Domowy mus z gruszek i jabłek bez cukru
przetwory | wegańskie | wegetariańskie

Domowy mus z gruszek i jabłek bez cukru

7 października 2018

Właściwie nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam coś z gruszek do słoików – zazwyczaj przygotowuję mus jabłkowy, a gruszki schodzą gdzieś na dalszy plan. Tym razem połączyłam jednak dwa smaki – słodki i kwaśny, a w efekcie powstał domowy mus z gruszek i jabłek, który na pewno będzie pysznym dodatkiem do owsianek i deserów 🙂

Mus jest oczywiście bez cukru, a dodatkowo bez zagęstników, bo owoce mają wystarczająco dużo pektyn. Dodałam też dwa jabłka o intensywnie czerwonej barwie (odmiana Ballerina), które nadały różowego koloru 🙂 Nic się oczywiście nie stanie, jeśli je pominiecie. W zamian można też dodać garstkę czerwonych malin i na pewno wyjdzie równie smacznie 🙂

W tym roku już chyba skończyłam najbardziej intensywny czas na robienie przetworów. Na blogu pojawi się jeszcze na pewno przepis na dżem winogronowy, który zrobiłam z soku i sos z cukinią i pomidorami. Mam nadzieję, że uda mi się napisać te posty i podzielić się z wami tymi pysznościami, może zdążycie jeszcze je zrobić 🙂

Domowy mus z gruszek i jabłek bez cukru

3 słoiki

1 kg dojrzałych gruszek (waga po obraniu)

1 średniej wielkości jabłko (u mnie szara reneta)

1/4 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

opcjonalnie: 2 małe czerwone jabłka (u mnie odmiana Ballerina)

Obrane gruszki pokroić w kostkę, dodać obrane i pokrojone jabłka, przełożyć do garnka i zalać 1/4 szklanki wody. Zagotować, dodać sok z cytryny i gotować kilkanaście minut do zmiękczenia owoców i uzyskania konsystencji musu (gotowa konfitura nie powinna być zbyt płynna). Gorący mus przełożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Domowy mus z gruszek i jabłek bez cukrujabłka ballerinaDomowy mus z gruszek i jabłek bez cukruDomowy mus z gruszek i jabłek bez cukruDomowy mus z gruszek i jabłek bez cukru

Komentarze

  1. Widzę, że kociak Ci pomaga. U mnie też zawsze są na straży a nóż zacznę cos mięsnego robić. Mus wygląda apetycznie, lubie gruszki i kiedys robiłam ale bez jabłek. Ten wydaje sie tez fajna odmiana.

  2. Kupuję w całości, zwłaszcza że bez cukru :). Może być świetny do naleśników, a że akurat mam w domu wielkiego fana naleśników wszelakich, który może je zjadać na śniadanie, obiad i kolację, to przy najbliższej okazji uraczę go wsadem z takiego musu. Na pewno będzie pysznie ;).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *