bezglutenowe | wegańskie | wegetariańskie

Budyń kasztanowy bez cukru – Blogmas 2018 #13

13 grudnia 2018

Dawno już nie jadłam budyniu solo, a najczęściej występował jako jeden ze składników ciasta (nawet całkiem niedawno przy okazji przepisu na biszkopt kokosowy z jabłkami).

Mąkę z kasztanów chciałam już dawno wykorzystać w ten sposób i w końcu mi się udało. Budyń kasztanowy bez cukru co prawda nie wyszedł mi tak gęsty, jak ten tradycyjny, ale i tak to fajny pomysł na deser 🙂 Do tego odrobina śliwkowej konfitury i coś słodkiego na zimowy wieczór gotowe 🙂

Budyń kasztanowy bez cukru

250 ml dowolnego mleka (u mnie napój owsiany)

25 g mąki kasztanowej

2 łyżki erytrytolu

powidła śliwkowe z pomarańczą

Około połowę porcji mleka zagotować. W pozostałej części zimnego napoju rozpuścić erytrytol i mąkę tak, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i gotować przez około 5 minut. Odstawić do lekkiego przestudzenia, przełożyć do miseczki lub szklanki, dodać ulubioną konfiturę lub dowolnie ozdobić.

Budyń kasztanowy bez cukruBudyń kasztanowy bez cukruBudyń kasztanowy bez cukruBudyń kasztanowy bez cukru

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *