Budyń kasztanowy bez cukru – Blogmas 2018 #13

Dawno już nie jadłam budyniu solo, a najczęściej występował jako jeden ze składników ciasta (nawet całkiem niedawno przy okazji przepisu na biszkopt kokosowy z jabłkami).

Mąkę z kasztanów chciałam już dawno wykorzystać w ten sposób i w końcu mi się udało. Budyń kasztanowy bez cukru co prawda nie wyszedł mi tak gęsty, jak ten tradycyjny, ale i tak to fajny pomysł na deser 🙂 Do tego odrobina śliwkowej konfitury i coś słodkiego na zimowy wieczór gotowe 🙂

Budyń kasztanowy bez cukru

250 ml dowolnego mleka (u mnie napój owsiany)

25 g mąki kasztanowej

2 łyżki erytrytolu

powidła śliwkowe z pomarańczą

Około połowę porcji mleka zagotować. W pozostałej części zimnego napoju rozpuścić erytrytol i mąkę tak, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i gotować przez około 5 minut. Odstawić do lekkiego przestudzenia, przełożyć do miseczki lub szklanki, dodać ulubioną konfiturę lub dowolnie ozdobić.

Budyń kasztanowy bez cukruBudyń kasztanowy bez cukruBudyń kasztanowy bez cukruBudyń kasztanowy bez cukru

Podziel się

5 komentarzy

  1. Jakie to cudowne, następnym razem dam mniej słodu. Myślę, że w przepisie powinny być 2 łyżeczki a nie 2 łyżki erytrytolu😉 Przełamałam słodycz ziarnami kakaowca.

Skomentuj