Dawno już nie jadłam budyniu solo, a najczęściej występował jako jeden ze składników ciasta (nawet całkiem niedawno przy okazji przepisu na biszkopt kokosowy z jabłkami).
Mąkę z kasztanów chciałam już dawno wykorzystać w ten sposób i w końcu mi się udało. Budyń kasztanowy bez cukru co prawda nie wyszedł mi tak gęsty, jak ten tradycyjny, ale i tak to fajny pomysł na deser 🙂 Do tego odrobina śliwkowej konfitury i coś słodkiego na zimowy wieczór gotowe 🙂
Budyń kasztanowy bez cukru
250 ml dowolnego mleka (u mnie napój owsiany)
25 g mąki kasztanowej
2 łyżki erytrytolu
Około połowę porcji mleka zagotować. W pozostałej części zimnego napoju rozpuścić erytrytol i mąkę tak, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i gotować przez około 5 minut. Odstawić do lekkiego przestudzenia, przełożyć do miseczki lub szklanki, dodać ulubioną konfiturę lub dowolnie ozdobić.
Kwestia zwiększenia ilości mąki kasztanowej – robiłam taki budyń swego czasu 🙂 Jest pysznie karmelowy!
Nigdy nie jadłam kasztanów, ani nic z nich zrobionego
Mąkę kasztanową próbowałyśmy na różne sposoby ale tak prostej wersji jak budyń nie robiłyśmy! Jeszcze w tym tygodniu to nadrobimy 😀
Jakie to cudowne, następnym razem dam mniej słodu. Myślę, że w przepisie powinny być 2 łyżeczki a nie 2 łyżki erytrytolu😉 Przełamałam słodycz ziarnami kakaowca.
Cieszę się, że budyń kasztanowy smakował 🙂 Dziękuję za komentarz!