bezglutenowe | przetwory | wegańskie | wegetariańskie

Dżem z białych winogron

27 października 2018

Tego dżemu w planach nie miałam, ale nadmiar białych winogron z gratisowym ogromem pestek trochę mnie zmusił do wypełnienia kolejnych kilku słoików 😉

O ile ciemne winogrona przerabiałam na domową galaretkę już kilka razy to nie miałam okazji spróbować jasnej wersji. Nikt nie chciał jeść wyjątkowo bogatych w pestki owoców, a szkoda było je zmarnować. Jak zwykle najprostszym rozwiązaniem okazał się dżemor 😀

Wystarczy “przepuścić” owoce przez sokowirówkę i z powstałego soku (najlepiej usunąć nadmiar piany) zrobić taką słodką galaretkę. Jeśli winogrona są bardzo dojrzałe i słodkie, wystarczy jedynie odrobina ksylitolu lub innego słodzika. Zanim zaczną się zarzuty: “przecież winogrona są przesłodkie!”: bez sypkiego słodzidła trudno jest rozprowadzić pektynę i powstają bardzo duże grudki. Ja na swoje dwa litry soku użyłam jedynie 100 g i to w zupełności wystarczyło. Tak naprawdę wszystko zależy od owoców i waszego “progu słodyczy” 😉

Według mnie warto było spróbować, a gotowy dżem z białych winogron wyszedł naprawdę dobry i mogłabym się pokusić o stwierdzenie, że trochę lepszy i bardziej “galaretkowy” od ciemnego poprzednika 🙂 Dodatkowo ma piękny, złocisty kolor, wpisujący się w jesienny klimat 🙂

Dżem z białych winogron

4-5 słoików

2 l soku winogronowego (z białych winogron) – wyciśniętego w sokowirówce

40 g pektyny

100-200 g erytrytolu lub ksylitolu

sok z 1/2 cytryny

Sok zagotować. Pektynę wymieszać ze słodzikiem i stopniowo wsypywać do gotującego się soku. Gotować całość (często mieszając) aż do częściowego odparowania (u mnie zostało 1,5 l płynnego dżemu). Wyłączyć i odstawić na 2 godziny do przestudzenia, a następnie zagotować ponownie (dzięki temu nie ma grudek powstających z pektyny). Przelać do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Dżem z białych winogronDżem z białych winogronDżem z białych winogronDżem z białych winogron

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *