Chrupiące ciasteczka owsiane z orzechami pekan – Blogmas 2018 #16

Dzisiejszym wpisem wracam do ciasteczkowego tematu i na pierwszy ogień idzie wersja orzechowa 🙂

Na święta zawsze piekę kilka rodzajów ciastek i zazwyczaj wprowadzam jakieś zmiany w moich ulubionych przepisach. Tym razem powstały chrupiące ciasteczka owsiane z orzechami pekan i delikatną nutą miodu i cynamonu, posłodziłam je erytrytolem. Uwielbiam orzechy pekan ze względu na smak, a w ciasteczkach też spisały się świetnie i wyszły naprawdę pyszne i chrupiące ciacha owsiane 🙂

Chrupiące ciasteczka owsiane z orzechami pekan

60-70 małych ciasteczek

180 g zmielonych płatków owsianych pełnoziarnistych lub mąki owsianej

50 g zmielonych orzechów pekan lub włoskich

100 g erytrytolu lub ksylitolu

30 g masła klarowanego

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1/2 łyżeczki cynamonu

1 jajko

Masło roztopić ze słodzikiem i miodem (do rozpuszczenia kryształków), odstawić do przestudzenia. Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać przestudzony syrop , wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować (niezbyt cienko) i wykrawać foremką kształty – najlepiej zaokrąglone (ciasto z orzechami jest bardziej sypkie i może się odrobinę kruszyć). Piec około 8-10 minut w temperaturze 160-170 stopni. Można dowolnie udekorować. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Chrupiące ciasteczka owsiane z orzechami pekanChrupiące ciasteczka owsiane z orzechami pekanChrupiące ciasteczka owsiane z orzechami pekanChrupiące ciasteczka owsiane z orzechami pekan

Udostępnij

4 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *