Proste placki dyniowe z mąką kokosową
bezglutenowe | obiady | wegetariańskie | wytrawnie

Proste placki dyniowe z mąką kokosową – bezglutenowe

29 listopada 2018

Tej jesieni postanowiłam na więcej eksperymentów z udziałem dyni i ten szybki i zdrowy przepis to jedna z prób 🙂 Przed grudniem, który już w sobotę (!) chciałam wam pokazać jeszcze moje typowo jesienne przepisy z udziałem dyni, więc dzisiaj przedstawiam proste placki dyniowe z mąką kokosową w wersji bezglutenowej.

Odkopuję się powoli z zaległych zdjęć i mogę opublikować posty, bo do tej pory brakowało mi weny.

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty – bazą jest dynia, a dodatkowym elementem mąka kokosowa, która sprawia, że placki są wyjątkowo sycące. Dynia i mąka koksowa są naturalnie lekko słodkie, więc postanowiłam dodać trochę ostrzejszych przypraw, a gotowe placuszki posypałam czarnuszką i polecam to połączenie 🙂 Możecie oczywiście zjeść je bez czarnuszki lub podać z ulubionym sosem. A jeśli lubicie dania z dynią – sprawdźcie też pyszną zupę krem 🙂

Proste placki dyniowe z mąką kokosową – bezglutenowe

10-12 sztuk

320 g obranej dyni

1 łyżka suszonej cebuli

1 łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami i czosnkiem

szczypta kurkumy, kminu rzymskiego i ostrej papryki

1/4 łyżeczki soli

1 jajko

1 łyżka mąki kokosowej

oliwa do smażenia

Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony (delikatnie obracać – mąka kokosowa sprawia, że placki są odrobinę kruche). Podawać solo, z ulubionym sosem lub posypane czarnuszką.

Proste placki dyniowe z mąką kokosowąProste placki dyniowe z mąką kokosowąProste placki dyniowe z mąką kokosowąProste placki dyniowe z mąką kokosowąProste placki dyniowe z mąką kokosową

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *