Jesienne leczo z dynią i cukinią
bezglutenowe | obiady | wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Jesienne leczo z dynią – prosty i szybki pomysł na rozgrzewający obiad

30 listopada 2018

Pokazałam wam już przepis na proste placki dyniowe, a dzisiaj przyszedł czas na jesienne leczo z dynią. Zazwyczaj to danie kojarzy się z latem, ale wystarczy dodać dynię, która zupełnie zmienia smak tej potrawy i sprawia, że może być doskonałym zamiennikiem zupy 🙂

Taki gulasz przygotowuje się naprawdę szybko, a najwięcej czasu zajmuje chyba pokrojenie wszystkich warzyw. Leczo dyniowe można jeść solo (tak jak ja) lub podać z porcją zdrowej kaszy, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej treściwe. Z powodzeniem możecie też dodać świeże pomidory zamiast passaty, jednak wtedy trzeba gotować danie trochę dłużej, aby odpowiednio zgęstniało. Myślę, że dyniowe leczo jest doskonałym bezmięsnym daniem na chłodne dni i można je odgrzać na drugi dzień, bo porcja jest dość duża 🙂

Jesienne leczo z dynią

3-4 porcje

3 średnie cukinie

2 czerwone papryki

500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni

3 cebule

1/2 słoika passaty pomidorowej (użyłam tej z Lidla)

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

zioła prowansalskie, zioła toskańskie (z suszonymi pomidorami) do smaku

szczypta ostrej papryki

2 łyżki oliwy

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku, dolać na dno 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i zagotować. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Do warzyw dodać przyprawy, sól i pieprz, podsmażoną cebulę i gotować przez kilkanaście minut. Wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować do zmiękczenia warzyw. W razie potrzeby doprawić.

Jesienne leczo z dynią i cukiniąJesienne leczo z dynią i cukinią

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *