerwonej soczewicy

przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, suszony czosnek, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, ulubione zioła

dodatkowo: suszone pestki dyni i olej lniany do dekoracji

Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, wsypać soczewicę. Gotować około 15-25 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw, zblendować. Podawać z pokruszonymi pestkami dyni i odrobiną oleju lnianego.

Zupa krem z dyniZupa krem z dyniZupa krem z dyniZupa krem z dyni

Podziel się

3 komentarze

  1. Zaryzykuję stwierdzeniem, że zmieniła się nawet na taką zimową 😛 U mnie dziś w nocy było -3 stopnie! A dyniową zupką nie pogardzę 🙂

  2. Uwielbiam tę odmianę dyni – jest moją drugą odmianą, zaraz po piżmowej i na równi z Hokkaido 😀 Zupy dyniowej w tym roku jeszcze nie jadłam, ale w takie chłodne dni nie ma to jak rozgrzanie taką zupką 🙂

Skomentuj