Proste placki dyniowe z mąką kokosową – bezglutenowe

Tej jesieni postanowiłam na więcej eksperymentów z udziałem dyni i ten szybki i zdrowy przepis to jedna z prób 🙂 Przed grudniem, który już w sobotę (!) chciałam wam pokazać jeszcze moje typowo jesienne przepisy z udziałem dyni, więc dzisiaj przedstawiam proste placki dyniowe z mąką kokosową w wersji bezglutenowej.

Odkopuję się powoli z zaległych zdjęć i mogę opublikować posty, bo do tej pory brakowało mi weny.

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty – bazą jest dynia, a dodatkowym elementem mąka kokosowa, która sprawia, że placki są wyjątkowo sycące. Dynia i mąka koksowa są naturalnie lekko słodkie, więc postanowiłam dodać trochę ostrzejszych przypraw, a gotowe placuszki posypałam czarnuszką i polecam to połączenie 🙂 Możecie oczywiście zjeść je bez czarnuszki lub podać z ulubionym sosem. A jeśli lubicie dania z dynią – sprawdźcie też pyszną zupę krem 🙂

Proste placki dyniowe z mąką kokosową – bezglutenowe

10-12 sztuk

320 g obranej dyni

1 łyżka suszonej cebuli

1 łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami i czosnkiem

szczypta kurkumy, kminu rzymskiego i ostrej papryki

1/4 łyżeczki soli

1 jajko

1 łyżka mąki kokosowej

oliwa do smażenia

Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony (delikatnie obracać – mąka kokosowa sprawia, że placki są odrobinę kruche). Podawać solo, z ulubionym sosem lub posypane czarnuszką.

Proste placki dyniowe z mąką kokosowąProste placki dyniowe z mąką kokosowąProste placki dyniowe z mąką kokosowąProste placki dyniowe z mąką kokosowąProste placki dyniowe z mąką kokosową

9 komentarzy

  1. Oj zjadłabym 🙂 Ale nich ktoś mi zrobi, bo ja się mąki kokosowej nie tykam 😛

  2. Ciekawe połączenie smakowe 🙂

  3. No i czemu ja tu zaglądam głodna? 😂 mega apetycznie wyglądają- koniecznie musimy przetestować przepis 😊

  4. Małe piękności. 🙂 Pysznie wyglądają, no i są zdrowe.

  5. Jestem ciekawa smaku. Dynia to trudny składnik póki co dla mnie. Ja lubię marchewkę tartą z mąką kokosową. Placuszki są obłędne.

  6. Ciekwe czy moje dzieci (plackomaniacy) by się dali namówić na takie placki. Chyba aż spróbuję

  7. mielone płatki orkiszowe zmielone w blenderku i zmielone swieze nasiona dyni, mąka kokosowa, cebula czerwona, czosnek … i rodzynki – wyszlo super… mam sporo pestek dyni zamrozonych z miązszem do nich przylegających . Czasem zgrzeszę 🙂 Placuszki nie wymagają tluszczu do smazenia… ale jak ktos lubi.Odzwywiam się głównie na surowo…z petek dyni swiezych, robie tez mleko dyniowe w blenderku i po odcedzeniu m jeszcze raz blenduje z daktylami na surowo 🙂

Leave a Reply