Dzisiejszym wpisem wracam do ciasteczkowego tematu i na pierwszy ogień idzie wersja orzechowa 🙂
Na święta zawsze piekę kilka rodzajów ciastek i zazwyczaj wprowadzam jakieś zmiany w moich ulubionych przepisach. Tym razem powstały chrupiące ciasteczka owsiane z orzechami pekan i delikatną nutą miodu i cynamonu, posłodziłam je erytrytolem. Uwielbiam orzechy pekan ze względu na smak, a w ciasteczkach też spisały się świetnie i wyszły naprawdę pyszne i chrupiące ciacha owsiane 🙂
Chrupiące ciasteczka owsiane z orzechami pekan
60-70 małych ciasteczek
180 g zmielonych płatków owsianych pełnoziarnistych lub mąki owsianej
50 g zmielonych orzechów pekan lub włoskich
100 g erytrytolu lub ksylitolu
30 g masła klarowanego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
Masło roztopić ze słodzikiem i miodem (do rozpuszczenia kryształków), odstawić do przestudzenia. Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać przestudzony syrop , wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować (niezbyt cienko) i wykrawać foremką kształty – najlepiej zaokrąglone (ciasto z orzechami jest bardziej sypkie i może się odrobinę kruszyć). Piec około 8-10 minut w temperaturze 160-170 stopni. Można dowolnie udekorować. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Nawet widać, że muszą być mega chrupiące 🙂 świetne 🙂
Uwielbiam takie przekąski!
Niestety dla mnie skończyły się już wszystkie mocno węglowodanowe przekąski… Jak ktoś może jeść – super. Ale warto pamiętać, że cukrzyca nie boli i regularnie się badać 😉
Zjadłabym je raz dwa 🙂 Musze wypróbować.