Pokazałam wam już przepis na proste placki dyniowe, a dzisiaj przyszedł czas na jesienne leczo z dynią. Zazwyczaj to danie kojarzy się z latem, ale wystarczy dodać dynię, która zupełnie zmienia smak tej potrawy i sprawia, że może być doskonałym zamiennikiem zupy 🙂
Taki gulasz przygotowuje się naprawdę szybko, a najwięcej czasu zajmuje chyba pokrojenie wszystkich warzyw. Leczo dyniowe można jeść solo (tak jak ja) lub podać z porcją zdrowej kaszy, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej treściwe. Z powodzeniem możecie też dodać świeże pomidory zamiast passaty, jednak wtedy trzeba gotować danie trochę dłużej, aby odpowiednio zgęstniało. Myślę, że dyniowe leczo jest doskonałym bezmięsnym daniem na chłodne dni i można je odgrzać na drugi dzień, bo porcja jest dość duża 🙂
Jesienne leczo z dynią
3-4 porcje
3 średnie cukinie
2 czerwone papryki
500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
3 cebule
1/2 słoika passaty pomidorowej (użyłam tej z Lidla)
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie, zioła toskańskie (z suszonymi pomidorami) do smaku
szczypta ostrej papryki
2 łyżki oliwy
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku, dolać na dno 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i zagotować. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Do warzyw dodać przyprawy, sól i pieprz, podsmażoną cebulę i gotować przez kilkanaście minut. Wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować do zmiękczenia warzyw. W razie potrzeby doprawić.
Wygląda kusząco 🙂 Uwielbiam leczo! No i dynia to moja ogromna miłość więc muszę spróbować 🙂
Zawsze jemy dokładki takich potrawek 😛