Pogoda zmieniła się na typowo jesienną, więc przyszedł też czas na pyszne, rozgrzewające zupy. Jeden z moich ulubionych smaków to pyszna zupa krem z dyni, którą można bardzo szybko przygotować na bazie bulionu.
Zupa dyniowa najbardziej smakuje mi w prostej wersji z dodatkiem soczewicy i rozgrzewających przypraw – taką też udało mi się zrobić. Kremowa i gęsta zupa jest pyszna i zdrowa, idealna jako ciepły posiłek w jesienne, chłodniejsze dni 🙂
Z dynią chciałabym trochę bardziej poeksperymentować i poznać jej różne odmiany, a tutaj jako składnik główny występuje dynia prowansalska (Muscat de Provence), nazywana też francuską, zieloną lub muszkatołową. W zupie sprawdziła się świetnie i doprawiona wyrazistymi, ostrymi przyprawami bardzo mi smakowała.
Mam nadzieję, że przepis wam się spodobał i zamiast kolejnej pomidorowej spróbujecie czegoś nowego w postaci jesiennej, kremowej i pysznej zupy z dyni 🙂
Zupa krem z dyni – prosty i szybki przepis na zupę dyniową
2-3 porcje
ok. 750 ml bulionu
500 g obranej dyni (użyłam odmiany prowansalskiej)
1 mała marchewka
2 łyżki czerwonej soczewicy
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, suszony czosnek, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, ulubione zioła
dodatkowo: suszone pestki dyni i olej lniany do dekoracji
Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, wsypać soczewicę. Gotować około 15-25 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw, zblendować. Podawać z pokruszonymi pestkami dyni i odrobiną oleju lnianego.
Zaryzykuję stwierdzeniem, że zmieniła się nawet na taką zimową 😛 U mnie dziś w nocy było -3 stopnie! A dyniową zupką nie pogardzę 🙂
Jesienią takie zupy smakują najbardziej 🙂
Uwielbiam tę odmianę dyni – jest moją drugą odmianą, zaraz po piżmowej i na równi z Hokkaido 😀 Zupy dyniowej w tym roku jeszcze nie jadłam, ale w takie chłodne dni nie ma to jak rozgrzanie taką zupką 🙂